Eğitim-Sen'den 'eğitimde dayak olur' anlayışına sert tepki
-Eğitim-Sen Genel Başkanı Alaaddin Dinçer'in MEB Müfettişleri'nin ?eğitimde dayak olur? diyerek bir okul müdürüne ceza verilmemesine sert tepki gösterdi. Dinçer, söz konusu anlayışın okullarda şiddet eylemlerinin gerçek kaynağı olduğunu belirterek, ?Son derece çarpıcı olan ve Milli Eğitim Bakanlığı'na giderek daha da hakim hale getirilen zihniyeti tüm çıplaklığıyla açığa vuran bu örnek, okullarda şiddetin resmi politika olarak uygulandığını kanıtlamaktadır.
- Eğitim-Sen Genel Başkanı Alaaddin Dinçer'in MEB Müfettişleri'nin ?eğitimde dayak olur? raporu üzerine bir okul müdürüne ceza verilmemesine sert tepki gösterdi. Dinçer, söz konusu anlayışın okullarda şiddet eylemlerinin gerçek kaynağı olduğunu belirterek, ?Son derece çarpıcı olan ve Milli Eğitim Bakanlığı'na giderek daha da hakim hale getirilen zihniyeti tüm çıplaklığıyla açığa vuran bu örnek, okullarda şiddetin resmi politika olarak uygulandığını kanıtlamaktadır.
MEB müfettişleri: Eğitimde dayak olur
Eğitim-Sen Genel Başkanı Dinçer yaptığı yazılı açıklamada, bir ilköğretim okulunda öğrencilerin eylem yapmasına neden olan müdür dayağı olayında, Milli Eğitim Bakanlığı müfettişlerinin dayağı savunduğunun ortaya çıktığını belirtti. Milli Eğitim Bakanlığı müfettişlerinin hazırladıkları raporda, okullarda 'eğitim amaçlı' dayak atılabileceğini savunduğunu kaydeden Dinçer, okul müdürünün öğrencilerin ellerine bando bagetiyle vurmasının ?Sınıf disiplinini sağlama ve eğitim terbiyesi amaçlıdır? olarak nitelendirildiğine işaret etti. Dinçer, ?Disiplin sağlamak için eğitim amaçlı olan bu davranışı Danıştay 2. Dairesi'nin 1978 tarihli kararında belirtildiği üzere, 'Öğretmenin öğrencisini dövmesi, disipline yönelik terbiye niteliktedir' ifadeleriyle yasal bir uygulama gibi gösteriliyor? dedi.
-?MEB'DEKİ HAKİM ZİHNİYET ORTAYA ÇIKTI?-
Söz konusu müfettişlerin raporu üzerine müdürün görevinde kaldığını, müdürün davranışlarından rahatsız olan öğretmenlerin ise sürgün edildiğini kaydeden Dinçer, ?Son derece çarpıcı olan ve Milli Eğitim Bakanlığı'na giderek daha da hakim hale getirilen zihniyeti tüm çıplaklığıyla açığa vuran bu örnek, okullarda şiddetin resmi politika olarak uygulandığını kanıtlamaktadır? dedi.
-?MEB'İN BAKIŞ AÇISI SORUNU DERİNLEŞTİRİYOR?-
Okullarda yaşanan şiddetin eğitim alanının en önemli sorunları arasında yer aldığını ifade eden Dinçer, ?İçinde bulunduğumuz eğitim sistemi çocukları ezen, kişiliklerini bozan, kendine güveni, yaratıcılığı yok eden, ağırlıklı olarak olumsuz insanların yetişmesine olanak tanıyan bir sistemdir? diye konuştu. Milli Eğitim Bakanlığı'na hakim olan yaklaşımda dayağın bir terbiye aracı olarak görüldüğünü belirten Dinçer, eğitimi bir terbiye aracı olarak değil, bilim olarak algılamak gerektiğini söyledi. MEB müfettişlerinin şiddeti meşrulaştıran bakışı bulunduğunu kaydeden Dinçer, ?Okullarda giderek artan şiddet olaylarını ?çivi çiviyi söker' mantığıyla disiplin altına almaya yarayan mantık, sorun çözücü değil, sorunu derinleştiricidir. Milli Eğitim Bakanlığı müfettişlerinin raporu, bakanlığın şiddet olaylarını ortadan kaldırma noktasında içine düştüğü acizliği bir kere daha gözler önüne sermiştir.
-MEB MÜFETTİŞLERİ DAYAĞI SAVUNDU-
Moda İlköğretim Okulu'nda, öğrencilerin eylem yapmasına neden olan ?müdür dayağı? ve ?sürgün? olayında, Milli Eğitim Bakanlığı müfettişlerinin dayağı savunduğu ortaya çıkmıştı. Müfettişler hazırladıkları raporda, okullarda 'eğitim amaçlı' dayak atılabileceği savunulmuştu