Din görevlileri ABD'de dil öğrenecek

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 02 Mayıs 2008 16:04, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Eda Ay-Tuba Karahan - Diyanet İşleri Başkanı

Ali Bardakoğlu, Washington'da düşünce kuruluşu gibi çalışmasını arzu ettikleri Türk-İslam Kültür Merkezi açmayı planladıklarını bildirdi Bardakoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ABD'ye, Kutlu Doğum Haftası etkinliklerine katılmak için gittiğini belirterek, burada düzenlenen 2 ayrı programa çok sayıda Türk'ün katıldığını söyledi.

Amerika'daki Türklerin bayrağı, İstiklal Marşı'nı ve ezanı özlediklerini ifade eden Bardakoğlu, "Bunları görüp, duymak, onları çok duygulandırdı. Bunlar, Türk topluluğunun hasretini, Türkiye'ye bağlılığını ifade ediyor" dedi.

Başkanlık olarak, ABD'deki Türk toplumuna din hizmeti ulaştırmada biraz geciktiklerini ifade eden Bardakoğlu, "Almanya büyük bir nüfus olarak birden karşımıza çıkınca, Diyanet İşleri Başkanlığı olarak hemen gecikmeli de olsa Almanya'ya, Avrupa'ya din hizmeti götürmeye başladık. Sonra Balkanlarla ilgilendik. ABD'deki Türk toplululuğuyla ilgilenmemiz daha da gecikti. Orada, şu anda 13 kadar camimiz ve buralarda din görevlilerimiz var. Bu sayının çok daha fazla olması gerekiyor" diye konuştu.

"ABD, MÜSLÜMANLIĞI DİĞER ÜLKELERDEN TANIDI"

Türkiye'nin birikiminin, özgün dindarlığının ve yapısının Amerika'da fazla bilinmediğini belirten Bardakoğlu, "Amerika İslamı, Müslümanlığı daha çok diğer ülkelerin orada bulunan temsilcilerinden tanıdı" dedi. Bardakoğlu, Columbia, Katolik ve Harward üniversitelerinde yaptığı konuşmalarda, gerek Osmanlı'da gerek Türkiye Cumhuriyeti'nde Müslüman, Hristiyan ve Yahudilerin diyalog, hoşgörü, birlik ve beraberlik içinde bir arada yaşadığını anlattığını söyledi. Ali Bardakoğlu, konuşmalarında Türkiye'nin demokrasiyi, laikliği, modernliği ve dindarlığı barış ve uyum içinde bir arada yaşattığını vurguladığını ifade etti.

Amerika'da yaklaşık 15 bin Türk öğrencinin eğitim gördüğünü, bunun da Türkiye'nin tanıtılması için önemli bir fırsat olduğunu kaydeden Bardakoğlu, şöyle konuştu:

"Ama o öğrencilerin sahiplenilmesi lazım. Bunun için oradaki Türk toplumunun bir araya gelebileceği merkezler lazım. Gidişimizin bir amacı da Türkiye Diyanet Vakfı'nın Washington'da 60 dönümlük bir arazisi var. Burada bir Türk-İslam Merkezi açabilir miyiz? Nasıl kurarız, nasıl işletiriz konusu oldu. İmkan bulabilirsek, destek bulabilirsek bir düşünce kuruluşu gibi çalışmasını arzu ettiğimiz bir Türk-İslam Kültür Merkezi açacağız."

Merkezin, Türk öğrencilerinin, akademisyenlerin, iş adamlarının bir araya gelebileceği bir kültür merkezi olacağını ifade eden Bardakoğlu, Amerikalıların Türkleri tanımaları, İslam'a bakış açılarını değiştirmeleri açısından da önemli rol oynayabileceğini kaydetti.

Kültür merkezinin, düşünce kuruluşu gibi çalışmasını arzu ettiklerini anlatan Bardakoğlu, "Türk toplumunun kültürel, sosyal faaliyetlerini, düğünlerini, bayramlarını, seyranlarını burada yapmalarını istiyoruz. İbadetlerini burada yapsınlar diyoruz. Belki Türkiye'den giden bazı öğrencilerin barınacağı yurtlar da yapılır burada. Böylece burada bir bereket, bir hareket bir buluşma olur" diye konuştu.

BROOKLYN'DEKİ EYÜP SULTAN CAMİSİ

New York'un Brooklyn bölgesinde Eyüp Sultan Camii'ni ihtiyaca cevap vermediği için büyüttüklerini de anlatan Bardakoğlu, Amerika'da Türklerin bulunduğu yerlerde, kültür merkezleri ya da cami ve mescit sayısını arttırmaya çalışacaklarını kaydetti.

ABD'deki vatandaşlardan hiç din hizmeti alamadıkları yönünde şikayetler geldiğini belirten Bardakoğlu, "Türk toplumunun bazı yerlerde bir iki gün cenazesini beklettiği oluyor. Bu da bizim vebalimizdir. Aylarca yıllarca cami ve imam yüzü görmediklerini belirtenler oluyor. Kendilerine hizmet edilmesini istiyorlar. Orada bir yer bulup, merkez acmak, o merkezde insanların toplanmasını sağlamak gerekiyor" diye konuştu.

DİN GÖREVLİLERİ DİL EĞİTİMİ İÇİN ABD'YE GİDECEK

Din görevlilerini, dil eğitimi için ABD'ye göndermeyi istediklerini anlatan Bardakoğlu, "Kültür Merkezini yaptıktan sonra her yıl 15-20 din görevlimizi Amerika'ya gönderip orada dil eğitimi almasını, oranın kültürünü tanımasını lisansüstü eğitim yapmasını planlıyoruz" dedi.

Amerikada yaşayan Türklerin çocuklarını da Türkiye'ye getirtip ilahiyat eğitimi vereceklerini belirten Bardakoğlu, ABD'deki din görevlisisıkıntısını da bu şekilde gidermeyi hedeflediklerini bildirdi. Bu projenin önemine dikkati çeken Bardakoğlu, şunları kaydetti:

"Avrupa'daki soydaşlarımızın çocuklarını Türkiye'deki ilahiyatlarda okutmamız fevkalade önemli bir projedir. Bunun kapsamını Amerika için de düşünüyoruz. Bu projeyi geliştirebilirsek böylece oradaki Türk toplumuna kendi içlerinden yetişmiş Türkiye'de eğitim almış oranın kültürünü bilen ama Türkiye'nin ilahiyat fakültelerinde eğitim almış ve bizim tarzımızda din hizmeti sunan ehil eller yetiştirmeyi düşünüyoruz.' Harward'da Amerika Din Özgürlükleri Üst Komisyonu'ndan bir üye ile görüştüğünü de anlatan Bardakoğlu, "Türkiye'deki din özgürlüklerini konuştuk. İnşallah önyargıların azalması açısından faydası olmuştur. Hristiyanların, Protestanların yaşadıkları yerde kilise açmalarının tabii bir durum olduğunu ve buna destek verdiğimizi, hiçbir zaman din özgürlüklerine karşı olmadığımızı söyledik" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber