Bilgi edinme talebini cevapsız bırakanlara ceza verilecek

Haber Giriş : 12 Ekim 2004 08:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başkanlığını Başbakanlık Müsteşar Yardımcısı Ruhi Özbilgiç'in yaptığı Bilgi Edinme Değerlendirme Kurulu, bazı kurumlara ?bilgi vermedikleri' gerekçesiyle ceza istedi. Bu talep BDDK'nın sert tepkisine yol açtı. BDDK, ?Sizin ceza isteme yetkiniz yok.' açıklaması yaptı.

Kamu kurumlarının bilgi taleplerine verdikleri cevapları değerlendirmek üzere kurulan Bilgi Edinme Değerlendirme Kurulu, yetersiz cevaplara karşı önlem alacak. Kurul, ilk kez, yanıtları yeterli görülmeyen bazı kurumların bilgi edinme bürosu sorumluları hakkında ceza temin edilmesini istedi. Ceza istenilen kurumlar arasında kurul üyesi Niyazi Güney'in genel müdürlüğünü yürüttüğü Adalet Bakanlığı Kanunlar Kararlar Genel Müdürlüğü bilgi edinme sorumlusu da bulunuyor. Kurulun ceza talebi Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu'nun (BDDK) sert tepkisine yol açtı. BDDK, kurulun ceza talep etmeye yetkisi bulunmadığını belirterek, kurulun yetki aşımında bulunduğunu bildirdi. 24 Nisan'da yürürlüğe giren Bilgi Edinme Hakkı Yasası ile vatandaşların kamu kurum ve kuruluşlarından talep ettiği bilgiye ulaşmasına imkan tanındı. Ancak devlet sırlarına ilişkin bilgi ve belgelere yasa ile sınır getirildi. Açıklanması halinde devletin emniyetine, dış ilişkilerine, millî savunmasına ve millî güvenliğine açıkça zarar verecek ve niteliği itibarıyla devlet sırrı olan gizlilik dereceli bilgi veya belgeler, bilgi edinme hakkı kapsamı dışında tutulurken, zamanından önce açıklanması halinde, ülkenin ekonomik çıkarlarına zarar verecek veya haksız rekabet ve kazanca sebep olacak bilgi veya belgeler de yine kanun kapsamı dışına alındı.

Kamu kurum ve kuruluşlarından devlet sırrı gerekçesiyle bilgi alamayan vatandaşlar, itirazlarını Bilgi Edinme Değerlendirme Kurulu'na yapabiliyor. Yapılan incelemenin kurul tarafından incelenmesi sonucu, bilginin milli güvenliği veya ekonomiyi sarsacak nitelikte olmadığına karar verilirse istenen bilgi vatandaşa veriliyor. Başvurusu reddedilenlerin yargı yoluna gitme ve dava açma hakkı da bulunuyor. Yasa, başvuruları yasal süre içinde yanıtlamayan kamu görevlileri hakkında, adli ve idari işlem yapılmasını öngörüyor. Kanunda, ?İhmali, kusuru veya kastı bulunan memurlar ve diğer kamu görevlileri hakkında, işledikleri fiillerin genel hükümler çerçevesinde ceza kovuşturması gerektirmesi hususu saklı kalmak kaydıyla, tâbi oldukları mevzuatta yer alan disiplin cezaları uygulanır.? hükmü yer alıyor. Kurul, geçtiğimiz hafta vatandaşların dilekçesine zamanında yanıt verilmediği gerekçesiyle 6 kamu kurum ve kuruluşunun yöneticisi hakkında kurum idarecilerinden ceza talep etti. İçişleri Bakanlığı ile BDDK, istenilen bilgilere yeterli yanıt verilmediği için ceza talep edilen kurumlar arasında. BDDK tarafından kurula gönderilen cevabi yazıda, Kurul'un ceza talep etme gibi bir yetkisinin bulunmadığı iddia edildi. 27 Mayıs 2004 tarihinde göreve başlayan Kurul'un başkanlığını Başbakanlık Müsteşar Yardımcısı Ruhi Özbilgiç yapıyor.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber