YÖK ve Üniversitelerarası Kurul yeni YÖK taslağı hazırlayacak

Haber Giriş : 16 Ekim 2004 12:53, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yükseköğretim Kurulu ve Üniversitelerarası Kurul, Başbakanlığa sunulan taslağı, Avrupa Birliği İlerleme Raporu'nu da dikkate alarak, işbirliği içinde güncelleme kararı aldı.

YÖK ve ÜAK, tek bir metin üzerinden çalışma yürütecek. Daha önce Üniversitelerarası Kurul'un hazırladığı taslağı, YÖK'ün bazı noktalarını değiştirdikten sonra Başbakanlığa sunmasının ?sıkıntılı bir durum? yarattığı kaydedilerek, bu sefer tek bir taslak ortaya konulacağı belirtildi.

Tüm rektörlerin, her konuda hemfikir olmasının mümkün olmayacağı da ifade edilerek, temel noktalarda birliktelik sağlanmaya çalışılacağı bildirildi. Yasanın bu yönüyle bir çerçeve yasa olması, detayların yönetmeliklerce belirlenmesinin öngörüldüğü dile getirildi.

İLERLEME RAPORU'NDA YÖK

AB Komisyonu'nun yayımladığı ilerleme raporunda, YÖK'ün ?fazla merkezi bir yapı? oluşturduğu kaydedilerek, yükseköğretim sistemine ilişkin özetle şu görüşlere yer verilmişti: ?Yükseköğretim alanında Yükseköğretim Kurulu, Yükseköğretim Yasası'nda belirtilen temel ilkelerle eğitim programların uygunluğundan sorumlu ve rektörler ve fakülteler üzerinde geniş disiplin gücüne sahip. Bu fazla merkezi yapı, üniversitelerin akademik, mali ve idari özerkliği ile iş gücü piyasaya uyumlu olmasını engelliyor.?

Meslek liselerinden üniversiteye geçişte sınırlamalar bulunduğu ifade edilen raporda, bu nedenle meslek liselerine talebin düştüğünü kaydedildi Raporda, Türkiye'nin eğitim öğretimdeki reformları sürdürmesi gerektiği belirtilerek, üniversitelerin piyasaya daha uyumlu hale gelebilmesi için YÖK'ün koordinasyon rolünün yeniden gözden geçirilmesi tavsiye edildi.

aa

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber