Beslenmede doğru bildiğimiz birçok yanlış var

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 15 Nisan 2008 20:27, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Beslenmeyle ilgili doğru bildiğimiz birçok şeyin yanlış olduğunu dile getiren Ege Üniversitesi (EÜ) Gıda Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sedef Nehir El, gıda seçiminde kaynağı belli olan bilimsel verileri ve araştırmaya dayalı bilgilere dayanmak gerektiğini söyledi. Prof. Dr. El, "Kolesterol çok zararlı bir maddedir, mümkün olduğunca su içilmelidir, layt ürünler zayıflatır, çok hızlı kilo verdiren destekleri kullanarak kilo vermenin zararı yoktur" gibi yargıların yanlışlığına dikkat çekti. Kamuoyunda yanlış bilinen konulara temas eden El, diyet yaparken yağ miktarını kısıtlamanın yanlış olduğunu belirterek, "Vücudun yağa da gereksinimi var. Gıda porsiyonlarını düzenleyip meyve sebzeyi arttırarak, haftada üç defa 30'ar dakikalık yürüyüşlerle yaşam boyu kilo problemiyle karşılaşmaz ve sağlıklı yaşarsınız." dedi.

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Gıda Sorunları Komitesi, "Beslenmeyle İlgili Doğru Bilinen Yanlışlar" konulu bir basın toplantısı düzenledi. Her ay düzenlenen toplantıya komite üyelerinin yanısıra konuşmacı olarak Prof. Dr. El katıldı. El, gıda seçimlerindeki değişikliklerin kilo alma, şeker, kalp damar ve kanser gibi ciddi hastalıklara yakalanma riskinin arttırdığını dile getirerek, beslenme ve yaşam biçimine dikkat ederek hastalıkların en az yüzde 30 azaltılabileceğini söyledi. İnsan vücudunun günlük ortalama 2 bin kalori alması gerektiğini anlatan Sedef Nehir El, bunun beşte birinin sabah, beşte ikisinin öğlen ve beşte ikisinin akşam alınması gerektiğini dile getirdi. El, öğle öğününün ikindi ve kuşluk vakitlerine de dağıtılabileceğini söyledi. Diyet destekli vitaminler, mineraller, aminoasitler, baharatlar veya otlarla bunların ekstraktları veya bileşenlerinde bulunan ürünlere de dikkat çeken Prof. Dr. El, tablet, jel, sıvı kapsül veya toz formlarda satılan desteklerin güvenilir olmadığını, birçok zayıflama ürününün ise etkisi bulunmadığının ispatlandığını anlattı. El, şunları söyledi: "ABD Gıda ve İlaç İdaresi'nin (FDA), diyet destekleri için kullanımdan kaynaklanan olumsuzluk kontrolü yoktur. Sadece kendilerine ulaşan olumsuz bir olayda ürünün piyasalardan çekilmesine yönelik tahliller yapmaktadır. FDA, Amerikan halkını bu denetlemeleri yapmadığı konusunda uyarıyor oysa bizim devletimizin böyle bir uyarısı yok. Halkımız, bu ürünlerin ithal iznini güvenceyle karıştırıyor. Yurtdışında satılıyor olması, ithal izni için yeterli görülüyor."

Türkiye'de son dönemde margarinlerin transyağ asidinin sıfırlandığını anlatan Prof. Dr. Sedef Nehir El, bu değişikliğin yurtdışında yıllar önce uygulamaya geçtiğini söyledi. Bunun da margarini kurtarmaya yetmediğini vurgulayan El, "Margarin sanayisi, sağlığı ve sağlık üzerine olumlu gelişmeleri takip eder ve bunu hemen hayata geçirir. Mesela son olarak stanollü margarinler piyasada. Doymuş yağ oranını düşürmek için margarine zeytinyağı katıyorlar. Bence zeytinyağında atağa ihtiyaç var, yeniliklere çok açık değil." dedi.

EBSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Nedim Kalpaklıoğlu ise gıda güvenliğinin kamuoyunda yoğun şekilde tartışıldığını belirterek, halk sağlığını tehdit eden "merdivenaltı üretim" problemine de çözüm bulunması gerektiğini ifade etti. Gıda ürünlerinin sürekli denetlenmesi gerektiğini savunan Kalpaklıoğlu, "Duyarlı sanayiciler olarak gıda güvenliğinin, mutlak suretle aşılması gereken bir problem olduğunu vurguluyoruz." diye konuştu. Koruma Kontrol Genel Müdürlüğü'nün her ürüne gıda kodeksi çıkararak bir standart sağlandığını hatırlatan Kalpaklıoğlu, bilinen ürünlerin yanısıra diğerlerinin de kontrol edilmesi gerektiğini vurgulayarak, güvensiz gıda üreticilerine 15 bin YTL'ye varan para cezaları uygulandığını kaydetti.

BESLENMEDE DOĞRU BİLİNEN BAZI YANLIŞLAR:

*Her gün vitamin ve mineral tabletleri almalıyız

*Vitamin tabletleri, gıdalarda bulunan vitaminlerden daha etkilidir

*Diyette yağ miktarını kısıtlamanın hiç zararlı etkisi yoktur

*Kolesterol çok zararlı bir maddedir

*Yediklerime dikkat ederek kolesterol seviyemi kontrol edebilirim

*Bütün gıdalarda kolesterol vardır. (Bitkisel ürünlerde kolesterol yoktur).

*Mümkün olduğunca su içmeliyiz

*Limonlu su, sirke gibi içecekler vücut yağlarının yakılmasını sağlar

*Şişmanlık benim görünüşümle ilgili bir problem, bedenimle barışık bir insanım

*Çok hızlı kilo verdiren destekleri kullanarak kilo vermenin zararı yoktur

*Sadece gıda seçimlerini düzenleyerek kilo verebilirim

*Zayıflama programında layt ürünler yiyerek zayıflayabilirsiniz

*Her gün doğal, bitkisel birçok beslenme desteğinin reklamı yapılıyor. Ben bunları satın almalıyım

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber