Doktor tam günle haftada 40 saat çalışacak

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 30 Nisan 2008 08:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, sağlık kurumlarında tam gün uygulamasına geçilmesiyle ilgili taslağın Başbakanlığa gönderildiğini söyledi.

Akdağ, düzenleminin tarafların görüşüne açıldıktan sonra TBMM'ye sevk edileceğini belirtti. Akdağ, TBMM'de sorular üzerine Sağlık Bakanlığı kadrolarındaki her 100 doktordan 70'inin tam gün çalıştığını belirtti. Kanunun yüzde 30'luk kısmın yönetilmesi için hazırlandığını anlatan Akdağ, "Kanun taslağı şu anda Başbakanlıkta. Başbakanlık bir toplantı yapacak. Sivil toplumdan da görüşler alacak. Ondan sonra da Bakanlar Kurulu'na gelecek" dedi. Akdağ, Türk Tabipler Birliği'nin genel yaklaşımının da tam gün yasası olmasından yana olduğunu söyledi.

HASTANELERİN ALACAKLARI: Üniversitelerin alacakları ile sorunların büyük ölçüde çözüldüğünü ifade eden Akdağ, Maliye Bakanlığı'nın bu konuda düzenleme yaptığını açıkladı. Akdağ, "Ödemelerin yüzde 85'ini yapacaklar, o şekilde bir el sıkışma olabilecek" dedi. Akdağ'ın bahsettiği düzenleme, TBMM Genel Kurulu'nda bekleyen "Amme Alacakları Tasarısı"na monte edildi. Akdağ, üniversite hastanelerinin alacaklarından vazgeçip geçmediğine ilişkin soru üzerine "Faturalar üzerinde anlaşarak sorunu çözeriz. İktisadi kamu kuruluşu sonuçta. Maliye'nin üniversite hastanelerinin alacaklarının yüzde 15'inin terkin edilmesi yönünde bir hazırlığı var" dedi. Akdağ, bakanlık olarak kendilerinin de her yıl Çalışma Sosyal Güvenlik Kurumu ile el sıkıştıklarını anlattı. Bakan Akdağ, "Diyelim ki 11 milyar borcumuz var. Anlaşıp 9.5 milyarla el sıkışıp kalkıyoruz. İhtiyaçlarımızı da görüyoruz" dedi. Akdağ, 2007 yılında yaklaşık 2 milyar YTL'yi terkin ettiklerini sözlerine ekledi.

TAM GÜNDE NELER VAR: Akdağ, doktorların tam gün çalışmasıyla ilgili yasa taslağı hakkında şu bilgileri verdi: "Kamu hastanelerinin döner sermaye uygulamaları ile üniversitelerin döner sermaye uygulamalarını paralel hale getiriyoruz. Bu üniversitelerin de talebiydi. Hekimlerimizin özlük haklarıyla ilgili iyileştirmeler var. Bütün sağlık çalışanlarının özlük haklarıyla ilgili iyileştirmeler var. 45 saatlik çalışma süresini 40 saate indiriyoruz. Nöbet ücretleriyle ilgili iyileştirmeler getiriyoruz. Doktorların emeklilik maaşlarının iyileştirmesiyle ilgili düzenleme de taslağımızda var."

Birden fazla hastanede çalışmanın önü açık

RECEP Akdağ, doktorların tam gün çalışmasını öngören taslaktan bazı ayrıntıları şöyle dile getirdi:

Doktorlar hem üniversite hastanelerinde hem de devlet hastanelerinde çalışabilecek. Bunu tercih etmiyorsa özel sektörde çalışacak demektir.

Onu da ikiye ayırıyoruz. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile anlaşmalı bir hastanede çalışıyorsa muayenehane açamayacak. Ama SGK ile anlaşmalı diğer hastanelerde de çalışabilecek.

Birden fazla hastanede çalışmanın önünü açık tutacağız.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber