Yargıtay, başörtüsü ile Hürriyet'e haber olan doktorun tazminat kararını bozdu

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 05 Mayıs 2008 07:30, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01

Türbanlı doktor haberi yapan basına yerel mahkemenin verdiği 7500 YTL'lik manevi tazminat kararı, Yargıtay'dan döndü. Kararda, ?kamu görevlileri hakkında haber yayımlanmasının doğal olduğu? belirtildi

Erzurum 112 Acil Servis'te görevli Dr. Zeynep Bingöl'ün türbanlı olarak görev yapmasını konu alan, ?Doktorun türban ısrarı? haberi için yerel mahkemenin verdiği 7500 YTL'lik manevi tazminat kararı Yargıtay'dan döndü. Bozma kararında, ?Kamu görevlileri hakkında bu kapsamda haber yayımlanması doğaldır? denildi.

Görevi başında türbanlı halde görüntülenen Dr. Bingöl'e ilişkin haber, 2 Ocak 2006 tarihli Hürriyet gazetesinde yayımlandı. ?Yayın yoluyla kişilik haklarına saldırı? yapıldığını iddia eden Dr. Bingöl, Erzurum 3. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde 15 bin YTL manevi tazminat istemiyle dava açtı.

Mahkeme, toplam 7500 YTL manevi tazminat ödenmesine hükmetti. Ancak, Yargıtay 4. Hukuk Dairesi, yerel mahkemenin verdiği bu kararı oy birliğiyle bozdu.

Bozma kararında, manevi tazminat istenebilmesi için, yayımlanan haber ya da eleştirinin kişilik haklarına saldırı niteliğinde olması, bu saldırının manevi bir zarar doğurması ve hukuka aykırılık olması gerektiği belirtildi.

Hukuka uygunluk durumunda, basının sorumluluktan kurtulacağının vurgulandığı kararda, kişinin, konumu ve işinin bir sonucu olarak, kamuoyunun dikkatini çekmesi halinde, basının onun hakkında haber yayımlamasının doğal olduğu vurgulandı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber