'İzdivaç' programları RTÜK'e şikayet edildi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 17 Nisan 2008 13:11, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bazı televizyon kanallarında yayınlanan "izdivaç" programlarında, evlilik ve eş seçimi konularının magazinel bir formatla ele alınması tepkilere neden oluyor.

"Alo RTÜK" şikayet hattını arayan vatandaşlar, bu tür evlendirme programlarının Türk aile yapısına ve toplumun ahlak anlayışına zarar verdiğini belirterek, yayından kaldırılmasını istiyor.

RTÜK yetkililerinden alınan bilgiye göre, son 2 ayda bu tür programlar hakkında Alo RTÜK hattına 500'ün üzerinde şikayet geldi.

Programların, evlilik kurumunun ciddiyetine yakışmadığını düşünen vatandaşların hatta bıraktıkları mesajların bazıları şöyle:

"-Bu programın toplumumuza çok kötü bir örnek sergilediğini düşünüyorum. Kutsal olan evlilik müessesenin çok kolay bir olgu gibi insanlara tanıtılması, televizyonlarda kadın ya da erkek adaylara eş aranması, toplumumuza, örf ve adetlerimize ters düşüyorum.

-Toplum ve kültürümüzde evlilik müessesesi önemlidir. İnsanların evlendirilmek üzere programlara çıkarılmasını doğru bulmuyorum. Bu durum gençlerimize olumsuz örnek oluyor. Bu tarz programların toplumu çökertmek adına yapıldığını düşünüyorum.

-Türk aile yapısına ve çocuklarımızın ahlaki yönden gelişimlerine zarar verdiklerine kesinlikle eminim.

-İnsanlar resmen pazarlanarak, aile anlayışımız ve yapımız yozlaştırılıyor, bu durumdan şikayetçiyim.

-Aile olarak bu programdan nefret ediyoruz. Seviyesiz bir program olduğunu düşünüyorum."

"Özel alan"

Aile ve Sosyal Araştırmalar Genel Müdürü Ayşen Gürcan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, son dönemlerde bazı televizyon kanallarında yer alan izdivaç programlarının da görücü usulüyle eş seçiminin yeni bir formatı olduğunu ifade etti.

Kişiye ve aileye özgü yaşananların bu şekilde deşifre edilmesi ve aile mahremiyetinin kamusal alanda sergilenmesinin, izleyiciyi "dikizci ya da röntgenci" konumuna soktuğuna dikkati çeken Gürcan, "Özel alanda yer alan her şey 'göstermelik', özel alanda yaşanılan her şey ise 'seyirlik' bir konuma indirgenerek aile kurumunun kişi ve yapıları darbe almaktadır" dedi.

Aile ve Sosyal Araştırmalar Genel Müdürlüğü Uzmanı Fatma Özdoğan tarafından hazırlanan "Evlilikte Eş Seçiminin Önemi ve Medyanın Bu Alandaki Sorumluluğu" konulu raporda da "belediyelerin evlendirme memurluğu görevini üstlenmiş bir görüntü sergileyen bu tür programların", evlilik ve aile gibi çok faktörlü ve etkileşimli bir sistemin dinamiğini derinden etkileyebileceği, hassas bir alanda ciddi yanlışlara sebep olabileceği ifade edildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber