Kamu Sen: 1 Mayıs Taksim'de kutlansın

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 30 Nisan 2008 15:33, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

KAMU SEN BAŞKANI BİRCAN AKYILDIZ'IN YAPTIĞI AÇIKLAMA

Her yıl milyonlarca çalışan tarafından kutlanan "1 Mayıs" bu yıl daha çok nerede kutlanacağı konusunda yaşanan tartışmalarla gündeme geldi. Türkiye Kamu-Sen olarak bu konuda "1 Mayıs"'ın Türkiye'nin her karesinde kutlanmasının önemli olduğunu, bu kapsamda 1 Mayıs'ın Taksim'de kutlanmasının anlamlı olacağı görüşündeyiz. Ama bu konunun 1 Mayıs'ın gerçek anlam ve önemini unutturacak şekilde inatlaşma noktasına taşınmasını üzüntüyle karşılıyoruz.

1 Mayıs'ın bayram havasında yaşanması gerektiğini ve yasaklarla sorunun çözüme kavuşamayacağını düşünüyoruz.. Ancak, siyasi irade çalışanların beklentisinin aksine"1 Mayıs"ı resmi tatil günü ilan edeceğine sadece ismini "emek ve dayanışma günü" olarak değiştirerek sorunu çözme gayretine girdi.

Bu tartışmaların ortasında kalan 1 Mayıs'ın anlam ve öneminin bir kez daha hatırlatma ihtiyacı hissediyoruz. İlk 1856 yılında Avustralyalı işçilerden 1 Mayıs düşüncesi ortaya çıktı. Avustralyalı işçiler 8 saatlik işgünü için toplantılar, eğlenceler ve gösteriler düzenlediler.

1866 yılında Uluslararası İşçi Birliği dünya işçilerine 8 saatlik işgünü için mücadele çağrısı yaptı. 1886 yılının 1 Mayısında Amerikanın her yerinde işçiler grevler, mitingler ve eylemler düzenlediler. 8 saatlik işgünü talebinde bulundular. Chicago'da 200 bin işçi iş bıraktı. 8 saatlik işgünü için birleştiler.

Uluslararası İşçi Kongresi 1889 yılında Fransız bir işçi temsilcisinin önerisiyle 1 Mayıs'ı işçi sınıfının uluslararası birlik, mücadele ve dayanışma günü olarak ilan etti. O günden bu yana 1 Mayıs çalışanlar tarafından kutlanmaktadır. O gün sendikalar tarafından, çalışanların hakları ve çalışma şartları masaya yatırılarak, sorunların çözümü noktasında dilekler ve öneriler söylenir.

Biz de Türkiye Kamu-Sen olarak "1 Mayıs"ın çalışanların sorunlarının, haklarının, çalışma şartlarının durumunun tartışıldığı, çözüm önerilerinin dile getirildiği bir gün olarak kutlanması gerektiğini düşünüyoruz. Bu yıl "1 Mayıs" ın olayların cereyan ettiği bir gün olmaması, bayram havası içinde kutlanması temennimizi yürekten dile getiriyoruz. Herkesi karşılıklı sağduyulu olmaya davet ediyoruz.

Tüm çalışanların "1 Mayıs" gününü kutlarız.

Bircan AKYILDIZ

TÜRKİYE KAMU-SEN GENEL BAŞKANI

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber