11 Mayıs 2008'den Önemli Gündem Başlıkları

Haber Giriş : 11 Mayıs 2008 09:07, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

-BAŞBAKAN ANTALYA'DA

-Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Antalya Valiliği'ne ziyarette bulunuyor. Daha sonra Yedi Mehmet Restoran'da yemek yiyecek olan Erdoğan, Kepez Belediye Spor Salonu'nun açılış törenine katılıyor. (Saat: 14.45/15.30/17.00)

-CUMHURBAŞKANI GÜL FORMULA 1'DE

-Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, İstanbul Park Pisti'nde Formula 1 yarışlarını izliyor. (Saat: 14.15)

-MECLİS'TE YOĞUN HAFTA: TRT VE İSTİHDAM GENEL KURUL'DA

-Yoğun bir haftaya daha hazırlanan Meclis'in bu haftaki en önemli gündem maddeleri görüşmelerine Cuma günü başlanan TRT Kanunu'nda değişiklik öngören tasarı ile kamuoyunda istihdam paketi olarak bilinen İş Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik öngören tasarı olacak. Meclis'in bu hafta da gece mesaisi yapması bekleniyor.

-YİNE 'YALMAN' MODELİ

-Yüksek Askeri Şura'nın Ağustos ayı başında yapılacak toplantısında, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Büyükanıt emekli olurken, yerini Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral İlker Başbuğ'a bırakacak. Başbuğ'un Genelkurmay Başkanı olması sonrasında gözler bu kez Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na çevrilecek. Çünkü bu yılki Kara Kuvvetleri Komutanı, 2010 yılında da Orgeneral Başbuğ'dan Genelkurmay Başkanlığı görevini devralacak.

-Kara Kuvvetleri Komutanlığı için ise iki isim bulunuyor: 1. Ordu Komutanı Orgeneral İsmail Koçman ile Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Işık Koşaner. Ancak Orgeneral Koşaner'in Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na getirilmesine kesin gözüyle bakılıyor.

-2002 yılında dönemin Genelkurmay Başkanı Orgeneral Kıvrıkoğlu koltuğunu Orgeneral Özkök'e bırakırken, Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na beklentilerin aksine Orgeneral Başer yerine dönemin Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Aytaç Yalman'ı getirmişti.

-ORGENERAL BÜYÜKANIT BRÜKSEL YOLCUSU

-Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, NATO'nun İlkbahar Askeri Komitesi toplantısına katılmak üzere önümüzdeki hafta Belçika'nın başkenti Brüksel'de olacak.

-Brüksel'de 14 ? 15 Mayıs tarihlerinde yapılacak toplantıda bu yıl ilk kez NATO üyesi ülkelerin Genelkurmay Başkanları'nın yanı sıra, Afganistan ve Kosova'daki NATO operasyonlarına destek sağlayan NATO üyesi olmayan ülkelerin Genelkurmay Başkanları da katılacak.

-AKP'NİN ?SANAL? KAMPANYASI İŞE YARAMADI: KAPATMA DAVASINA SANAL TEPKİ 1.5 AYDA HEDEFİNE ULAŞAMADI

-Anayasa Mahkemesi'nde açılan kapatma davasının ardından tepkileri sanal ortama da taşıyan AKP, ?benidekapatin.com? ve ?kapatmayahayir.com? isimli internet siteleriyle 1 milyon imzayı hedeflemişti ancak her iki siteye de ilgi beklenenin altında kaldı.

-İddianamenin hazırlandığı ilk günlerde yoğun talep olan sitelere zaman içinde ilgi azalırken, 1.5 ay içinde ?kapatmayahayir.com? sitesinde 580 bin imza toplandı. ?benidekapatin.com? sitesindeki imzalar ise 67 binde kaldı.

-AKP, internetteki sanal tepkinin bir benzerini Abdullah Gül'ün cumhurbaşkanlığı adaylığı sırasında gerçekleştirmişti. Anayasa Mahkemesi'nin 367'yle ilgili kararının ardından açılan ?milyongul.com? sitesinde 1 milyon imzaya ulaşılmıştı.

-TUZLA'DA İŞÇİ ÖLÜMLERİNE YOL AÇAN HATALARIN İŞVERENE MALİYETİ 2 MİLYON YTL

-Tuzla tersanelerinde işçi ölümleri devam ederken, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'in, ÖDP Genel Başkanı ve İstanbul Milletvekili Ufuk Uras'ın soru önergesine verdiği yanıt, 2007 yılı Kasım ayından bu yana, tersanelerde işçi ölümlerine yol açan eksikliklerin ve yapılan hataların işverene maliyetinin yaklaşık 2 milyon YTL olduğunu ortaya koydu.

-Bakan Çelik, sık sık işçi ölümlerinin yaşandığı Tuzla Tersaneleri'nde Kasım 2007-Şubat 2008 tarihleri arasında toplam 65 asıl işverenlik ile 746 taşeron firmanın incelendiğini belirtirken yapılan teftişlerde ise 74 işyeri ile ilgili toplam 1 milyon 944 bin 977 YTL idari para cezası uygulandığını bildirdi. Çelik, yapılan denetimler sonucu tersanelerde Sendikalar Kanunu'na muhalefetten toplam 8 bin 965 ihlalle ilgili Cumhuriyet Savcılıklarına suç duyurusunda bulunulduğunu kaydetti.

-CHP'Lİ TOPUZ'DAN DOLDURULAN KIYILARLA İLGİLİ ARAŞTIRMA ÖNERGESİ

-CHP Muğla Milletvekili Fevzi Topuz, Muğla'nın Güllük Körfezi'ndeki Pina Yarımadası'nda denize kaçak dolgu yapılmasıyla gündeme gelen kıyılara izinsiz dolgu olaylarını Araştırma Önergesi ile Meclis gündemine getirdi.

-Topuz verdiği araştırma önergesinde son yıllarda kıyı alanlarının, kıyı özellikleri gözetilmeden, farklı kullanımlara konu edildiği belirterek ?kıyıdaki doğal yapıyı bozan plansız, izinsiz dolgu yapımının ciddi tahribatlara neden olduğu ve yasal düzenlemelerle getirilen sınırlamaların aşıldığı, kıyılarımızın ekolojik bir yıkımla karşı karşıya bulunduğu bilinmektedir? dedi. Topuz, kıyıların izinsiz doldurulması ile ilgili araştırma komisyonu kurulmasını istedi.

-IMF DEĞERLENDİRMESİ: DİSİPLİN ROTADA TUTAR, POLİTİKANIZDA HATAYA AZ YER VAR

-IMF İcra Direktörleri Kurulu'nun, Uluslar arası Para Fonu ile yürütülen stand-by düzenlemesinin Yedinci Gözden Geçirmesi'ni dün onaylayıp 3.6 milyar dolarlık kredi dilimini serbest bıraktığı gün, IMF Avrupa Bölümü ekonomistleri Prakash Kanan ve Andre Meier tarafından ?IMF Survey Magazine? için bir Türkiye değerlendirmesi kaleme aldı.

Makalede Türkiye için dört tavsiye yer aldı.

-Uzmanlar Türk ekonomisindeki olumlu unsurları da saydılar: ?Dış finansman son yıllarda benzeri görülmemiş düzeylere erişti? Türkiye'nin brüt dış borcu (GSYİH'nın yüzde 34'ü) gerçekte birçok diğer yükselen piyasalardan daha düşük? Türkiye bugün, birçok alanda dışarıdan esen ?ters rüzgarlarla' başa çıkma konusunda, 2001 öncesi tüm tarihi boyunca olduğunda çok daha güçlü??

-"İZMİR LİMANI'NDA SÜREÇ UZADIKÇA MALİYET BÜYÜYOR"

-2004 yılında özelleştirme kapsamına alınan, ancak geçen yıl yapılan ihalesi yargıya taşınan İzmir Limanı'nın devir süreci uzadıkça sanayicinin maliyeti büyüyor. Sanayiciler dört yılda 350 milyon dolar sıkışıklık zammı ödedikleri, ayrıca ürünün zamanında teslim edilememesinden dolayı pazarı yitirme riski ile karşı karşıya geldiklerini dile getiriyorlar.

-GAP YENİDEN CANLANIYOR

-Faiz dışı fazla hedefinin aşağı çekilmesiyle ortaya çıkacak harcanabilir kaynağın büyük bölümünü GAP'a aktararak projeyi hızlandırmaya karar veren Hükümetin, iki hafta içinde GAP Strateji ve Eylem Planı'nı açıklaması bekleniyor. Hükümet, GAP'a 2008 yılında 1.3 milyar YTL'si İşsizlik Sigortası Fonu'ndan olmak üzere toplam 2.3 milyar YTL'lik taze kaynak aktarmayı planlıyor.

-Hükümetin yeni teşvik ve desteklerle hızlandırarak 5 yılda bitirmeyi planladığı Güneydoğu Anadolu Projesi'ne (GAP), 2007 sonuna kadar yaklaşık 25.6 milyar YTL harcama yapıldı. Toplam maliyeti 41.3 milyar YTL olan GAP'ta nakdi gerçekleşme yüzde 62'ye ulaştı.

-GAP kapsamında bugüne kadar 9 hidroelektrik santrali tamamlanarak işletmeye açıldı. GAP enerji yatırımlarında yüzde 74 oranında fiziki gerçekleşme sağlandı. Türkiye'de 2007 yılında üretilen 35.7 milyar kilovat-saatlik hidroelektrik enerjisi içinde, GAP 18.2 milyar kilovat-saatle yüzde 51'lik paya sahip bulunuyor.

-HAZİNE, MAHALLİ YÖNETİMLERE TAHVİL İHRACINI ANLATACAK

-Hazine Müsteşarlığı, mahalli yönetimlerin borçlanmasını iki gün sürecek bir forum ile masaya yatıracak. İlk kez toplayacağı Mahalli İdarelerin Mali Yönetimi Fonu'nun temasını ?borçlanma? olarak belirleyen Hazine, belediyelere tahvil ihracı başta olmak üzere sermaye piyasalarından borçlanmayı anlatacak.

-SICAK PARA HACMİ DÖRT AYDA 23.5 MİLYAR DOLAR ERİDİ

-Yabancı yatırımcıların Türkiye'de büyük bölümü Borsa ve DİBS'te tutulan portföylerinin 2007 sonu itibariyle 107 milyar dolar olan toplam değeri, bu yıl Ocak-Nisan döneminde yüzde 22 oranında 23.5 milyar dolar azalarak 83.6 milyar dolara indi.

-DANIŞTAY, 20 MAYIS'DA BAŞKANINI SEÇECEK

-Yaş haddinden emekliye ayrılacak olan Danıştay Başkanı Sumru Çörtoğlu'nun yerine 20 Mayıs günü Danıştay Genel Kurulu'nda seçim yapılacak. 4 Daire Başkanı Çörtoğlu'nun yerine aday oldu.

-?155 POLİS İMDAT'A MÜZİK DİNLETEN SANIĞIN BİR YIL HAPSİ İSTENDİ

-Polis imdat hattı olan ?Alo 155'i arayıp müzik dinleten vatandaş hakkında soruşturma başlatıldı.

-Taşova Cumhuriyet Savcılığı, 155'i arayıp müzik dinleten kişi hakkında TCK'nın 123. maddesinde düzenlenen ?Kişilerin huzur ve sükununu bozma' suçunu işlediği gerekçesiyle bir yıla kadar hapis istemiyle dava açabilecek.

-PÜİS BAŞKANI ALKAN, YALAN BEYANLA LİSANS BAŞVURUSU DAVASINDAN BERAAT ETTİ

-İzmir'deki istasyonu adına, iptal edilmiş eski belge ile lisans başvurusunda bulunduğu için "resmi belgenin düzenlenmesinde yalan beyan" suçlamasıyla hakkında dava açılan Petrol Ürünleri İşverenler Sendikası (PÜİS) Başkanı Muhsin Alkan beraat etti.

-EĞİTİM-BİR-SEN BAŞKANI: ?MENFAAT ÖRGÜTÜYÜZ?

-Memur-Sen ve Eğitim-Bir-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, geçen yıl Osmaniye İl Örgütü'nün düzenlediği bir toplantıda yaptığı konuşmada, ?Eğitim-Bir-Sen menfaat örgütüdür. Dünya ya da ahiret menfaati olmayan birisinin Eğitim Bir Sen`e üye olmasına gerek yoktur? açıklamasında bulundu.

-Açıklamanın video görüntüsü, ünlü video paylaşım sitesi youtube'a da konuldu.

-NEW YORK'TA SEX AND CITY TURİZMİ PATLAMASI

-Dünyada ilgi ile izlenen "Sex and City" dizisinin çekildiği mekanlar turistlerin gözdesi oldu. New York'un resmi turizm bürosunun görülmesi gereken yerler arasında önerdiği bu mekanlar ve dizi kahramanları Carrie, Samantha, Charlotte ve Miranda'nın isimleri artık aralarında Empire State binası, Brooklyn köprüsü, Central Park, BM binası, 5'inci Cadde gibi ünlü turistik figürleri ile birlikte anılıyor.

-DİKEY GEÇİŞ SINAVI BAŞVURULARI YARIN BAŞLIYOR

-Meslek Yüksekokulları ile Açıköğretim Ön lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Dikey Geçiş Sınavı için başvurular yarın başlayacak.

-EĞİTİM-SEN'DE SEÇİM HEYECANI

Eğitim-Sen 3. Olağan Genel Kurulu'nda seçim heyecanı başlıyor. Eğitim-Sen'de yarın yapılacak seçimlere iki liste katılacak. KESK Genel Başkanı İsmail Hakkı Tombul'un desteklediği listede genel başkan adaylığına Eğitim-Sen Mersin Şube Başkanı Ünsal Yıldız gösterildi. Alaaddin Dinçer ise Eğitim-Sen Ankara 2 Nolu Şube'den Züyebde Kılıç Öztürk'ün başkan adayı olduğu listeyi destekliyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber