Sendikalardan son açıklama: 1 Mayıs'ta 500 bin kişiyle Taksim'deyiz

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 30 Nisan 2008 13:57, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

1 Mayıs kutlamalarının Taksim Meydanı'nda yapılmasın izin verilmeyeceği yönünde hükümet tarafından yapılan açıklamanın ardından basın toplantısı düzenleyen sendikalar, kutlamaları Taksim'de yapma ısrarlarını tekrarladı. 1 Mayıs günü 500 bin kişiyle Taksim Meydanı'nda olacaklarını söyleyen sendika temsilcileri amaçlarının gerginlik çıkarmak olmadığını belirtti. Sendikalar İstanbul Valisi Muammer Güler'in 1 Mayıs'ta Taksim'e gelen sendika üyelerine "Orantılı güç kullanılacak" açıklaması hakkında da suç duyurusunda bulunduklarını açıkladı.

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Sekreteri Tayfun Görgün, Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ) Genel Sekreteri Mustafa Türkel, Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Genel Sekreteri Abdurrahman Daşdemir, DİSK Genel Merkezi'nde 1 Mayıs kutlamaları ile ilgili basın toplantısı düzenledi. 3 konfederasyon adına basın açıklamasını okuyan DİSK Genel Sekreteri Tayfun Görgün, Uluslar arası Sendikalar Konfederasyonu ve Avrupa Sendikalar Konfederasyonu üyesi Türk-İş, DİSK ve KESK olarak 1 Mayıs 2008'i Taksim'de kutlama isteklerini dile getirdiklerini ve bu doğrultuda hazırlıklarını yaptıklarını söyledi.

Sendikalar olarak yapacakları faaliyetlerde izin alma zorunlulukları olmadığını savunan Tayfun Görgün, "Evet buradan ilan ediyoruz. 500 bin emekçi olarak 1 Mayıs'ı İstanbul Taksim'de ellerimizde karanfillerle kutlayacağız. Dillerimizde türkülerimizle, ülkemizin 81 ilinin halk oyunlarıyla, omuz omuza 1 Mayıs'ta sevgi ve dayanışma duygularımızla Taksim'e gireceğiz. Emeğin taleplerini topluma sunacağız." ifadesini kullandı.

Kutlamalara izin vermeyen hükümeti eleştiren Görgün, "İktidarı uyarıyoruz. On milyonlarca emekçinin taleplerini göz ardı etmeyin. Haklı ve demokratik bir hak olan 1 Mayıs kutlamalarına yasak getirmeyin.Yasakçılık kimseye fayda sağlamaz. Demokrasi herkes içindir, herkese lazımdır. " şeklinde konuştu. Amaçlarının gerginlik yaratmak olmadığını belirten Görgün, " Tek amacımız barış ve coşku içinde 1 Mayıs'ı kutlamaktır." diye konuştu.

Basın açıklamasının ardından Türk-İş ve KESK genel sekreterleri de açıklama yaptı. 1 Mayıs'ı karanfiller ve dostlukla Taksim'de kutlamak istediklerini söyleyen Türk-İş Genel Sekteri Mustafa Türkel, yapılacak kutlamalar sayesinde Türkiye'de hakim olan tabuların ortadan kalkacağını söyledi. Türkel herkese açık olan Taksim'in işçilere kapatılmasını kabul edemeyeceklerini söyledi.

Kendi yaptıkları toplantıdan az önce İçişleri Bakanı Beşir Atalay'ın ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'in bir açıklama yaptığını dile getiren Türkel, "Biraz evvel sayın bakanlar açıklamalarını yaptılar. Ne söyledilerse söylediler. Ama biz diyoruz ki henüz 24 saat var. 16-17 saat sonra, Taksim meydanında olmak için örgütlerimiz barış için dostluk için yola çıkacak. Herkesin bize anlayış göstermesini bekliyoruz. Biz 1 Mayıs'ın olabildiğince kardeşlik içinde kutlanmasını emniyet güçlerimizin de bu şekilde hareket etmesini bekliyoruz. 1 Mayıs'ın o korkulardan sevgiye döndüğü günleri yaşamayı bekliyoruz." şeklinde konuştu.

İstanbul Valisi Muammer Güler'in Taksim'de yapılmak istenen kutlamalarda provokatif eylemler olabileceği yönündeki açıklamalarını eleştiren KESK Genel Sekreteri Abdurrahman Daşdemir, Güler hakkında "1 Mayıs günü Taksim'de toplanacaklara orantılı güç kullanılacak" açıklamasından dolayı suç duyurusunda bulunduklarını söyledi. Daşdemir, "Şimdiye kadar hangi vali orantılı şiddetten bahsetmiştir? Suçtur bu. Kimsenin böyle konuşmaya hakkı yoktur. Biz, sayın Vali'nin bu açıklamalarıyla ilgili suç duyurusunda bulunduk. Artık 1 Mayıs ayıbının Türkiye'nin gündeminden çıkarılması gerekir." ifadelerini kullandı.

Basın mensuplarının "3 kortejle Taksim'e çıkacağını yönündeki kararda bir değişiklik var mı?" şeklindeki sorusuna cevap veren DİSK Genel Başkanı Tayfun Görgün, "Planlarımızda değişiklik yok. 3 kortej olarak Taksim'e yürüyeceğiz. Ancak bildiğiniz gibi 3 konfederasyonun genel başkanın hükümetle yaptığı görüşemede bir başka öneride bulunmuştuk. Hükümet sürekli olarak 3 kortej olmasının güvenlik açısından sorun olacağını söylüyordu. 'Bunu tek korteje indirebiliriz' dedik. Sorunun bu da olmadığı anlaşıldı. Onun için planlarımızda değişiklik yapmayı düşünmüyoruz. Teklifimiz hala geçerlidir. Ama şu anda bir pozisyon değişiklik yapmaya niyetimiz yok." şeklinde konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber