Sağlık Bakanlığından RTÜK'e uyarı: Yemek programlarında 'beslenme uzmanı' bulunsun

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 03 Nisan 2008 11:17, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sağlık Bakanlığı, RTÜK'ten, televizyon kanallarında yayınlanan yemek programlarında gıda ve beslenme konusunda uzman kişiler bulunmasını istedi.

Sağlık Bakanlığınca RTÜK'e gönderilen yazıda, özellikle gündüz kuşağında kadınlara yönelik televizyon programlarında yemek tariflerine yer verildiği belirtilerek, "Bu programlarda, beslenme ilkelerine uygun yemek tariflerinin yer almasının büyük önem taşıdığı" ifade edildi.

Sağlıklı beslenme konusunda toplumsal duyarlılığın sağlanması için televizyonun etkili bir iletişim aracı olduğu vurgulanan yazıda, özellikle aile üyelerinin beslenmesinde sorumluluk üstlenen ev hanımlarının izlediği yemek programları aracılığı ile pek çok aileye doğru beslenme konusunda bilgi verilebilineceği belirtildi.

Yazıda, bu tür programların, gıda ve beslenme konusunda uzman kişilerin danışmanlığında yapılmasının önemine işaret edilerek, şunlar kaydedildi:

"Besinlerin gereğinden fazla doğranmaması, parçalanmaması, bekletilmemesi ve doğru pişirme yöntemlerinin tercih edilmesi gibi sağlıklı beslenme ilkelerine uygun olarak hazırlanması sağlanmalı.

Yemek tariflerinde yer alan şeker, tuz, yağ miktarlarının uygun oranlarda kullanımına özen gösterilmesinin, ayrıca zikredilen programlarda, uzman eşliğinde fiziksel aktivite konusunda da bilgilendirme yapılmasının ve kısa bir egzersiz programına da yer verilmesinin insan sağlığının korunması açısından son derece yararlı olacağı düşünülmektedir."

Sağlık Bakanlığı tarafından RTÜK'e gönderilen yazıda, belirtilen konular çerçevesinde ilgili kurum ve kuruluşların uyarılması ve gerekli önlemlerin alınması istendi.

"Kronik hastalıkların görülme sıklığı arttı"

"Bir ülkenin sosyal ve ekonomik yönden beklenen uygarlık seviyesine ulaşabilmesinin ancak bedensel ve zihinsel yönden güçlü, sağlıklı ve yetenekli bireylerin varlığına bağlı olduğu" ifade edilen yazıda, Türkiye'de şişmanlık, kalp-damar hastalıkları, diyabet, osteoporoz gibi kronik hastalıkların görülme sıklığının arttığı, demir yetersizliği anemisi, raşitizm, guatr gibi hastalıkların da yaygın olarak görüldüğü belirtildi.

Besinlerin hazırlanması, pişirilmesi ve saklanmasında uygulanan sağlıksız yöntemlerin, başta vitamin ve mineraller olmak üzere besin ögesi kaybına yol açtığı ve besin değerlerini düşürdüğüne dikkat çekildi.

Aşırı yağ ve şeker içeren besinlerin obezite, kalp ve damar hastalıkları ile diyabete, aşırı tuz içeren besinlerin ise yüksek tansiyona neden olabileceği belirtilen yazıda, televizyon aracığıyla halka doğru mesajların verilebilineceği ifade edildi.

Sağlıklı bir hayatın sürdürülmesi, yaşam kalitesinin artırılması ve hastalıklardan korunmak için uygulanan koruyucu sağlık hizmetlerinin önemine değinilen yazıda, "Bu çerçevede bakanlığımızca, toplumun beslenme ve sağlık durumunun geliştirilmesi amacıyla ülke genelinde çeşitli programlar, projeler yürütülmekte ve yürütülen bu çalışmalar aracılığıyla toplumda yeterli ve dengeli beslenme alışkanlığının kazandırılması, fiziksel aktivite düzeyinin artırılması hedeflenmektedir" denildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber