Ali Bardakoğlu'ndan 'laiklik' tarifi

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 16 Nisan 2008 13:51, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Bardakoğlu, barış içerisinde bir arada yaşamanın temel ayaklarından birinin de laiklik ve demokrasi olduğunu belirterek, "Laiklik: Siyasetçinin din konusunda yönlendirici ve belirleyici olmaması, din adamlarının da siyasete dair yorum yapmamasıdır" dedi.

Kutlu Doğum Haftası nedeniyle Trabzon ve Giresun'dan sonra Ordu'ya gelen Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu, laiklik konusunda açıklamalarda bulundu. Prof. Dr. Bardakoğlu, yasamanın Diyanet İşleri Başkanlığı'na iki temel görev verdiğini hatırlattı. Prof. Dr. Bardakoğlu, "Yasama bize iki temel görev vermiştir. Birincisi, İslam dininin ibadet ve ahlak ilkeleri konusunda toplumu doğru aydınlatmak. Yanlışı önlemek din adına istismarları ve çıkar ilişkilerini önleyecek şekilde dinin aydınlık bilgisini

insanlara ulaştırmaktır" diye konuştu.

Barış içerisinde bir arada yaşamanın bir diğer temel ayağının da laiklik ve demokrasi olduğunu dile getiren Prof. Dr. Bardakoğlu, "Diyanet İşleri Başkanlığı olarak devletimizin çok temel bir Cumhuriyet kuruluşuyuz. Böyle olduğu için laiklik ve demokrasiyi eşit derecede önemsiyoruz. Demokrasi milletimizin birey bilincine sahip olması demektir. Laiklik, dine saygının bir gereğidir. Dinin siyasetten ayrı olması, din adamlarının sadece kendi işini yapması, siyasete dair görüş veya yorum yapmamasıdır.

Siyasetçinin de din alanında yönlendirici ve belirleyici olmaması demektir. Yani herkesin kendi işini doğru bir şekilde yapması anlamına gelmektedir. Karşılıklı saygı ve nezaket, özgürlük alanı bırakmak demektir. Çünkü bunlar Türkiye'nin birikimi kazanımlarıdır. İnanıyoruz ki, laiklik hem İslam dünyası için hem de Batı dünyası için çok önemli bir örnekliği özgünlüğü içinde barındırmaktadır. Birçok imkanları bizim için ifade etmektedir" şeklinde konuştu.

Bu yıl ki 'Kutlu Doğum Haftası'nın hedefini, 'barış içinde birlikte yaşamak' olarak belirlediklerini vurgulayan Prof. Dr. Bardakoğlu, "Barış içinde yaşamak ve insanların birbirlerine saygısına bu yıl özellikle önem verdik. Çünkü barış içinde yaşamaya hem bizim hem de bütün dünyanın ihtiyacı var. Dinimiz ve Peygamber Efendimiz her zaman barışı insanların birbirine saygısını ve huzuru tavsiye etmiştir" dedi.

Prof. Dr. Bardakoğlu konuşmasından sonra başarılarından dolayı din görevlilerine teşekkür belgesi verdi. Basına kapalı gerçekleştirilen toplantı öncesi Ordu Valisi Dr. Said Vakkas Gözlügöl, Prof. Dr. Bardakoğlu'na Ordu'yu simgeleyen bir hediye verdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber