Şahin: Taksim ısrarı mevcut anayasal düzene başkaldırı...

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 30 Nisan 2008 12:08, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, İstanbul'da açık hava toplantılarının nerede yapılacağının açıkça belli olduğunu belirterek, ''Bu böyle olduğu halde, 'ben bildiğimi okurum' denirse bu açıkça mevcut anayasal düzene bir başkaldırı olarak değerlendirilir'' dedi.

Ankara Sanayi Odası Meclis Toplantısı'na katılan Şahin, girişte gazetecilerin, 1 Mayıs kutlamalarının Taksim'de yapılması için sendikalar ile hükümet arasındaki anlaşmazlığa ilişkin sorularını yanıtladı.

Bakan Şahin bir ülkede toplumun huzurunun kurallara uymaktan geçtiğini belirterek, toplantı ve gösteri yürüyüşü hakkının, anayasal bir hak olduğunu, bu hakkı düzenleyen ilgili yasanın, açık hava toplantılarının nerede, nasıl ve ne şekilde yapılacağını düzenlediğini belirtti.

Şahin, her ilin açık hava toplantılarının nerede yapılacağının yıllar itibarıyla tespit edildiğini ve bunun kamuoyuna açıklandığını anlattı.

İstanbul'da açık hava toplantılarının nerede yapılacağının da Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Yasası, buna bağlı yönetmelik ve İstanbul Valiliği'nin kararında açıkça belli olduğunu kaydeden Şahin, "Bu böyle olduğu halde, 'Ben yasa tanımam, yönetmeliği tanımam, ben Valiliğin kararını da tanımam, ben bildiğimi okurum' denirse bu açıkça Türkiye'deki mevcut Anayasal düzene bir başkaldırı olarak da değerlendirilir" şeklinde konuştu.

"Sorumlu olmaya davet ediyorum"


Faruk Çelik'ten '1 Mayıs' genelgesi

Taksim gerginliğinde geri adım yok


Adalet Bakanı, "Ben binlerce işçiyi ve çalışanı temsil eden konfederasyonların ve sendikaların başkanlarını yasal çerçevede hareket etmeye davet ediyorum. Eğer İstanbul Valiliği Taksim'i bir gün açık hava toplantılarına açtığını ilan ederse o zaman orası için de başvurabilirsiniz. Gerginliklere yol açmak meydan okumak 'Biz gireceğiz, karşımıza hiçbir güç çıkamaz' demek bir konfederasyon başkanına, sendika başkanına asla yakışmaz. Herkesi sorumlu olmaya davet ediyorum" ifadesini kullandı.

1 Mayıs'ın, "Emek ve Dayanışma Günü" olarak ilan edildiğini, bugünün tatil olması, bayram ilan edilmesi gibi konuların yasal düzenleme gerektirdiğini anımsatan Şahin, "İleride inşallah bunlar da gerçekleşir. Merdivenler basamak basamak çıkılır. Emek ve Dayanışma Günü ilanı bir adımdır. Sendikalar ve konfederasyonlarımızın bu adımın değerini bilmeleri ve takdir etmeleri gerekir" dedi.

Mehmet Ali Şahin, bu yıl İstanbul'da açık hava toplantılarının yapılacağı alanlardan birinin tercih edilebileceğini ifade ederek, "Önümüzdeki yıllarda bir basamak daha çıkılabilir, belki yasal düzenleme gerçekleşir ve daha farklı mekanlarda 1 Mayıs'ı kutlamak mümkün olabilir. Kimse devlete ve devlet erkini kullanan mercilere meydan okumasın, devlet kendisine meydan okutmaz" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber