Zihni Sinir tadında usulsüz emekli maaşı alma yolları

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 18 Nisan 2008 11:52, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hüseyin Özay / Star

Emekli Sandığı ve SSK'dan usulsüz maaş almak için geliştirilen yöntemler Zihni Sinir projelerini aratmayacak cinsten. En çok kullanılan yöntemler arasında ölen akrabaların yerine geçmek ve cinsiyet değiştirmek gibi hileler bulunuyor

EMEKLİ Sandığı ve SSK'dan usulsüz emekli maaşı almak için Zihni Sinir projelerini aratmayacak yöntemlerle, usulsüz aylık aldığı belirlendi. Bu yöntemler arasında, ismin, cinsiyetin ve medeni halin değiştirilmesi de bulunuyor. Sosyal güvenlik kurumlarından usulsüz olarak emekli, dul ve yetim maaşı alan vatandaşlar, vatandaşlık numarasının kullanımının yaygınlaşmasıyla birlikte tespit edildi. Müfettişler, sosyal güvenlik kurumlarından maaş alanların sigorta numaraları ile vatandaşlık numaralarını karşılaştırdı. Yapılan bu karşılaştırma sonucunda, birçok vatandaşın usulsüz olarak devletten maaş aldığı ortaya çıktı.

Kadın oldular

SOSYAL güvenlik kurumlarında usulsüz maaş almak için medeni haldeki değişikliklerin saklanması veya anlaşmalı boşanmalar en çok kullanılan yöntemler. Denetimlerde sadece Emekli Sandığı'ndan, 14 bin 8 kişinin evli olmasına rağmen, dul ve yetim aylığı aldığı belirlendi. Yine sandıktan, mevcut düzenlemeler göre, erkek çocuklar eğer eğitimi devam etmiyorsa 18 yaşına kadar, kız çocuklar da evleninceye kadar yetim aylığı alıyor. Emekli Sandığı'ndan yetim aylığı alanlardan 127 kişinin, doğum tarihlerini değiştirerek yaş sınırını ihlal ettiği belirlendi. Denetimlerde 336 erkeğin de, kağıt üzerinde cinsiyetlerini değiştirerek, yetim aylığı aldığı saptandı. Denetimlerde, devletin gazilere verdiği maaşlarda dahi usulsüzlük belirlendi. Gazilik yöntemi ile yapılan usulsüz maaş alımı, bazı kişilerin hem Kıbrıs, hem de Kore savaşlarına katılmış olarak gösterilmesi üzerine tespit edildi. Denetimlerde Emekli Sandığı'ndan 292 kişinin hem Kıbrıs hem de Kore gazisi sıfatıyla emekli maaşı aldığı saptandı.

Çifte maaş alanlar bile var

DENETİMLERDE, 2 bin 303 kişinin hayatını kaybetmesine rağmen, emekli maaşlarının yakınları tarafından çekilmeye devam ettiği de ortaya çıktı. Ayrıca 130 kişinin de evraklardaki düzenlemelerle Emekli Sandığı'ndan çift maaş aldığı belirlendi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber