Asıl afet mercimekte, çiftçi bu yıl hasat yapamayacak

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 02 Mayıs 2008 08:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye'nin kırmızı mercimek ihtiyacının yüzde 60'ını karşılayan Güneydoğu kuraklığa teslim oldu. Mercimek tarlalarının tamamının kuruduğu bölgede, çiftçiler bu yıl hasattan vazgeçti.

Türkiye'nin ihtiyacının yüzde 60'ını karşılayan Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde kırmızı mercimek ekiminin yapıldığı tarlalarda kuraklık nedeniyle verim alınamadı. Çiftçiler hasattan vazgeçerken Diyarbakır'da 150 bin dönüme ekilen kırmızı mercimek kavruldu. Diyarbakır Ziraat Odası Başkanı Bahri Erdem, "Önceki yıllarda yaşanan kuraklık ekili alanları en fazla yüzde 40 kadar olumsuz etkiliyordu. Ancak bu yıl yaşanan kuraklık ekili alanların yüzde 100'ünü kuruttu. Sanırım 100 yıldır bölgemizde böyle kuraklık yaşanmadı" dedi.

Tarım alanlarında kuraklık yüzünden felaket yaşandığını belirten Erdem, devletin bu bölgedeki tarım alanlarını afet bölgesi ilan etmesi gerektiğini söyledi. Türkiye'nin tahıl ambarlarının başında gelen Güneydoğu'da, her yıl bu mevsimde yemyeşil olan buğday, kırmızı mercimek, arpa ekili alanları kış mevsiminde kar ve yağmur yağmaması ve sıcaklar nedeniyle kuraklık vurdu. Yörede çiftçilerin tarlalarını sulamada kullandığı birçok irili ufaklı dere yatağı da kurudu.

Afet bölgesi ilan edilsin

Diyarbakır'da da 4.5 milyon dekar buğday, kırmızı mercimek, arpa ekili alan kuraklıktan etkilendi. Çiftçiler, Türkiye'de ihtiyacın yüzde 60'ını karşılayan kırmızı mercimek ekili alanlarda hasat yapmaktan vazgeçti. Çiftçiler, Diyarbakır'da bu yıl 150 bin dekar araziye kırmızı mercimek ekimi yapıldığı, her yıl 5 Mayıs'ta hasat yapıldığı ancak bu yıl kuraklık nedeniyle ürün olmadığı için hasat yapılmayacağını belirtti.

Kuraklığın Diyarbakır başta olmak üzere Güneydoğu'daki bütün illerdeki ekili alanları vurduğunu söyleyen Erdem, "Bazı çiftçilerin kendi imkânlarıyla sulama yaptığı alanların dışında kalan hiçbir yerde hasat yapmayı gerektirecek ürün yok. Ekim yapılan alanların yüzde 100'ü kuraklık nedeniyle adeta yandı. Çiftçi perişan halde" dedi. Tarım alanlarında kuraklık yüzünden felaket yaşandığını belirten Erdem, devletin bu bölgedeki tarım alanlarını afet bölgesi ilan etmesi gerektiğini söyledi.

Eker'e kuraklık raporu

Erdem, "2000'li yıllarda yaşanan kuraklık sadece verimin yüzde 40 düşmesine neden oldu. Devlet tohum yardımıyla bu sorunu çözdü. Ama bu yıl yaşadığımız kuraklık ise ekili alanların yüzde 100'ünü perişan etti. Buğday, kırmızı mercimek, arpa tümden ürün vermedi, hasat yapılacak bir durum bırakmadı. 100 yıldır bu bölge böyle bir kuraklık görmedi" dedi.

Güneydoğu'daki kuraklıkla olağanüstü toplanan Diyarbakır Ziraat Odası Başkanı Bahri Erdem, Şanlıurfa Ziraat Odası Başkanı Halil Dolap, Adıyaman Ziraat Odası Başkanı Yakup Taş, Batman Ziraat Odası Başkanı Nizamettin Aydiş ile Mardin Ziraat Odası Başkanı Malik Özkan, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker'e sunmak üzere bir rapor hazırladı. Raporda, kuraklığın bölge halkının içinde bulunduğu zor durumu daha da içinden çıkılmaz bir hale getireceği ve ileride yaşanacak ciddi sıkıntıların sinyallerini verdiği belirtildi.

RAPORDAN NOTLAR

* Üreticiler ekili tarlalarına hayvan salımına ya da tarlaları sürmeye başladı.

* Yüzde 70'lere varan yağış eksikliği, yüzde 100'e varan bir üretim düşüşü meydana getirecek.

* Ülke genelinde başta kırmızı mercimek, buğday ve arpa olmak üzere birçok üründe arz eksikliği oluşturacağından piyasa ve fiyat artışlarından kaynaklanan ekonomik zorluklar yaşanacaktır.

* Kuraklık yaşanan bölgelerin acilen afet bölgesi ilan edilmesi gerekmektedir.

* Tarım kesiminin kamu ve özel bankalara olan borçları faizsiz ertelenmelidir.

* Çiftçiye dekar başına 25 kilogramlık tohumluk yardım yapılmalıdır.

* Kuraklık nedeniyle yapılacak yardımlar 50 YTL'den az olmamalıdır.

Mersin de alarm veriyor

Mersin Ticaret Borsası (MTB) Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Özdemir, bu yıl özellikle mercimek üretiminde ciddi bir azalma olmasının beklendiğini, acil önlem alınmadığı takdirde aynı sorunun nohut ve fasulye üretiminde de yaşanmasının kaçınılmaz olacağını açıkladı.

Özdemir, pirinçte yaşanan ani fiyat artışlarının yarattığı şokun etkisi daha geçmeden başta mercimek olmak üzere, diğer bakliyat ürünlerinde de aynı durumun yaşanma ihtimalinin birçok kesimi tedirgin etmeye başladığını belirtti.

Özdemir, üretim düşüşünün sadece kuraklıkla açıklanmayacağını belirterek "Üretimdeki azalmanın ana nedeni bakliyat üretimine destek sağlanmazken, bakliyat ürünleri ile aynı bölgelerde yetişen rakip ürünlere yüksek miktarda destek verilmesidir" dedi. Özdemir, mercimek üretimindeki azalma beklentisinin fiyatları da yükselteceğini dile getirdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber