Kılıçdaroğlu: Cumhurbaşkanlarının da yargılanabileceği ortaya çıkmıştır

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 31 Mart 2008 15:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu, "Anayasa Mahkemesi'nin bu kararına göre, Cumhurbaşkanları, Cumhurbaşkanı seçilmeden önceki fiilleri nedeniyle yargılanabilirler. Bu gerçek ortaya çıkmıştır ve bu çok önemlidir" dedi.

TBMM'de, Anayasa Mahkemesi'nin, AK Parti'ye açılan kapatma davasını kabul etmesiyle ilgili soruları cevaplayan Kemal Kılıçdaroğlu, "Anayasa Mahkemesi'nin kararı, bir açıdan çok çok önemli. Anayasa Mahkemesi'nin bu kararına göre, Cumhurbaşkanları, Cumhurbaşkanı seçilmeden önceki fiilleri nedeniyle yargılanabilirler. Bu gerçek ortaya çıkmıştır ve bu çok önemlidir. Bu konuda siyasi ve akademik çevrelerde tartışmalar vardı. Bu tartışmalar Anayasa Mahkemesi'nin verdiği bu kararla noktalanmıştır" dedi.

Anayasa Mahkemesi'nin oybirliği ile aldığı davayı kabul kararının ise normal bir karar olduğunu savunan Kılıçdaroğlu, Anayasa Mahkemesi'nin kendilerinin açtığı bazı davaları da şekil yönünden iade ettiğini, şekil şartlarını tamamladıktan sonra davayı tekrar açabildiklerini hatırlattı.

Kılıçdaroğllu, "Bu prosedürü doğal bir prosedür olarak görmek lazım. Şekil değerlendirmesinde, dilekçenin tam olup olmadığına bakılıyor. Anayasa Mahkemesi eğer dilekçe tamsa, şekil açısından, dava açılmasına karar verir. Bu karar; ne Adalet ve Kalkınma Partisi'nin kapatılmasına yönelik bir karar, ne de kapatılmamasına yönelik kir karardır. Sürecin değerlendirilmesine başlanacak bir karar. Yargılama süreci bu çerçevede başlamış oluyor. Burada asıl önemli olan, Cumhurbaşkanı'nın yargılanıp yargılanmayacağı, bu sürecin içinde olup olmamasıyla ilgili karardır. Anayasa Mahkemesi 7'ye 4 Sayın cumhurbaşkanı'nın da bu süreç içinde konumunun değerlendirileceğini gösteriyor. Bu, sayın Cumhurbaşkanı'nın yasama dokunulmazlığının olmadığını, bu çerçevede durumunun değerlendirilebileceği gibi yaklaşımı ortaya koyuyor."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber