Simit, poğaça ve kaymağa dikkat

Nörobilim ve Nöroteknoloji Mükemmeliyet Ortak Uygulama ve Araştırma Merkezinde (NÖROM) yürütülen bilimsel araştırmada, yapay zeka yardımı ile migren hastalığında "beyin-bağırsak-gıda" etkileşiminin şifreleri bulundu. Simit ve poğaça da migreni tetikleyenler listesinde yer aldı. İşte detaylar...

Kaynak : Türkiye
Haber Giriş : 19 Mart 2024 10:08, Son Güncelleme : 19 Mart 2024 10:06
Simit, poğaça ve kaymağa dikkat

Türkiye Gazetesi'nden Ziynet Kocabıyık'ın haberine göre Prof. Dr. Hayrunnisa Bolay Belen, Gazi Üniversitesi Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Merve Hilal Ceren Akgör ve Doç Dr. Doğa Vurallı'nın aralarında bulunduğu bilim adamları tarafından migren ataklarının tetiklenmesine sebep olan gıdalarla ilgili yapılan araştırma sonuçları, "Journal of Clinical Medicine" dergisinde yayımlandı.

MİGRENİ TETİKLİYOR

125 farklı gıdanın yapay zeka ile analiz edildiği araştırmada, aşırı ağrı kesici kullanımının migreni tetiklediği gösterildi. Yine araştırma normalde baş ağrısı ile ilişkisi bilinmeyen kiraz, karpuz gibi bazı meyvelerin ve sağlıklı gıdaların migren hastalarında tetikleyici olduğunu gösterdi. Ayrıca kaymak, krema, poğaça, simit, sucuk pastırma gibi işlenmiş et ürünleri, hazır konserve ve dondurulmuş gıdalar, mayonez, ketçap gibi hazır soslar, kırmızı renkli gıda boyası içeren tatlılar tetikleyici listesinde yer aldı. Bu sonuçlar gıda içeriğindeki histamin yanında dopaminin de baş ağrısındaki tetikleyici rolüne işaret etmiş oldu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber