Yoğun bakımlara yoğun değişim

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 08 Nisan 2008 10:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sağlık Bakanlığı, yoğun bakım ünitelerine yeni düzenlemeler getirdi. Buna göre çocuk hastaların bakımı yetişkinlerden ayrı yerlerde yapılacak ve ünitelerin bulunduğu katta tuvalet bulunmayacak

Bir süre önce yoğun bakım üniteleriyle ilgili bir düzenleme yapan Sağlık Bakanlığı, sorunları dikkate alarak bu konudaki standartları yeniden belirledi. Yoğun bakım üniteleri, hasta, ziyaretçi ve hastane personelinin genel kullanım alanlarıyla bağlantılı olamayacak. Yenidoğan yoğun bakım üniteleriyle diğer yoğun bakım üniteleri arasında irtibat bulunmayacak. Ve buna göre, yoğun bakım ünitelerinin sahip olması gereken nitelikler şöyle belirlendi:

ÜNİTELERDE TUVALET BULUNDURULMAYACAK

Ünitelerdeki her yatak, yoğun bakım yatağı özelliklerini taşıyacak.

Yoğun bakım üniteleri, hasta, ziyaretçi ve hastane personelinin kullanım alanlarıyla doğrudan bağlantılı olamayacak.

Yoğun bakımlar, kabul edebileceği hastaların klinik durumuna, sağlık personeli, donanım ve mekansal özelliklerine göre basamaklandırılacak.

Koroner yoğun bakım ve birinci basamak yoğun bakım üniteleri, diğer yoğun bakım ünitelerinden ayrı mekanlarda düzenlenebilecek.

Yenidoğan yoğun bakım üniteleriyle diğer ünitelerin irtibatı bulunamayacak.

Yoğun bakım ünitesinin bulunduğu katta sürgü ve idrar kapları, temizleme ve muhafaza alanı veya tek kullanımlık malzeme kullanılıyorsa kullanım öncesi muhafaza ve imha alanı ayrılacak.

Yoğun bakım ünitelerinin hasta alanları içerisinde tuvalet bulunamayacak.

HAVALANDIRMALAR STANDART OLACAK

Bağışıklık sistemi baskılanmış hastaların izlendiği yoğun bakım ünitelerinde ameliyathanelerde olduğu gibi sterilizasyon şartlarını sağlayacak şekilde hepafiltre veya benzeri mikroorganizmaları süzebilen havalandırma sistemi tercih edilecek.

Yoğun bakım gerektiren 1 ay-16 yaş arası hastaların tedavisi tercihen çocuk yoğun bakım ünitelerinde veya genel yoğun bakım ünitelerinin erişkinlerden ayrılmış bölümlerinde yapılabilecek.

Yoğun bakım hastalarının refakatçileri için bekleme alanları düzenlenecek.

Yoğun Bakım Sorumlusu anesteziyoloji ve reanimasyon, iç hastalıkları, göğüs hastalıkları veya genel cerrahi uzmanlarından birisi olabilecek.

Uzman nöbetinin olmadığı hastanelerde, uzmanların icap nöbeti tutması ve yoğun bakım ünitesinde eğitimli hemşirenin istihdam edilmesi halinde birinci basamak yoğun bakım hizmeti verilebilecek.

Yoğun bakım ünitesi olan hastanelerde, bu ünitelerde hizmet verecek sorumlu doktorların temel bilgileri alması (en az üç ay) sağlanacak.

Hemşireler özel eğitim alacak

Yoğun bakım ünitelerinin basamaklarına göre asgari standartları da belirlendi. Buna göre, birinci basamak yoğun bakım üniteleri en az iki, ikinci basamak yoğun bakım üniteleri en az dört, üçüncü basamak yoğun bakım üniteleri ise en az altı yataklı olacak. Bu ünitelerde görevlendirilecek sorumlu hemşirelerin tümünün yoğun bakım eğitim sertifikası olacak veya düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihten önce yoğun bakımlarda en az bir yıl çalışmış olmaları gerekecek. Üçüncü basamak yoğun bakımlarda üç aydan fazla çalışan hemşireler de yoğun bakım hemşiresi olarak görevlendirilebilecek. Bunlar gerekirse başhekimler tarafından eğitime gönderilebilecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber