İki Milletvekili Haberimize Cevap Gönderdi...

Dün sitemizde "Vekilin, sicillerin isteyen memura verildiğinden haberi yok" başlıklı bir haber yer almıştır. Bu haberde, sicillerin isteyen memurlara veriliyor olmasına rağmen bu konuda milletvekilleri tarafından bir Kanun teklifi verilmesini ele almış ve söz konusu vekillerin bu konudan haberdar olmadığını belirtmiştik. Konuya ilişkin olarak 14.10.2004 tarihinde sayın Vekillerimizce sitemize bir açıklama gönderilmiştir. Devamı için tıklayın.

Haber Giriş : 14 Ekim 2004 23:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

MİLLETVEKİLLERİ TARAFINDAN GÖNDERİLEN AÇIKLAMA

657 sayılı Devlet Memurları Kanununda ve bu Kanuna dayanarak çıkarılan 08/09/1986 tarih ve 86/10985 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Devlet Memurları Sicil Yönetmeliğinde "Sicil notlarının gizliliği? hüküm altına alınmıştır. Bilgi Edinme Kurulunun kararında da ?sicil notlarının kişiye dönük olarak verilebileceği" hüküm altına alınmıştır.

657 sayılı Devlet Memurları Kanununa istinaden çıkarılan Devlet Memurları Sicil Yönetmeliğinde "sicil işlemlerinin her aşamasının gizliliği" hüküm altına alınmıştır.

Diğer taraftan 4982 sayılı kanunun ilgili maddeleri uyarınca oluşturulmuş bulunan Bilgi Edinme Değerlendirme Kurulu 05/07/2004 tarih ve 2004/12 sayılı Kararı ile sicillerin talebi halinde ilgili kişiye verilebileceği yönünde bir karar almış bulunmaktadır. Ancak söz konusu kararın şeffaflık ilkesi gereğince, Avrupa Birliğine girme süreci içinde ana personel mevzuatı olan 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa taşınması amaçlanmıştır. Ayrıca tüm kamu kurum ve kuruluşları söz konusu kurul kararı olmasına rağmen kamu görevlilerine sicil raporlarını vermeme hususunda direnmekte, bu sebeple çalışma barışı bozulmaktadır. Söz konusu kurul kararı ortada olmasına rağmen kamu kurum ve kuruluşları ve çalışan memurlar tarafından devlet Personel Başkanlığına ve Maliye Bakanlığına gizli sicil raporlarının verilip verilmeyeceği hususunda sorular sorulmaktadır. Bununla birlikte, dikkati çeken en önemli husus bir kurul kararıdır. Oysa, Devletin işleyişini esas olarak kurul kararları değil, Kanunlar ve bu Kanunlara dayanılarak çıkartılan diğer Yasal Metinler düzenlemektedir.

Kurul Kararları, bir yasal metin değil, idari işlemdir. Devletin işleyişinin esas politikasını belirlemeyeceği gibi, Yasal metinlerden çok daha kolay değişmesi mümkündür. Bu tabloda ortaya çıkan bir başka sonuç, kurul kararının Bakanlar Kurulu Kararını değiştirmiş olmasıdır. Hukuk Devletinde, hukuki kurallar kaynağını hukuksal düzenlemelerden almaktadır. Bakanlar Kurulu Kararı İle yürürlüğe giren Devlet Memurları Sicil Yönetmeliği, Yasal metin niteliğinde, buna karşılık Bilgi Edinme Değerlendirme Kurulunun Kararı ise, Yasal metin değildir.
Avrupa Birliğine girme süreci içinde şeffaflığı geliştirme çabaları Ülkemiz için oldukça önemlidir.

Kanun teklifi ile, Bilgi Edinme Değerlendirme Kurulu Kararında ön görülen hususların Devlet Memurları kanununa girmesi amaçlanmıştır.

Bu çerçevede, Kamu personeli lehine olan bir düzenlemenin çarpıtılarak yayınlanmış olması memurlara ilgili bilgi vermenin amacı dışında, siyasi bir amaç taşıdığı kanısını uyandırmaktadır.
Ayrıca, Kamu Personeli lehine olan hukuki düzenlemelerin sitenizce desteklenmemesi de sitenizin ilkesi ile çatışmaktadır.

TBMM DYP BÜROSU
420 52 96


MEMURLAR.NET'TE YER ALAN HABER

Vekilin, sicillerin isteyen memura verildiğinden haberi yok

Bilgi Edinme Hakkı Kanunu ile memurlara sicilleri verilmeye başlandı.

Sitemiz Haberler/ Hak Arama kategorisinde yer alan Bilgi Edinme Değerlendirme Kurulunun kararını çalıştığı kamu kurumuna sunan tüm memurlara siciileri verilmektedir.

Yine memur sendikaları ile hükümet arasında yürütülen toplu görüşmeler sonucunda imzalanan mutabakat metni gereğince memurlara sicillerini istemeden de kendilerine yıl sonunda bir örneğinin verilmesi yönünde düzenleme yapılacak...

Ancak DYP milletvekilleri Dursun Akdemir ve Ümmet Kandoğan bu durumdan haberdar değiller. Bu konuya ilişkin 13.10.2004 tarihli haber bültenlerinde verilen habere göre, Sayın milletvekilleri sicillerin isteyen memurlara verilmesi yönünde Meclis'e kanun teklifi vermişlerdir.

Umarız DYP milletvekilleri Dursun Akdemir ve Ümmet Kandoğan da bir an önce memurlar.net'i takip etmeye başlarlar.


GÖNDERİLEN AÇIKLAMANIN DEĞERLENDİRİLMESİ

Öncelikle bir hususu belirtmek gerekmektedir: Milletvekilleri tarafından gönderilen açıklama, son paragrafı hariç olmak üzere, oldukça nazik bir uslüpla kaleme alınmış olmasına rağmen, aynı nazik uslubu sitemiz teknik bürosunu arayan özel kalem veya danışman gösterememiştir. Ayrıntıya girmemekle beraber bu cümleden ne amaçladığımızı sitemiz teknik bürosunu arayan kişi anlayacaktır.

Gönderilen metni değerlendircek olursak;

1- Açıklamada yer alan, sicillerin verilmesine ilişkin işlemin bir Kurul kararına dayandığı iddiası yanlıştır. Zira Bilgi Edinme Hakkı Kanununun 15'inci maddesinde yer alan "Yargı denetimi dışında kalan idari işlemlerden kişinin çalışma hayatını ve mesleki onurunu etkileyecek nitelikte olanlar, bu Kanun kapsamına dahildir. Bu şekilde sağlanan bilgi edinme hakkı işlemin yargı denetimine açılması sonucunu doğurmaz." hükmü, çok açık bir şekilde sicilleri de kapsamaktadır. Keza; Yüksek Askeri Şura, Cumhurbaşkanının tek başına yaptığı işlemler ve Hakimler Savcılar Kurulu kararları gibi Anayasa hükmü gereğince yargıya dahi götürülemeyen kararlar hakkında bilgi alabilmek mümkün iken, her halükarda dava konusu edilebilecek olan sicillerin Bilgi Edinme Hakkı Kanunu kapsamı dışında bırakılabileceğini düşünmek hukuki olarak yanlıştır. Buna ek olarak, Bilgi Edinme Hakkı Kanununun 5'inci maddesinin ikinci fıkrası gereğince "Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren diğer kanunların bu Kanuna aykırı hükümleri uygulanmayacaktır."

Bilgi Edinme Değerlendirme Kurulu, Kanununun 14'üncü maddesi gereğince "kurum ve kuruluşlar için bilgi edinme hakkının kullanılmasına ilişkin olarak kararlar vermek üzere" oluşturulmuştur. Bu kapsamda Kurul, sadece kamu kurum yöneticilerinin insiyatif alamadığı bir konuda yol göstermiştir.

Özetle, sicillerin verilmesine ilişkin işlemler esasında Kanuna dayanmaktadır.

2- Gönderilen açıklamada bir diğer dikkati çeken husus, sayın milletvekilerinin, aslında Bilgi Edinme Değerlendirme Kurulu kararını bildikleri ve sadece bu kararı 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ile uyumlaştırmayı amaçladıklarını belirtmeleridir. Ama sayın vekillerimiz, her nedense Kanun teklifinin gerekçesinde bu hususa yer vermemişlerdir. Ama olsun, biz onların bu açıklamasını esas alıyoruz.

3- Kamu personel reform tasarısı bu yasama döneminde gündeme alınacaktır. Bu reform tasarısında da sicillerin şeffaf olduğu daha önce sitemiz tarafından açıklanmıştı. Kamu personel reform tasarısının gündeme gireceği bu zaman diliminde 657 sayılı Kanunda sicillerin şeffaflaştırılmasına ilişkin kanun teklifi bizlere mantıksız gelmektedir.

Saygılarımızla

Memurlar.Net

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber