Emniyet müdürü, gazete yazısına tazminat davası açtı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 04 Mayıs 2008 10:05, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01

Antalya Emniyet Müdürü Feyzullah Arslan, gazeteci, yazar ve ressam Fikret Otyam ile yayıncı İdris Özyol aleyhinde ''gerçeğe aykırı beyan ve hakaret'' suçunu işledikleri iddiasıyla 20 bin YTL'lik manevi tazminat davası açtı.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, Antalya Emniyet Müdürü Feyzullah Arslan, Antalya'da yayınlanan Son Nokta dergisinde yer alan bir yazısı nedeniyle Fikret Otyam ve derginin sorumlu yazı işleri müdürü İdris Özyol aleyhine 20 bin YTL'lik tazminat davası açtı.

Antalya 7. Asliye Hukuk Mahkemesinde açılan davanın iddianamesinde, Otyam'ın Son Nokta dergisinde yayınlanan yazısında, Emniyet Müdürü Feyzullah Arslan'ın Antalya'nın trafik sorunlarıyla ilgilenmediği ve İçişleri Bakanı Beşir Atalay'ın trafik hakkında yayınladığı genelgenin Antalya'da uygulanmadığını iddia ettiği öne sürüldü.

İddianamede, Otyam'ın Son Nokta dergisinde İçişleri Bakanı Beşir Atalay'a hitaben yazdığı ve Bakanlığın trafik genelgesinin yürürlüğe girmesinin ertelenmesini istediği yazıdan şu satırlar yer aldı:

''Çünkü bunu uygulayacak roman ve piyes yazarımız, sanatçı ve sanatsever sevgili Emniyet Müdürümüz şu sıralar biraz meşgul, yeni bir eser için bilgi topluyor. Tam bu sırada yok kaskmış, yok yeşilde geçilir, kırmızıda durulurmuş, aksi halde ölümle biten kazalar, mazalar olurmuş gibi afaki işlerle 'konsantrasyonunu bozucu, performansını etkileyecek' ıvır zıvırlarla meşgul etmeniz, resmen ve alenen sanat düşmanlığıdır. Suçlamaya neden olmamak için, evet 6 ay izin veriniz efendim. Yaşasın sanat, yaşasın polislerin başından geçen komik şeyler ve düşündürücü ve dahi ibret alınacak şeyler. Bir ilin trafik sorunu öyle genelgeyle, menelgeyle neyim asla düzelmez. Dua edelim kitap bir an önce yazılıp bitsin. Sayın Bakan, düşündüm ve istifa etmenizde ısrardan vaz geçtim. Evet tek ricam müdürümüzü rahat bırak, asıl işini yapsın tamam mı?''

Arslan'ın, avukat Mustafa Necati Şahiner aracılığıyla açtığı davada, Otyam'ın yazıyı büyük bir öfkeyle kaleme aldığı, ağır kelimeler seçtiği, alaycı ve aşağılayıcı bir üslup kullandığı öne sürüldü.

Davacı avukatı Şahiner, mahkemeden Otyam ve Özyol'un davalıya 20 bin YTL manevi tazminat ödemesi, mahkeme kararının Son Nokta dergisinde ve yüksek tirajlı, ulusal yayın yapan bir gazetede yayınlanması kararı verilmesini istedi.

Yazar Fikret Otyam ise mahkemeye sunduğu savunmasında, yazısında Emniyet Müdürü Feyzullah Arslan'a hakaret amacı taşımadığını, sözü edilen yazıyı trafik kazaları nedeniyle hayatını kaybeden ya da sakat kalan insanlara dikkat çekmek amacıyla yazdığını savundu.

Bir gazete haberinde, Arslan'ın ''yeni kitap için haber topluyor'' haberini gördüğünü belirten Otyam, sözü geçen haberin Arslan tarafından tekzip edilmemesi üzerine habere güvenerek, Emniyet Müdürü Feyzullah Arslan hakkında belirtilen yazıyı yazdığını kaydetti.

-''YAKIŞTIRAMADIM''-

Fikret Otyam AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaygın basının Akdeniz ilavelerinde yer alan ''trafik rezilliklerini'' yazılarında kullandığını, bu haberlerin fotokopilerini çekerek, ciltlettiğini bildirdi. Bu cildi mahkemeye de delil olarak sunacağını ifade eden Otyam, ''üzüldüm. Öykü, roman yazan, sanatçı olan bir insanın 82 yaşındaki bir adama, 'eleştiriyor' diye dava açmasını yakıştıramadım'' dedi.

Feyzullah Aslan'ın duruşmaya mutlaka katılmasını isteyen Otyam, ''yargının önünde karşılıklı konuşalım. Kim haklı kim haksız, yargı kararını versin. Bu işi avukatlara bırakmayalım'' diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber