İşte 21'inci yüzyılın komuta kademesi

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 22 Nisan 2008 07:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Temmuzda yapılacak Karpuzkaldıran kampında, komutanlar YAŞ öncesi son kez Yaşar Büyükanıt başkanlığında toplanacak. Şura'da emekliye ayrılacak Büyükanıt'ın yerine İlker Başbuğ Genelkurmay Başkanı, Ergin Saygun Birinci Ordu Komutanı olacak

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) komuta kademesi ?Karpuzkaldıran? askeri kampında bir araya gelecek. Temmuz ayı ortalarında yapılması planlanan kamp, TSK komuta kademesinin belirlendiği Yüksek Askeri Şûra (YAŞ) öncesi ön hazırlık niteliği taşıyor. Antalya Lara'daki Karpuzkaldıran kampında Şûra'ya girecek albaylarla, general ve amirallerin durumuna ilişkin genel bir değerlendirme yapılacak. ?Mavi Bayrak? ödüllü Karpuzkaldıran Askeri Kampı, Orgeneral Yaşar Bü-yükanıt'ın görevdeyken katılacağı son askeri kamp olacak. Toplantıdan bir süre sonra da YAŞ, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplanacak.

BAŞBUĞ GELİYOR

Teamüllere göre Büyükanıt'ın yerine en kıdemli orgeneral olan Kara Kuvvetleri Komutanı Org. İlker Başbuğ gelecek. Başbuğ'dan boşalacak Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na ise Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Işık Koşaner atanacak. Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Metin Ataç ile Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Aydoğan Babaoğlu ise görevlerini bir yıl daha sürdürecek. İki yıldır karargah görevini yapan ve bu sene kıta görevine çıkacak olan Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Ergin Saygun'un Orgeneral İsmail Koçman'ın emekli olmasıyla boşalacak olan Birinci Ordu Komutanlığı'na atanması bekleniyor.

BAŞBAKAN TEKLİF EDECEK

Genelkurmay Başkanı'nın ataması Başbakan'ın teklifi ve Cumhurbaşkanı'nın onayı ile gerçekleşiyor. Kuvvet komutanları, Genelkurmay İkinci Başkanı, general ve amiral atamaları, Genelkurmay Başkanı'nın teklifi Milli Savunma Bakanı'nın inhası, Başbakan'ın imzalayacağı ve Cumhurbaşkanı'nın onaylayacağı kararname ile yapılıyor. Jandarma Genel Komutanı'nın atamasında ise Milli Savunma Bakanı yerine İçişleri Bakanı'nın inhası gerekiyor.

7 korgeneral üst rütbe için yarışacak!

Ağustos ayındaki YAŞ toplantısında bu sene en büyük heyecan, karacı korgeneraller arasında yaşanacak. Bu sene iki korgeneralin orgeneral olması bekleniyor. İki orgenerallik için 2007 yılı YAŞ toplantısında görev süreleri bir yıl uzatılan 2'nci Kolordu Komutanı Korg. Hayri Güner, Harp Akademileri Komutan Yardımcısı Korgeneral Selahattin Uğurlu ile ilk kez orgenerallik için Şûra'ya girecek olan 4'üncü Kolordu ve Ankara Garnizon Komutanı Korgeneral Aslan Güner, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanı Korgeneral Hayri Kıvrıkoğlu, Genelkurmay Harekat Başkanı Korgeneral Nusret Taşdeler, Genelkurmay Personel Başkanı Korgeneral Hasan Memişoğlu ve EDOG Komutan Yardımcısı Cahit Sarsılmaz yarışacak. 2007 yılı YAŞ toplantısında görev süresi bir yıl uzatılan Korgeneral Metin Yavuz Yalçın ise ocak ayında kendi isteğiyle emekli olmuştu.

Mutlu ÇÖLGEÇEN/ANKARA

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber