1 Nisan 2008'den Önemli Gündem Başlıkları

Haber Giriş : 01 Nisan 2008 08:28, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

-SİYASİ PARTİ GRUPLARI

-Siyasi partilerin Meclis grup toplantıları yapılıyor. MHP, AKP ve DTP Meclis Grup toplantılarında ağırlıklı olarak Anayasa Mahkemesi'nin AKP hakkındaki davayı kabul etmesine ilişkin gelişmelerin değerlendirilmesi bekleniyor.

(Saat : 10.30/11.15/12.30)

-AKP MYK TOPLANIYOR

-AKP Merkez Yürütme Kurulu (MYK) Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlığında toplanıyor. MYK'da Anayasa Mahkemesi'nin aldığı son karar başta olmak üzere partiye ilişkin son gelişmelerin değerlendirilmesi bekleniyor.

-BAŞBAKAN İSVEÇ'TE

-Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İsveç Başbakanı Fredrik Reinfeldt'in konuğu olarak İsveç'e gidiyor. (Saat: 19.00)

-CUMHURBAŞKANI GÜL İÇİŞLERİ BAKANI ATALAY'I KABUL EDİYOR

-Cumhurbaşkanı Gül, Emniyet Teşkilatı'nın 163. Kuruluş Yıldönümü nedeniyle İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Emniyet Genel Müdürü Oğuz Kaan Köksal ve beraberindeki heyeti kabul ediyor. (Saat: 14.00)

-ÇANKAYA SOFRASI'NIN KONUĞU TARİHÇİLER

-Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün geleneksel hale getirdiği Çankaya Sofrası'nın bugünkü konuğu tarihçiler olacak. (Saat:12.30)

-Cumhurbaşkanı Gül'ün konukları tarihçiler Prof. Dr. İlber Ortaylı ve Yılmaz Öztuna olacak.(Saat: 12.30)

-ÖZYÜREK'İN BASIN TOPLANTISI

-CHP Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Özyürek, TBMM'de düzenleyeceği basın toplantısıyla son siyasi ve ekonomik gelişmeleri değerlendiriyor. (Saat : 13.00)

-SSGSS GENEL KURUL'DA

-TBMM Genel Kurulu'nda Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası yasa tasarısının görüşülmesine devam ediliyor. (Saat: 15.00)

-TÜRKİYE GENELİNDE ?İŞ BIRAKMA? EYLEMİ YAPILACAK

-DİSK, KESK, TMMOB, TTB ve Türk Diş Hekimleri Birliği, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası yasa tasarısına karşı Türkiye'de genelinde iş bırakma eylemi gerçekleştiriyor. Eylemden önce İstanbul'da açıklama yapılıyor. (Saat: 12.30)

-Ankara'da eylem Genel Kurul çalışmalarının başladığı saatlerde gerçekleştiriliyor. Sivil toplum kuruluşları TBMM Dikmen Kapısı'nda toplanarak SSGSS'yi protesto ediyor. (Saat: 14.00)

-İstanbul da ise eylem üç noktada gerçekleştiriliyor. Haydarpaşa Numune Hastanesi, Kadıköy İskele Meydanı ve Okmeydanı SSK Hastanesi'nde eylem gerçekleştiriliyor. (Saat: 12.30)

-GAZETECİLER DE EYLEMDE

-Gazeteciler, TGS'nin öncülüğünde, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası yasa tasarısıyla yıpranma hakkının ortadan kaldırılmasını protesto etmek amacıyla Ankara'da Abdi İpekçi Parkı'nda oturma eylemi yapıyor. (Saat: 10.00)

-ULUSAL KANSER HAFTASI

-Sağlık Bakanlığı tarafından düzenlenen Ulusal Kanser Haftası'na ilişkin tören düzenleniyor. Törene Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Sağlık Bakanı Recep Akdağ katılıyor. (Saat: 10.15)

-KUVEYT EMİRİ AL-SABAH, JAZEERA HAVAYOLLARI'NIN RESEPSİYONUNDA

-Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün konuğu olarak Ankara'da bulunan Kuveyt Emiri Şeyh Sabah Al-Ahmad Al-Jaber Al-Sabah, Jazeera Havayolları'nın Kuveyt'ten İstanbul'a gerçekleştirilen ilk uçuşunun kutlama resepsiyonuna katılacak. Resepsiyona Kuveyt Dışişleri Bakanı Şeyh Mohammad Sabah Al Salim Al Sabah ve Kuveyt Maliye Bakanı Mustafa Al-Jassim Al-Shammali de katılıyor. (Saat: 16.00)

-MAN TÜRKİYE, 2007'Yİ DEĞERLENDİRECEK

-Man Türkiye, 2007 yılı mali verilerini değerlendiriyor, 2008 hedeflerini açıklıyor. (Saat: 09.30)

-TÜRKİYE FİNANS, YENİ DÖNEM STRATEJİLERİNİ AÇIKLIYOR

-Türkiye Finans'ın, yeni dönem stratejileri ve yeni yönetim yapısı açıklanıyor. (Saat: 09:00)

-THY-STAR ALLİANCE PROTOKOL İMZA TÖRENİ

-Türk Hava Yolları ile Star Alliance arasında protokolün imza töreni yapılıyor. Törene Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım da katılıyor. (Saat: 17.00)

-9. CUMHURBAŞKANI DEMİREL: ?TÜRKİYE'Yİ YÖNETENLER ÖNÜNÜ GÖRMEDİ?

-9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, 22 Temmuz seçimlerinin Türkiye'ye daha istikrarlı bir idare getirmesine karşın, Türkiye'nin yönetilemediğini savundu. Demirel, "22 Temmuz'da yapılan seçimler, Türkiye'ye daha istikrarlı bir idare getirdi. Fakat Türkiye'nin sorununu çözmedi. Yani Türkiye yönetilemiyor. Türban olmasa da olurdu, daha sonra olsa da olurdu. Ama siz getirdiniz, Türkiye'nin gündemine türbanı koydunuz. Bunu Türkiye'yi yöneten idare yaptı. Bana göre önünü görmedi" dedi.

-Demirel, AKP'nin kapatılması davasını değerlendirirken, ?Türkiye'de parti kapatılamaz diyemezsiniz. Çünkü kapatılması hadisesini Anayasanız getiriyor. Kapatılmamalı diyorsanız, bu hükümleri kaldırın. Yani bu tartışmalar aslında bana göre, biraz bilgisizlikle ve heyecanla, demokrasinin ne olduğu da çok iyi anlaşılmadan yapıldı ve yapılıyor? diye konuştu.

-Sekiz ay önce seçimden yüzde 46.5 gibi bir oy alan AKP'nin kapatılma davasının ?ufak hadise? olmadığını belirten Demirel, ?Yalnız biz bunun tartışmasını beceremedik. Tartışmasını beceremeyerek, zaten büyük bir hadise olan bu hadiseyi daha da büyüttük? dedi. Demirel, siyasi partilerin kapatılmasını önleyecek olası anayasa değişikliğinin referanduma sunulmasının da çok yanlış olacağını söyledi.

-CHP'Lİ KESKİN'DEN KURULTAY AÇIKLAMASI: ?KURULTAY İRADEME KİMSE İPOTEK KOYAMAZ?

-CHP eski Genel Sekreteri Adnan Keskin, İş Bankası Yönetim Kurulu üyeliğine atanmasıyla, ?kurultaya dönük kararına ipotek konulduğu? şeklindeki eleştirilere sert çıktı.

- CHP lideri Baykal'la şu ana kadar herhangi bir görüşme yapmadıklarını söyleyen Keskin, ?Benim kurultayda nasıl bir tavır sergileyeceğimi nereden biliyorlar? Kahin mi bunlar? Kurultayla ilgili irademe kimsenin ipotek koymaya hakkı yok. Yönetim kurulu üyeliğimle birlikte kamuoyuna irademe ipotek konulduğunu yansıtıyorlar. Bu ahlaki bir eleştiri değil? dedi.

-CHP'de yönetime bayrak açan muhalifleri ?birlik olamamakla? eleştiren Keskin, parti tabanının değişim istediğini söyledi. CHP'de artık ?bilek bükerek? kurultay kazanma dönemlerinin geride kaldığını ifade eden Keskin, kurultaya dönük bir öngörüde bulunamayacağını söyledi.

-DÜNYADA GÖZLER BÜKREŞ'E ÇEVRİLDİ

-NATO'nun en büyük zirvesi, yarın akşam Romanya'nın başkenti Bükreş'te başlayacak. Üç günlük zirveye, Afganistan, NATO'nun genişlemesi ve Kosova maddeleri damgasını vuracak.

- Üç gün sürecek Bükreş Zirvesi'nde Türkiye'yi Cumhurbaşkanı Abdullah Gül temsil edilecek. Zirveye daha önce açıklanan haftalık programında görünmemesine karşın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da katılması bekleniyor. Zirvede Dışişleri Bakanı Ali Babacan ve Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül de bulunacak.

-EKREN: ?MEVCUT TEŞVİK SİSTEMİ BAZI İLLERE YARADI, SEKTÖREL VE BÖLGESEL TEŞVİĞE GEÇECEĞİZ?

-Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren, mevcut teşvik sistemi kapsamında yapılan yatırımların belli illerde yoğunlaştığını belirterek, teşvik kapsamının yeniden belirlenerek sektörel ve bölgesel teşvik sistemine geçileceğini bildirdi.

-Ekren, CHP Gaziantep Milletvekili Akif Ekici'nin soru önergesine karşılık olarak, DPT'nin hazırladığı yazı ile verdiği yanıtta, mevcut teşvik sisteminin, yeni yatırımların tüm illerde istenen ölçüde artmasını sağlamadığını, yeni istihdamın belli illerde toplandığını kaydetti.

-AVRUPA MERKEZ BANKASI ON YAŞINI ?TEYAKKUZDA? KUTLUYOR

-Avrupa Merkez Bankası 1 Haziran'da onuncu kuruluş yıldönümünü kutlayacak. Merkezi Frankfurt'da bulunan AMB, onbirinci yaşına Amerika kökenli subprime krizinin tüm dünyayı olduğu gibi Avrupa'yı da sarsan yan etkilerine çözüm arayarak girecek.

-FİNANS ENSTİTÜSÜ: ?KRİZ ORTAMINDA NE MERKEZ BANKASI'NIN REZERVLERİ NE DE MALİ SEKTÖRÜN GÜCÜ YETERLİ?

-Finans Enstitüsü Direktörü İktisatçı Cemil Ertem, yeni milli gelir hesaplarının bankacılık sisteminin küçüklüğünü iyice ortaya çıkardığını, Türkiye'de bankacılık sektörünün bilânço büyüklüğünün AB ülkeleri yanında çok küçük kaldığını savundu.

- Ertem, ?Küresel kriz koşullarında ne Merkez Bankası'nın rezervleri ne de bu mali sistem ve bankalar bizi kurtarabilir. Yeni milli gelir rakamları bu gerçeği ortaya koyuyor? dedi.

-EKONOMİST TOĞUÇ : ?İMKB ENDEKSİ 35 BİNİ GÖRMEDEN KİMSEYE YATIRIM ÖNERMİYORUM?

-Ata Yatırım Baş Ekonomisti Dr.Nurhan Toğuç, AKP'nin kapatılması davasının Anayasa Mahkemesi'nce kabul edilmesiyle ortaya çıkan sürecin uzun ve zor olacağını belirterek, en olumsuz etkinin büyüme üzerinde görüleceğine, belirsizlik ortamında yatırıma ayrılan kaynakların daralacağına, cari açığın finanse edilmesinin sorun yaratacağına ve Merkez Bankası'nın faiz indirim kararlarını da etkileyeceğine dikkat çekti.

-Toğuç, ?İMKB'de düzeltme hareketleri devam edecek. Geldiğimiz seviyelerin de altını göreceğiz. Borsa endeksi 35 bin seviyelerine gelmeden kimsenin borsaya girmesini önermiyorum? dedi.

-YILLIK DIŞ TİCARET AÇIĞI 65.7 MİLYAR DOLAR OLDU

-Toplam 114.6 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirilen Şubat sonu itibariyle son bir yılda ithalat ise 180.4 milyar dolara ulaştı. Anılan bir yıllık dönemde 65.7 milyar dolarlık dış ticaret açığı verildi.

-YANLIŞ LAZER TEDAVİSİ GÖRME KAYBINA YOL AÇIYOR

-Göz Uzmanı Dr. Aylin Ertan, gözlüklerinden kurtulmak amacıyla lazer tedavisi görmek isteyen hastalara uyarıda bulunarak, hastalığın tam olarak teşhis edilmeden uygulanan lazerin görme kaybına neden olabileceğini bildirdi. Dr. Ertan, ORA adı verilen yeni cihazla hastalığı tam anlamıyla tespit ettiklerini söyleyerek ?Cihaz doğru hastaya lazer uygulamamızı sağlıyor? dedi.

-UMUT VAKFI'NDAN "HABER" YARIŞMASI

-Umut Vakfı, her yıl "28 Eylül Bireysel Silahsızlanma Günü Geleneksel Ödüllü Yarışma"sının 14.'sünü bu yıl "Bireysel Silahsızlanma: Yaşama Hak Tanıyın!" başlığıyla "haber" dalında gerçekleştirecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber