Sayın Şükrü Küçükşahin'e Yardım

Hürriyet gazetesi geçen hafta "YÖK Başkanına Yüzde 200 zam" haberiyle çıktı. Habere göre, bu durumda YÖK Başkanının maaşı da 15 bin 450 YTL'yi bulacaktı. Ancak haber aynı gün yalanlandı ve başkan ile birlikte yürütme kurulu üyelerine yüzde 26 civarında bir zam verileceği açıklandı. Hürriyet yazarı Şükrü Küçükşahin ise elindeki bir belgeye dayanarak iddiasını devam ettirmekte ve bu maaş hesabının altından kalkacak bir Maliyeciden yardım istemektedir. Devamı için başlığa tıklayınız.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 31 Mart 2008 14:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

ŞÜKRÜ KÜÇÜKŞAHİN'İN YAZISININ İLGİLİ BÖLÜMÜ

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, haberimizin ardından, "Yasaya göre artış oranı, en yüksek devlet memuru maaşının iki katını aşamaz" dedi. İyi de Sayın Çelik, bunu biliyorduysanız o zaman YÖK'ten gelen taslağı neden aynen Maliye Bakanlığı'na gönderdiniz? 21/2/2008 tarihli ve B.08.0.YÖG.0.16.01. 4596 sayılı üst yazınızla gönderdiğiniz taslak, Maliye'den neden aynen onaylandı? Bilgi için Devlet Personel Dairesi'ne de gönderdiğiniz bu taslağı, mevzuata uygun diye Başbakanlığa yollamadınız mı?

BELGEM SAHTE Mİ

Hemen burada soruyorum; eğer bu elimdeki kararname sahteyse herkesten, gazetemden, okurlarımdan özür dilemeye hazırım. Ama yok öyle değilse, "İki katını geçemez" diyen Hüseyin Çelik'in buna yapacağı bir açıklama var mı? Üst yazısında ne var doğrusu çok da ilgilenmedim; çünkü biliyorum ki Bakanlar Kurulu üyelerinin imzalayacağı evrak üst yazı değil, kararname taslağının kendisi.

Şunu da biliyorum; haber bizim gazetede manşet olunca bazı gazeteler taşra baskılarından konuya vakıf oldu. Eğitim muhabirleri hemen harekete geçip gecenin yarısı bürokratları aradılar. Acaba, yüzde 200 oranı o zaman mı fark edildi de bu nedenle mi Çelik, doğrudan maaş rakamı verdi? Çünkü, Çelik bilmeli ki, bürokratların maaş atışları, öyle, "6.600 YTL" diye yazılarak yapılmaz; artış oranı katsayıya, ek ödemelere, vs. bağlanır. O nedenle bakan 6.600'ü neye göre çıkardı bilmek isterim.

Kararname, "Yüzde 200" dediğine göre net artış oranı 1993'teki düzenlemeye göre yüzde 135 daha fazla. Yüzde 135 nasıl oluyor da yüzde 30 artış gibi sunuluyor?

Hani bilen bir maliyeci de bunu açıklasa çok sevineceğim. Yoksa, "iki katını" yüzde 200 diye anlayan bir YÖK Başkanımız ve bu hatayı fark etmeyen bürokratlar silsilemiz var deyip, Allah hepimizi korusun diye dua mı edeceğiz? Çünkü, orana bakarak, Başbakanlık Müsteşarı'nın maaşının yüzde 200'ünün yaklaşık 15 bin YTL tutacağını belirtmek kadar doğal ne olabilir ki?


MEMURLAR.NET'İN AÇIKLAMALARI

YÖK Yürütme Kurulu Başkan ve üyelerinin ücretlerinin nasıl belirleneceği 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 6/d bendinde düzenlenmiştir: bu madde şu şekildedir:

?Yürütme Kurulu'nun Başkan ve Üyelerinin ücretleri 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa göre en yüksek Devlet memuruna ödenen aylık (ek gösterge, yan ödeme ve her çeşit tazminatlar dahil) iki katını geçmemek üzere Bakanlar Kurulu'nca tesbit edilir. Yürütme Kurulunda görev alanlara ayrıca kamu kurumlarınca ücret ödenmez. Emekli olanların ise emekli aylıklarının ödenmesine devam olunur. Yürütme Kurulu'nda görev alan kamu personelinin her türlü özlük hakları saklı kalır ve aylıksız izinli sayılırlar. Yükseköğretim Genel Kurulunun Yürütme Kurulu dışında kalan üyelerine ödenecek toplantıya katılma ücreti (huzur hakkı), her toplantı için devlet memur aylıkları kat sayısının (4000) rakamı ile çarpımı sonucunda bulunacak meblağdır. Ancak, bir yılda onikiden fazla toplantıya katılma ücreti (huzur hakkı) ödenemez.?

Bu hükümden de anlaşılacağı üzere, YÖK Başkanına ödenecek ücretin tavanı en yüksek Devlet memuruna ödenen ücretin (Başbakanlık Müsteşarına ödenen tutarın) iki katını aşamayacaktır.

Burada Sayın Küçükşahin'e bir kaç hususu belirtmek istiyoruz.

1- Hürriyet'in ele geçirmiş olduğu belge, bir kararnamedir. Bu da, yapılacak işlemin bir sözleşme ücreti ile düzenleneceğini göstermektedir. Zaten Kanun metni de, başkan ve üyelerin ücretinin Bakanlar Kurulu Kararı ile belirleneceğini göstermektedir. Bu durumda gösterge veya katsayıya gerek yoktur.

2- Öyle görünüyorki hürriyet "iki katını" matematiksel olarak yüzde 200 şeklinde algılamıştır. Bu şekildeki bir algı yanlıştır. İdari uygulamada iki katı yüzde 100'üne denk gelmektedir. Bu nedenle eğer kararnamenin bir yerinde "iki katı" gibi bir ibare var ise bunun yüzde 200 şeklinde değil yüzde 100 şeklinde algılanması gerekmektedir.

3- YÖK Başkanının net maaşı YÖK Başkanlığınca açıklanmıştır. Buna göre YÖK Başkanının net maaşı 5.239 YTL'dir. Ve Bakan Çelik'in yaptığı açıklamaya göre bu rakam, bakanlar kurulunca uygun bulunursa yüzde 26'lık artışla 6.609 YTL olacaktır. Zaten, Kanun metni çok açık bir şekilde en yüksek Devlet memuruna ödenen ücretin iki katınının aşılamayacağını düzenlemiştir. Başbakan Müsteşarının net maaşı 4.800 YTL'dir. Dolaysıyla kanun değişmeden hürriyet'in iddia ettiği gibi 15 bin YTL alınması mümkün değildir.

4- Kararname, Hürriyet'in sitesinde yayımlanmış olsaydı daha sağlıklı bir değerlendirme yapabilirdik. Zira haberlerden anlaşıldığı kadarıyla Yürütme Kurulu başkan ve üyelerine yönelik son düzenleme 1993 yılında yapılmıştır. Muhtemelen bu kararnamede bir değişiklik yapılacaktır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber