1 Mayıs görüntüsü Polis Meslek Yüksek Okulu'nda ders oldu!

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 10 Mayıs 2008 18:55, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Yozgat Polis Meslek Yüksek Okulu, Yozgat Barosu, Bahçeşehir ve Marmara Üniversiteleri tarafından düzenlenen ''Hukuk ve uygulama'' konulu panelde, 1 Mayıs görüntüsü üstünden ders verildi.

Bahçeşehir Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Feridun Yenisey, ''Polis, idari işlemlerin yerine getirilmesi için zor kullanabilir, 1 Mayıs olaylarındaki zor kullanmada olduğu gibi'' dedi.

Yozgat Polis Meslek Yüksek Okulu, Yozgat Barosu, Bahçeşehir ve Marmara Üniversiteleri tarafından düzenlenen ''Hukuk ve uygulama'' konulu panelde, polis adayı öğrencilere, 1 Mayıs olaylarında polis ve medya tarafından çekilen görüntüler izlettirildi, olayların genel değerlendirilmesi yapıldı.

Yenisey, yaptığı konuşmada, polisin kişi haklarını korumak için, kişi hakkı kısıtladığında idari işlem yapmış olacağını, ancak bu işlemi yapabilmesi için yasal dayanağı, özel yetkisi veya genel yetkisi bulunması gerektiğinin altını çizdi.

Feridun Yenisey, konuşmasını şöyle sürdürdü:

''1 Mayıs olaylarındaki zor kullanmada olduğu gibi; idari bir işlemin yerine getirilebilmesi şeklinde zor kullanma ve bir de bireysel olaylar karşısında, direnme karşısında zor kullanma vardı ve bunlar iki ayrı kavramdır. Zor kullanma yetkisinin doğabilmesi için kolluğun görevli olması gerekir. Birinci nokta görev noktasıdır. Görevin kaynağı kanun olabilir, mahkeme kararı olabilir veya o anda doğan bir tehlike olabilir. Zor kullanmanın birinci unsuru görev unsurudur. İkinci unsuru ise, direnme unsurudur. Direnme yoksa zor kullanma yetkisi doğmaz. Direnme pasif direnme ve aktif direnme şeklinde olabilir. Kapıyı açmamak pasif direnmedir. Fakat direnmeyen bir kişiye karşı zor kullanılamaz.''

-''POLİSİN YETKİSİ SÜZGEÇTEN GEÇİRİLDİ''-

Polis Başmüfettişi Dr. İdris Güzel de, AB uyum yasaları çerçevesinde yapılan düzenlemelerde, birçok yetkinin belli süzgeçlerden geçtikten sonra polis tarafından kullanılabildiğini belirtti.

Güzel, ''1 Mayıs olaylarının polis kamerasına yansıyan görüntülerde gördüğümüz gibi, burada bir direnç var. Polis görevini yaparken böyle bir dirençle karşılaştığı zaman direnci kırmak ve bu saldırıları etkisiz hale getirmek için zor kullanma yetkisine sahiptir. Burada zor kullanma yetkisi sadece bu direnci etkisiz hale getirmek ve buradaki gösteriyi yapan grupların yakalanması ve hakkında gerekli işlemlerin yapılmasıyla sınırlıdır''dedi.

Polis Yetki ve Selahiyet Kanunu'nun 16. maddesinin, polisin kullanacağı zor kullanma yetkisinin amacı, gösteriyi dağıtmak ve bu gösteriyi dağıttıktan sonra direnişi de kırıp, bunlarla ilgili gerekli yasal işlemi yapmayı belirlediğini anlatan Güzel, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Polise bu yetkiyi veren 16. madde, polisin öncelikle bedeni gücünü kullanmasını emrediyor. Bedeni gücün yetersiz kalması halinde, maddi gücün kullanılması, oda yetersiz kalırsa her türlü silahın kullanılması şeklindedir. Maddi güç, 1 Mayıs gösterileri sırasında görüldüğü gibi direnen kişilere karşı, bedeni kuvvetin dışında, kelepçe, cop, basınçlı su, göz yaşartıcı gazlar, tozlar, fiziki engeller, polis köpekleri, atlar gibi araçları ifade eder.

Basın kamerasından alınan görüntülerde ise burada herhangi bir direnç olmadığı durumlarda kesinlikle zor kullanma yetkisinin kullanılmaması lazım. Diğer kısımlarda göstericilerin bir müdahalesi, bir direnmesi vardı ama kafedeki olayda herhangi bir direnme görünmüyor. Dolayısıyla burada polise verilen yetki mutlaka amacına uygun bir şekilde kullanılmalıdır. Eğer bir direnç varsa, bu direnci etkisiz halde kıracak şekilde güç kullanılmalıdır. Toplumsal olaylarda ferdi bir takım hareketler var, kesinlikle amirinin emri dışında hiçbir polisin hareket etmemesi gerekiyor, ferdi hareket edilmemesi gerekiyor. Kanunlarda böyle bir yetkisi de yok polisin.''

Panele, Polis Akademisi Öğretim Üyeleri Yrd. Doç. Dr. Mehmet Arıcan ve Doç. Dr. Bedri Eryılmaz, Polis Müfettişi Cengiz Zeybek, Kaçakçılık Daire Başkanlığı Bilişim Suçları ve Sistemleri Şube Müdürü Ömer Tekeli ve Yozgat Barosu Başkanı Av. Mehmet Seyit Ekinci de konuşmacı olarak katıldı.

Paneli polis okulu öğrencileriyle birlikte jandarma, polisler ve avukatlar da izledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber