Yarsav'dan Adalet Bakanlığı ve ÖSYM'ye sınav eleştirisi

Haber Giriş : 05 Mayıs 2008 19:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

? YARSAV Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu, adli yargı yargıç adaylığı için yapılan yazılı yarışma sınavında ÖSYM Başkanlığınca iptal edilen iki sorunun tüm adaylarca ?doğru yanıtlandığının? kabul edilmesini ve her adayın notuna sonuç olarak 1,3 puan eklenmesini eleştirdi. Eminağaoğlu, ?Adalet Bakanlığı ve ÖSYM, yargıç adaylığı yazılı yarışma sınavlarında, her sınavda ayrı ve hukuka uygun olmayan yöntemlere başvurmakta, başvurulan hukuksal yollar nedeniyle ise, sonuçta sınavlara katılanlar yönünden belirsizliklerin ortaya çıkmasına neden olmakta, ancak bu davranışları da sürekli tekrarlamaktadırlar? dedi.

YARSAV Başkanı Ömer Eminağaoğlu yaptığı açıklamada, 400 adli yargı yargıç adaylığı için 30 Mart'ta yapılan yazılı yarışma sınav sonuçlarının Adalet Bakanlığınca 17 Nisan'da ilan edildiğini hatırlattı. En çok bin kişinin çağrılabileceği mülakat sınavı için 70 puan barajını geçen aday adayı sayısının, bu ilanda 511 olarak duyurulduğunu belirten Eminağaoğlu, şunları kaydetti:

?ÖSYM Başkanlığı'nca 17.4.2008 günü yapılan duyuruda ise, yazılı yarışma sınavında ?bir adet genel kültür ve bir adet alan bilgisi sorularının iptal edildiği' ve sonuçta bu iki sorunun tüm adaylarca ?doğru yanıtlandığının' kabul edildiği ifade edilmiştir. Bu şekilde yazılı yarışma sınavına katılan her adayın notuna sonuç olarak 1,3 puan eklenmiştir. Bu ekleme sonrasında 17.4.2008 günü ilan edilen listede 71,2 puan aldığı belirtilen 413 ncü dahil aday adayı ile 70 puan aldığı belirtilen 511 nci aday adayı arasında kalanların, yazılı yarışma sınavını kazandıkları duyurulmuştur.?

Yapılması gerekenin, iptal edilen soruların herkesçe doğru yanıtlandığının kabulü değil, iptal edilen soru değerlerinin geçerli diğer soru değerlerine eklenerek puanlamanın bu doğrultuda gerçekleştirilmesi olduğunu vurgulayan Eminağaoğlu, açıklamasında şu görüşlere yer verdi:

?Adalet Bakanlığı ve ÖSYM, yargıç adaylığı yazılı yarışma sınavlarında, her sınavda ayrı ve hukuka uygun olmayan yöntemlere başvurmakta, başvurulan hukuksal yollar nedeniyle ise, sonuçta sınavlara katılanlar yönünden belirsizliklerin ortaya çıkmasına neden olmakta, ancak bu davranışları da sürekli tekrarlamaktadırlar. YARSAV kurulduktan sonra, konuyu taşıdığı yargısal süreçte bu tablo her seferinde ortaya çıkmasına ve yargı kararlarıyla sabit olmasına rağmen, her seferinde yeni bir aykırılık yaratılarak, hukuka uygun olmayan uygulamaların sürdürülmesi, bir hukuk devletinde sergilenmemesi gereken davranışlardır.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber