'Denetimde tek çatı' imzaya açıldı

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 07 Nisan 2008 20:05, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58

BAKANLAR KURULU TOPLANTISI SONRASINDA BİR AÇIKLAMA YAPAN ÇİÇEK, 4 KANUN TASARISININ BUGÜN BAKANLAR KURULU'NDA İMZAYA AÇILDIĞINI SÖYLEDİ

- BAŞBAKAN YARDIMCISI VE HÜKÜMET SÖZCÜSÜ CEMİL ÇİÇEK:

- "BİZE BİR LİSTE VERİLMEDİ. BİZ NEYİ YAPACAKSAK BU MÜZAKERELER ÇERÇEVESİNDE HEM İÇ KAMUOYUMUZA HEM AB'YE DİYORUZ Kİ; BUNLARI YAPIYORUZ, KISA, UZUN VADEDE BUNLARI YAPACAĞIZ"

EDA HAN

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek, "Gelir İdaresi Başkanlığı'nın Teşkilat ve Görevleri Hakkındaki Kanun"da değişiklik yapılması, veraset ve intikal vergisini kaldıran düzenleme, devlet sırlarıyla ilgili kanun tasarısı ve Kişisel Verilerin Korunması Kanun Tasarısı'nın bugün Bakanlar Kurulu'nda imzaya açıldığını bildirdi.

Bakanlar Kurulu toplantısı sonrasında bir açıklama yapan Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek, dört kanun tasarısının bugün Bakanlar Kurulu'nda imzaya açıldığını ifade etti. Bu kanun tasarıları hakkında bilgi veren Çiçek, bunlardan birisinin Gelir İdaresi Başkanlığı'nın Teşkilat ve Görevleri Hakkındaki Kanunu'nda değişiklik tasarısı olduğunu ifade etti. Ekonomiyi kayıtlı hale getirmek için önemli çalışmalar yaptıklarını belirten Cemil Çiçek, denetim elemanlarını tek çatı altında toplamak için bu düzenlemeyi yaptıklarını kaydetti. Çiçek, "İstiyoruz ki, farklılıktan, çeşitlilikten kaynaklanan bir takım sıkıntılar ortadan kalksın" dedi.

İkinci kanun tasarısının ise veraset ve intikal vergisinin kaldırılmasını içeren düzenleme olduğunu ifade eden Çiçek, diğer iki tasarının da devlet sırlarıyla ilgili kanun tasarısı ve Kişisel Verilerin Korunması Kanun Tasarısı olduğunu söyledi. Kamu idaresinde denetimi daha açık, şeffaf hale getirebilmek, işlemlerin kamu tarafından açıkça bilinebilir olmasını temin etmek istediklerini ifade eden Çiçek, "Türkiye'de bir kısım yolsuzluklar söz konusu olduğunda idare bunları sır kabul ettiğinden TBMM'de bunları görme imkanı yoktu. Bu konuda şeffaflığı, denetlenebilirliği getirmek için bunu imzaya açmış olduk" diye konuştu.

Kişisel Verilerin Korunması Kanun Tasarısı konusunda ise Çiçek, "Temel hak ve özgürlüklerin korunması için, örgütlü suçlarla mücadele için ele alınması gereken bir tasarıydı. Bunu bugün imzaya açıyoruz" dedi. Bu iki tasarının aynı zamanda AB müktesebatı ile doğrudan alakalı olduğunu ifade eden Çiçek, AB'ye uyum çerçevesinde 10. paketin çıkarılacağına ilişkin spekülasyonlara da cevap verdi.

Türkiye'nin 1999 yılından sonra Kopenhag siyasi kriterleriyle ilgili mevzuatında eksikliklerin, aksaklıklarının olduğunu belirten Çiçek, "Bunlar giderilmeden müzakerelere başlamak mümkün değildi. Her bir kanundaki değişikliği ayrı ayrı TBMM'ye götürüp zaman kaybetmek yerine, birçok kanunda değişiklik yapan bir kanun yapma dönemi geldi. Bugüne kadar 9 tane uyum paketi hazırladı hükümetimiz. Bir kanunla birden fazla kanunda değişiklik yapıyoruz. Bunların tamamı Kopenhag siyasi kriterlerini karşılamak içindi. Türkiye müzakere sürecini başlattı ve müzakere yapar hale geldi. Şimdi bu tür paketlerle düzenleme yapma gereği kalmadı. Çünkü Türkiye bugün müzakere yapıyor. Ama başına AB koymadığımız için kamuoyu bunu anlamakta zorlandı. Kamuoyunu çok da uygun olmayan bir beklentiye sokmak yerine biz bundan sonra belli bir süreden beri zaten müstakil yasalar gönderiyoruz TBMM'ye. Bunların hepsi Türkiye'nin müzakere etmekte olduğu 33 başlıkla ilgilidir. Bir Türk Ticaret Kanunu yasalaştığı takdirde, bununla 14 tane AB'ye uyum müktesebatı ortaya çıkmış olacaktır" şeklinde konuştu.

Çiçek, Bakanlar Kurulu'nda Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül'ün geçen hafta Bükreş'te gerçekleştirilen NATO Zirvesi konusunda, Dışişleri Bakanı Ali Babacan'ın ise AB süreciyle ilgili kurul üyelerine bilgi verdiğini söyledi. Hükümet Sözcüsü Çiçek, daha sonra gazetecilerin sorularını cevaplandırdı. Bir gazetecinin bundan sonra veraset ve intikal vergisi ödenip ödenmeyeceğine ilişkin sorusu üzerine Çiçek, "Bugün veraset ve intikal vergisi adı altında alınan vergi ortadan kalkmış oluyor" dedi.

Çiçek, Gelir İdaresi Başkanlığı'nın Teşkilat ve Görevleri Hakkındaki Kanun Tasarısı ile ilgili bir soru üzerine, tasarıyla hesap uzmanı, vergi kontrolörü gibi unvanların kalktığını, bunların vergi deneticisi unvanı altında birleştirildiğini söyledi.

Bir gazetecinin "AB Genel Sekreteri'nin hükümete AB uyum çerçevesinde yapılması gereken öncelik listesi verdiği ifade ediliyor" şeklindeki sözleri üzerine Çiçek, "Bize bir liste verilmedi. Biz neyi yapacaksak bu müzakereler çerçevesinde hem iç kamuoyumuza hem AB'ye diyoruz ki; bunları yapıyoruz, kısa, uzun vadede bunları yapacağız. Özel beklentiler olabilir, ama bizim kendi taahhüdümüz var. Biri söylediği için gündeme gelmiyor" cevabını verdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber