Türk Eğitim-Sen'den sözleşmeli öğretmen tepkisi

Haber Giriş : 29 Nisan 2008 10:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

-Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı Koncuk, Milli Eğitim Bakanlığı'nın Ağustos ayında 14 bin kadrolu, 10 bin sözleşmeli öğretmen atayacağını ilan ettiğini belirterek, bu atamaların yetersiz olduğunu savundu. Koncuk, sözleşmeli öğretmen anlayışının bir an önce bırakılması gerektiğini söyledi.

Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, Milli Eğitim Bakanlığı'nın Ağustos ayında 14 bin kadrolu, 10 bin sözleşmeli öğretmen atayacağını ilan ettiğini belirterek, ?Öğretmen açığının kapatılması için yapılacak bu atamalar oldukça yetersizdir? dedi. Koncuk, sözleşmeli öğretmen anlayışının bir an önce bırakılması gerektiğini söyledi.

Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı Koncuk, yaptığı yazılı açıklamada, Milli Eğitim Bakanlığı'nın öğretmen ihtiyacını karşılamak amacıyla 2008-2 atama döneminde 14 bin kadrolu, 10 bin sözleşmeli olmak üzere toplam 24 bin öğretmen ataması gerçekleştireceğini anımsattı. Öğretmen açığının kapatılması için yapılacak bu atamaların yetersiz olduğunu belirten Koncuk, ?Zira yılda 20 bin, 30 bin öğretmen ataması yaparak, mevcut açığı gidermek mümkün değildir. Türkiye'de ataması yapılmayan ve işsizlik kıskacında çırpınan 200 bin'e yakın öğretmen adayı bulunmaktadır? dedi. Bakanlığın öğretmen açığını giderebilmek için sözleşmeli öğretmen çalıştırmasının hak ve hukuka aykırı olduğunu savunan Koncuk, sözleşmeli öğretmenlerin, geleceğe güvenle bakamadığını, iş güvencesinden yoksun olduğunu, hiçbir hak iddia edemediğini kaydetti. Koncuk, sözleşmeli öğretmenlerin istihdamının milli eğitim sisteminde kapanması zor yaralar açtığını ifade etti.

-?SÖZLEŞMELİ ÖĞRETMEN ALIMININ AMACI EĞİTİMİ ÖZELLEŞTİRMEK Mİ??-

MEB'in emir kulu orduları yaratmak için sözleşmeli öğretmen alımı yaptığını ileri süren Koncuk, ?Bakanlık, eğitimde kalitenin düşmesine, nitelikli iş gücünün istihdam edilememesine ve sözleşmeli kölelik anlayışının hakim kılınmasına yol açmaktadır. Türk Eğitim-Sen kadrolu öğretmen dışındaki istihdam türlerine tamamen karşıdır. İnsan yetiştirmek gibi ulvi bir amacı olan öğretmenlik mesleğinin bu denli ayaklar altına alınması eğitim camiamızda infial uyandırmaktadır. Şayet amaç, milli eğitimde özelleştirmenin önünü açmaksa bu büyük bir skandal olacaktır? dedi.

-?SÖZLEŞMELİ ÖĞRETMEN ATAMADA KAMU YARARI YOKTUR?-

Koncuk, öğretmen açığını giderebilmek için MEB'in sözleşmeli öğretmen ataması yapmasını, öğretmenleri ücretli, vekil öğretmen olarak çalıştırmasını protesto ettiklerini söyledi. Sözleşmeli öğretmenlik dışında 300-400 YTL'ye çalışan öğretmenlerin de bulunduğunu kaydeden Koncuk, ?Eğitim süreklilik isteyen bir iştir. Bu nedenle geçici olarak istihdam edilen personelden hiçbir şekilde verim alınamaz. Bu uygulamada kamu yararı yoktur ve sözleşmeli öğretmen alımı büyük hak kayıplarına yol açmaktadır. Dolayısıyla mevcut sözleşmeli öğretmenler bir an önce kadroya geçirilmeli ve sözleşmeli öğretmen alımı uygulamasına son verilmelidir. Aksi taktirde sorun daha da büyüyecek ve Türk milli eğitimimiz içinde bulunduğu cendereden çıkamayacaktır? diye konuştu.

-?SÖZLEŞMELİ ÖĞRETMEN ATAMASI KANUNA AYKIRI?-

Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı Koncuk, Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'in sözleşmeli öğretmenlerin kadrolu öğretmenlerden ekonomik ve sosyal yönden bir farkı olmadığını savunduğunu hatırlatarak, ?O zaman neden sözleşmeli öğretmenleri de kadrolu öğretmen olarak atamıyorsunuz?? sorusunu sordu. Öğretmenlerin bu şekilde atamasının yapılmasının 657 sayılı DMK'nın 4-B maddesine de aykırı olduğunu ifade eden Koncuk, MEB'in bu uygulaması ile sözleşmeli öğretmenliği neredeyse asal atama haline getirdiğini söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber