Yükselen altın fiyatları evlilikleri de erteletiyor

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 24 Nisan 2008 12:21, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

-Dünya ekonomisinin günden güne değişmesi ile altın fiyatının yükselmesi en çok evlenen gençleri etkiliyor.

Dünyada ilk altın sanatının geliştiği ve dünyaya ihraç edildiği Mezopotamya ovasında yaşayan vatandaşların adeta tılsımlı takısı haline gelen altın düğünlerin vazgeçilmez takısı olması evlenecek çiftleri de kara kara düşündürüyor. Geçtiğimiz yıl gramı 28 YTL iken bu yıl 39 YTL'ye yükselmesi nedeniyle yeni evlenecek çiftleri bile evliliklerini ertelemek zorunda bıraktı. Mardin'de 2007 yılında 720 kişi nikâh kıyarken bu yıl ilk 4 ayda sadece 192 kişi evlenmek için belediyenin nikâh dairesine başvurdu.

Yörede aşiret ve ağalık sisteminin yoğun olması nedeniyle düğünlerde gelin ile damada kilolarca altın takılması ile gündemde kalırken, fakir aileler ise altını kiralama veya taksitli arayışlara yönlendiriyor. Özelikle Mezopotamya kültürünün vazgeçilmez unsurlardan biri olan aşiret düğünleri bazen altın takı yarışına dönüştüğü görülürken, hemen hemen her aşiret düğününde aşiret reisi ve davetliler gelin ile damadı adeta altın takı ile süslüyor. Evlenecek çiftler davetliler tarafından bazen iki kilo bazen de 5 kiloya kadar altın takılıyor. Fakirler veya maddi durumu iyi olmayan aileler ise erkek evlatlarını evlendirmek için gelin için istenen altını almak için kira yöntemine veya kredi kartı ile taksitle satın almak için başvuruyor. Mardin'li altın sarrafçıları ise altın fiyatlarının yükselmesi ile birlikte artık eskisi gibi altın satamadıklarından şikâyetçiler.

Altın fiyatının yükselmesi nedeniyle altın satışlarında durgunluk yaşadıklarını belirten Mardinli Süryani kuyumcusu Murat Özbek, altın artık fakir ve zengini bile ikiye ayırdığını söyledi. AK Parti'nin kapatılması için açılan dava ile birlikte altın piyasasının yükselmesi nedeniyle Mardin'de evlenecek gençleri zor durumda bıraktığını ifade eden Özbek, "Zengin altını kilo ile alırken fakir ise kiralama veya kredi kartı ile taksitle almak için başvurmak zorunda kalıyor. Çoğu evlenecek olan ve maddi durumu iyi olmayan gençlerin bizden ilk tercihleri kiralama yöntemini soruyorlar. Bazen mecbur kalıyoruz. Bizde onlara yardımcı olmak için bir veya iki günlüğüne kendilerine kiralıyoruz. Bazen de kredi kartı ile taksitli satış yapıyoruz. Ama zengin gençler veya aşiret liderlerinin çocukları kilo ile altın aldıkları da oluyor." dedi.

Altın fiyatlarının evlilikleri de etkilediğini belirten Mardin Belediyesi Evlendirme Dairesi sorumlusu Sevgi Yağmurcukardeş, 2007'de belediyeye evlenmek ve nikâh kıymak için 720 kişi başvururken 2008 yılının ilk 4 ayında ise 192 kişi başvurduğunu söyledi. Yağmurcukardeş, "Bu durgunluğu yükselen altın fiyatlarına bağlıyorum. Bölgemizde yaşanan örf ve adetler gereği evlenecek gençler gelin tarafı yük miktarda altın isteniyor. Bazen 2 metre bazen 3 metre altın isteniyor. Bu da evlenecek gençleri maddi açıdan etkiliyor. Bazı çiftler nikâhlarını ertelemek zorunda kalıyor." şeklinde konuştu.

Çocuğunu evlendirmek için gelinine altın almak zorunda kalan Selahattin Berkan adlı vatandaş, pahalı olması yüzünden altını kiralamak zorunda kaldığını söyledi. Özellikle Mardin örf ve adetleri gereğince gelin tarafı bazen 2 metre bazen de 3 metre zincir talebinde bulunduklarını kaydeden Selen, "Bu isteği mecbur kabul ediyoruz. Gençlerin mutluluğu için bütün bunlara katlanıyoruz. Parası olan alıyor olmayan ise kiralamak zorunda kalıyor. Bizim için kiralama daha cazip geliyor." şeklinde konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber