Eğitimcilerden yeni sınıf geçme modeline tepki

Haber Giriş : 04 Mayıs 2008 12:54, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Altı zayıfı olan öğrencinin bir üst sınıfa geçmesini sağlayacak sisteme tepki gösteren eğitimciler, değişikliğin öğretmenin sınıf geçmedeki rolünü sıfıra indireceğini ve eğitimde niteliği düşüreceğini belirtti.

Milli Eğitim Bakanlığı'nın sınıf geçme yönetmeliğinde yapacağı değişikliğe eğitimcilerden büyük tepki geldi. Eğitim sendikaları, söz konusu değişikliğin öğretmenin sınıf geçmedeki rolünü sıfıra indirdiğine işaret ederken, öğretmenle öğrenci arasındaki ilişkiyi bozacağını belirttiler. Sendikalar, değişikliğin eğitimde niteliği artırmak yerine azaltacağını kaydederken ?şeklen? atılmış bir adım olduğunu ifade ettiler.

?SINIF GEÇMEDE ÖĞRETMENİN ETKİSİ SIFIRA İNDİRİLMEMELİ?

Ortaöğretimde sınıf geçme sisteminde değişikliğe gidilmesini istediklerini belirten Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, sınıf geçme üzerinde öğretmenin etkisinin azaltılmasının ise önemli sonuçlar doğurabileceğine işaret etti. Koncuk, öğretmen ve öğrenci arasındaki ilişkinin olumsuz anlamda etkileneceğini vurgulayarak, ?Siz sınıf geçme metodunda, öğretmenin öğrenci üzerindeki etkisini sıfırlarsanız, eğitim-öğretimi kaosa sürükleyebilirsiniz. Yeni sınıf geçme siteminde öğretmen etkisini öğrencinin hissedeceği şekilde yeniden dizayn edilmeli. Aksi takdirde disiplinsizlik boyutları önüne geçilemeyecek seviyelere ulaşacaktır? uyarısında bulundu. Okullarda şiddetin arttığına işaret eden Koncuk, Milli Eğitim Bakanlığı'nın sınıf geçme sisteminde değişikliğe giderken, bu durumu da dikkate alması gerektiğini söyledi. Koncuk, MEB'in değişikliği bilimsel gerçeklere dayanarak hazırlaması önerisinde bulundu.

EĞİTİM-SEN: ?ÖĞRETMEN-ÖĞRENCİ İLİŞKİSİNİ ZEDELER?

Sınıf geçme sisteminin kolaylaştırılmasının öğrenci ve öğretmen ilişkisini zedeleyeceğini söyleyen Eğitim-Sen Genel Başkanı Alaaddin Dinçer, dershanelere yönelmenin de artacağını savundu. Milli Eğitim Bakanlığı'nın son dönemde eğitim alanında yaptığı çalışmalar ile eğitim sistemini yap?boz tahtasına çevirdiğini söyleyen Dinçer, yapılan değişikliklerin bilimsel ve etraflıca incelenmediğini ifade etti. Eğitim sisteminin ?sırıkla atlama? yarışmalarına döndüğünü kaydeden Dinçer, eğitim siteminin sınav odaklı olmaktan çıkarılması gerektiğini söyledi. Programlı ve bilimsel bir şekilde çalışarak eğitim sisteminin ona göre düzenlenmesi gerektiğini belirten Dinçer, sınıf geçme yönetmeliğindeki değişikliğin öğretmenlerin motivasyonuna da zarar verebileceğini söyledi.

EĞİTİM-İŞ: ?POPÜLİST BİR YAKLAŞIM?

Söz konusu sistemin her öğrencinin lise diploması alabilmesini sağlama amacı taşıdığını ifade eden Eğitim-İş Genel Başkanı Yüksel Adıbelli, ?Milli Eğitim Bakanlığı, herkesin lise diploması almasını sağlayacak bir sistemi yapıyor, daha sonra ne olacağını ise hiç düşünmüyor. Değişiklik popülist bir yaklaşımla yapılmış bir düzenleme olacak. Şekli kurtarmaya yönelik. Bu değişikliği yaparken de kimseden görüş almadılar? dedi. Değişikliğin olması halinde eğitimde sıkıntıların artacağını belirten Adıbelli, özellikle disiplin konusunda sıkıntı yaşanan okullarda öğretmenin arka plana atılmasının okullarda disiplin sorunlarını daha da artıracağını söyledi. Yeni düzenleme ile öğretmenlerin devre dışı bırakıldığını kaydeden Adıbelli, artık öğrencilerin dershanelere daha çok önem vereceğini belirtti.

BES: ?ŞEKİLCİ BİR YAKLAŞIMLA ATILMIŞ BİR ADIM, DESTEKLEMİYORUZ"

Bağımsız Eğitimcileri Sendikası (BES) Genel Başkanı Gürkan Avcı, söz konusu düzenlemenin Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'in niteliğe değil niceliğe önem verdiğini ortaya koyduğunu söyledi. Avcı, ?Bu yeni yönetmelikte de çocukların bir şey öğrenmesi önemli değil. Öğretmenin öğretme sorumluluğunu da alıp, çocukların kolayca sınıf geçmesi sağlanıyor. Çocuklara işe yaramayan diplomalar vermek AB nezdinde ?bizim diplomalı sayımız şu kadar' demek için atılmış bir adımdır. Tamamen şekilci bir adımdır, desteklemiyoruz? diye konuştu. Söz konunu değişikliğin eğitimde kaliteye önem verilmediğini gösterdiğini ve öğretmenlerin de bu konudaki tüm enstrümanları elinden almaya dönük olduğunu söyleyen Avcı, ?Bu eğitim sistemini bombalamaktır? dedi. Söz konusu yönetmeliğin vergi affını andırdığını ifade eden Avcı, değişiklik yapılması halinde başarılı öğrencilerin çalışma şevkinin kırılacağını ve öğretmen ile öğrenci ilişkisinin bozulacağını söyledi. Avcı, Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'in milli eğitimi şekilci anlayışla yönettiğinin ortaya çıktığının altını çizdi.

TARTIŞMA NİYE ÇIKTI?

Milli Eğitim Bakanlığı sınıf geçme yönetmeliğinde yapacağı değişiklik ile sınıf geçmeyi kolaylaştıracak. En fazla iki dersten zayıfı olan öğrenciler bir üst sınıfa sorumlu olarak geçebilirken, yapılacak değişiklik ile bu sayı 6 olacak. Ayrıca üç dersten başarısız olan öğrencilerin girebildiği ortalama yükseltme sınavına yeni düzenlemeyle sınırsız giriş hakkı tanınacak. Söz konusu düzenleme ile öğretmenlerin sınıf geçme üzerindeki etkisi de önemli ölçüde azaltılmış olacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber