Kamu Etik Kurulu, Sami Selçuk'u ihraç ediyor

Haber Giriş : 11 Ekim 2004 07:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hükümetin Kamu Etik Kurulu üyeliğine seçtiği Yargıtay eski Başkanı Sami Selçuk'un hiçbir toplantıya katılmadığı ortaya çıktı.

Etik Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mehmet Sağlam, kendisine Selçuk'un şu ana kadar ulaşmış bir mazereti olmadığını söyledi. Kanunlara göre, mazeretsiz üst üste üç defa toplantıya katılmayan kişilerin üyelikten çıkarıldığına dikkat çeken Sağlam, Selçuk'un ?devamsızlık' durumunu Başbakanlık'a ileteceklerini ifade etti. Sami Selçuk ise Etik Kurulu üyelerinin sıralanmasında yanlışlık yapıldığını, bunu devletin ilkeleriyle bağdaştıramadığını kaydetti.

Kanunun böyle durumlarda nasıl hareket edileceğini açıkça gösterdiğini hatırlatan Mehmet Sağlam, tepkisini şu sözlerle dile getirdi: ?Arkadaşlarımız Sayın Selçuk'la temas kurmuşlar, gelip gelmeyeceği konusunda bir şey söylememiş. Ama ilk üç toplantımıza gelmedi. Eğer önümüzdeki günlerde bir mazeret bildirilmezse, ilgili kurullar, Başbakanlık, Bakanlar Kurulu, herhalde kanunun emrettiği şekilde hareket edecektir.?

Başbakanlık bünyesinde yeni oluşturulan Etik Kurulu 10 kişiden oluşuyor. Bir ay önce faaliyete geçen kurulun tartışmalı bir başlangıç yaptığı gündeme gelmişti. Kurulu oluşturan 10 üyenin sıralamasına Sami Selçuk'un itiraz ettiği ve adının İzmir Büyükşehir Belediye eski Başkanı Burhan Özfatura'dan sonra yazılmasına tepkili olduğu iddia edilmişti. Etik Kurulu'nda Mehmet Sağlam, Burhan Özfatura ve Sami Selçuk'tan başka İçişleri eski Bakanı Teoman Ünüsan, eski Vali Muharrem Göktayoğlu, Danıştay kadrosundan Sabri Coşkun ve Erdoğan Kesim, Filiz Dinçmen, İstanbul Sanayi Odası'ndan Oktay Duran ve Prof. Dr. Bilal Eryılmaz bulunuyor. Eski Tarım Bakanı Müsteşarı Mustafa Keten ise bürokrat olduğu gerekçesiyle kurul üyeliğinden kısa bir süre önce istifa etmişti.

Etik Kurulu'nun her ay en az dört defa toplanması gerekiyor. Şu ana kadar üç toplantı gerçekleştiren kurul, ilk toplantısında tüm kurul üyelerinin mal varlığı beyanında bulunmasını kararlaştırdı. İkinci toplantıda alınan en önemli karar, toplumda bir etik kültürünün oluşturulmasına öncelik verilmesi oldu. Son toplantıda ise yönetmeliklerin hazırlanması için çalışma başlatıldı. Toplantıda üzerinde uzlaşmaya varılan bir başka karar da, tüm dünyada özellikle Avrupa Birliği ülkelerinde etik ilkelerin neler olduğunun belirlenmesi.

SELÇUK: KURUL PROTOKOLÜNDE YANLIŞLIK YAPILDI
Onursal Yargıtay Birinci Başkanı Sami Selçuk, Etik Kurulu üyelerinin sıralanmasında yanlışlık yapıldığını savundu. Selçuk, protokole göre kendisinin ?Onursal Yargıtay Başkanı' sıfatıyla eski cumhurbaşkanları, Meclis başkanları ve başbakanlardan sonra geldiğini kaydetti. Sami Selçuk, üyeler arasında bu kişiler olsaydı, protokole bağlılığından dolayı Etik Kurulu başkanlığını bile kabul etmeyeceğini vurguladı. Yapılan uygulamayı yadırgadığının altını çizen Selçuk, ?Bunu devletin değerleri ve ilkeleriyle bağdaştıramıyorum. Kendi kişisel çıkarımı üstün tutarak devletin kurumlarının örselenmesine izin vermem.? dedi. Selçuk, hukuk ve etik gerekçelerine dayanan görüşlerini üç sayfa halinde ayrıntılı bir yazıyla Başbakan'a ilettiğini açıkladı. Yargıtay'a da bilgi verdiğini ifade eden Selçuk, yazısında erkler arası eşitlik ve yargının onurunun zedelendiğini anlattığını söyledi.

netgazete

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber