Sigortalı olamayan çocukların hakkı ne olacak?

Kaynak : Türkiye
Haber Giriş : 11 Mayıs 2008 21:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Şerif Akcan'ın yazısı

Geçtiğimiz hafta çocukların sigortalılığı ile ilgili yapılan spekülasyonların sonucunda çıkan manzaradan duyduğum üzüntüyü sizlerle paylaşmıştım. Konu ile ilgili tartışmalar sürüp gidiyor. Ortaya çıkan manzara iç açıcı değil.

Tartışmalar sigortalı yapılan küçük çocukların tescil işleminin iptal edilip edilmeyeceği noktasında düğümlendi. Sosyal güvenlik kurumu bu konunun incelenmesi yönünde talimat çıkardı. Ancak, o kadar çok çocuk tescil edilmiş ki kurumun bunların hepsini inceleyip çözüme bağlaması mümkün görünmüyor. Diğer yandan, kurumun yapacağı bu incelemelere öyle veya böyle itirazlar yükseliyor.

Hal böyle olunca yapılması gereken bir husus var. Kanunun emeklilik yaşını değiştirmeye esas düzenlemesinin 30 Nisan olarak öngörülen hükmü acele bir şekilde değiştirilmelidir. Bundan sonra doğacak çocuklar için yaş haddi artırılıp, mevcut çocukların tamamının yasanın ilgili hükümlerinden istisna tutulması en doğru çözüm olacaktır.

Bu şekilde sadece aileleri tarafından ?uyanıklık? yapılıp sigortalı olan çocukların eski kanundan yararlanması değil, sigortalı yapılmayan ve yapılamayan çocuklarımızın hakkının korunması sağlanmış olacaktır.

Basınımızda konu ile ilgili yazı yazan değerli dostlarımın da sigortalı yapılanların değil yapılmayanların hakkını arama yönünde değerlendirmeler yapmalarını haddim olmayarak istirham ediyorum.

Gül'e haksızlık yazımıza tepkiler!

Çocuk sigortalılığı ile ilgili geçen hafta kaleme aldığımız yazımıza her kesimden olumlu ve olumsuz çok sayıda tepkiler geldi. Her konuda olduğu gibi bu konuda da takım tutar gibi taraftarlık yapılmış.

Ben yazım ile şahıs olarak kimseyi hedef almadım. Sadece bir durum tespiti yapmak istedim. Eğer Cumhurbaşkanımız bu yasanın arefesinde oğlunu sigortalı yapmış olsaydı eleştirenler haklı olacaktı. Ancak, yaklaşık iki yıl önceki sigortalılık işlemini bugünkü yasa ile ilişkilendirmenin biraz haksızlık olduğunu düşündüğüm için o yazıyı yazdım.

Bazı eleştirilerde 5510 sayılı Kanunun Haziran 2006 tarihinde çıktığı ve 1 Ocak 2007 tarihinde yürürlüğe girecek olması nedeniyle cumhurbaşkanının oğlunun sigortalı yapıldığı ileri sürülmüş. Unutmamak lazım ki, 5510 sayılı yasa iptal edilmeseydi ve yürürlüğe girseydi ancak 2036 tarihinden sonra ilk defa sigortalı olanlar için kademeli olarak 65 yaş uygulaması geliyordu. Daha detaylı bilgi için o tarihlerde 5510 sayılı Kanun ile ilgili yazılan yazıları araştırabilirsiniz.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber