İlahiyat fakültelerine öğrenci müjdesi

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 02 Nisan 2008 07:20, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), yıllardır öğrenci verilmediği için kapalı olan Eskişehir Osmangazi ve Van Yüzüncü Yıl ilahiyat fakültelerine kontenjan ayırdı. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Ceylan, "Her yıl istememize rağmen öğrenci verilmiyordu. 5 yıl sonra öğrencilerimize kavuşacak olmak mutluluk verici." diye konuştu.

YÖK, yıllardır öğrenci verilmediği için atıl durumda kalan iki ilahiyat fakültesini 'hayalet okul' olmaktan kurtarıyor. YÖK Genel Kurulu, Osmangazi ve Yüzüncü Yıl üniversitelerinin rektörlerinin öğrenci taleplerine onay verdi. Yeni dönemde her iki fakülteye de kontenjan ayrılacak ve önümüzdeki yıldan itibaren öğrenci alımları da başlayacak. Genel kurulda iki üniversitenin öğrenci talebi kabul edilirken, 'muhalif YÖK üyelerinin' karara karşı çıktıkları öğrenildi. YÖK, 1997 yılından itibaren ilahiyat fakültelerinin kontenjanlarını önemli ölçüde azaltmış, bazı ilahiyatlara ise hiç kontenjan vermemişti. Osmangazi Üniversitesi İlahiyat Fakültesi ise 13 yıldır öğrenci bekliyor. Binası, dekanı ve öğretim üyesi bulunan fakülteler, Kemal Gürüz ve Erdoğan Teziç döneminde her yıl öğrenci almak için YÖK'e başvurmasına rağmen, her defasında olumsuz cevap alıyordu.

40 öğretim elemanının bulunduğu Yüzüncü Yıl Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'ne 5 yıldır öğrenci alınmadığı için fakülte öğrencisiz kalmıştı. Üniversite Rektörü Prof. Dr. Hasan Ceylan, 20 Mart tarihinde, 'YÖK'ün 5 yıldır kontenjan ayırmadığı ilahiyat fakültesinde öğrenci kalmadı' başlığıyla Zaman'da yayınlanan haberde, "Son olarak Erdoğan Teziç döneminde öğrenci istedik, verilmedi. YÖK'e rağmen bizim yapacağımız bir şey yok. Biz her yıl öğrenci alımını YÖK'e bildiririz. Bu yıl fakülteye 30 öğrenci alınması için YÖK'e senato kararıyla müracaat ettik; ancak teklif kurul tarafından uygun görülür mü onu biz bilemeyiz." açıklamasında bulunmuştu.

Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Ceylan, İlahiyat Fakültesi'ne 30 öğrencinin alımı için müracaatlarının olduğunu anlatarak, YÖK Genel Kurulu'nun öğrenci taleplerine olumlu cevap vermesinin sevindirici olduğunu söyledi. Fakültede 40 öğretim üyesi ve 10 asistanın görev yaptığını dile getiren Ceylan, öğrenci alımı durumunda öğretim üyesi sıkıntısının olmayacağını sözlerine ekledi.

YÖK, kapalı olmasına rağmen rektörlükten talep gelmediği için Malatya İnönü Üniversitesi Darende İlahiyat Fakültesi'yle ilgili işlem yapmadı. İlk kez 1992-1993 öğretim yılında öğrenci alınmaya başlanan ve 8 yıl öğrenci almaya devam eden Darende İlahiyat Fakültesi'ne ise 2001 yılından bu yana öğrenci alınmıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber