Kafkas Üniversitesi Öğrenci Derneği'ne ?PKK' feshi
Mukadder YARDIMCIEL/KARS, (DHA)
KARS Kars Kafkas Üniversitesi öğrencilerinin 2003 yılında kurduğu Kafkas Üniversitesi Öğrenci Derneği (KAÜ-ÖDER), terör örgütü PKK üyelerinden oluştuğu gerekçesiyle Kars 1'inci Asliye Hukuk Mahkemesi'nin kararıyla fesh edildi. Savunmalarının alınmadığını belirten dernek üyesi öğrenciler ise kararın siyasi olduğunu öne sürdü.
Kafkas Üniversitesi'nde okuyan yaklaşık 150 öğreci tarafından 2003 yılında kurulan derneğin üye sayısı kısa sürede 800'e ulaştı. Basın açıklamaları ve bazı eylemlerle adını sıkça duyuran dernek hakkında 2006 yılında Kars Cumhuruyet Savılığı tarafından 1'inci Asliye Hukuk Mahkemesi'nde kapatma davası açıldı. Cumhuriyet Savcısı Ahmet Tekne'nin 27 Nisan 2006 tarihinde hazırladığı iddianamede, ?derneğe üye olan öğrencilerin, genelde PKK terör örgütüne müzahir (destekleyici, arka çıkan) öğrencilerden oluştuğu, bu derneği amacı dışında kullandıklarının tespit edildiği' iddia edildi. Davanın açıldığı 1'inci Asliye Hukuk Mahkemesi, iki yıl süren davayı 22 Nisan 2008 tarihinde karara bağladı. Mahkeme, derneğin ?kuruluş amacı dışında ve kanuna aykırı şekilde eylemlerin odağı haline geldiği ve Türk Medeni Kanunu'nun 89'uncu maddesi gereğince' feshine karar verdi. Kararda, şu görüşlere yer verildi:
?KAÜ-ÖDER, öğrencilerin eğitim, öğretim, çalışma, moral, beslenme ve dinlenme gereksinmeleri karşılamak amacıyla 2004 tarihinde kurularak faaliyete geçmiştir. Dernek, kuruluş amacından uzaklaşarak yönetim kurulunda bulunan öğrenciler ile üyesi olan öğrenciler vasıtasıyla PKK terör örgütü ile bu örgütün elebaşısı Abdullah Öcalan'a destek vermek amacıyla örgütsel propaganda, basın açıklaması, pankart açılması ve bildirilerin dağıtılmasına yönelik eylemlerde bulundukları bu eylemleri nedeniyle ilgili şahıslar hakkında çeşitli mahkemelerde dava açıldığı ve davaların sürdüğü, davalı derneğin kuruluş amacı dışında ve kanuna aykırı şekilde eylemlerin odağı haline geldiği anlaşıldığından Türk Medeni Kanunu'nun 89'uncu maddesi gereğince feshine karar verilmiştir.'
KAU-ÖDER: KARAR SİYASİ
KAÜ-ÖDER Yönetim Kurulu üyeleri ise derneğin davası sürerken kendilerinden savunma alınmadığını ileri sürerek, kararın siyasi olduğunu savundu. Yönetim Kurulu üyesi Ömer Keleş, ?Dava açıldığından hiçbir şekilde haberimiz olmadı. Derneğin kapatıldığını bile tesadüfen öğrendik. Türkiye'nin içinde bulunduğu bu ortamda sivil toplum örgütlerinin kapatılması antidemokratik bir uygulamadır. Bu koşullarda sivil topum örgütlerinin önemli rolü vardır. Bu uygulamaların terk edilmesini istiyoruz? dedi.
Yönetim Kurulu üyesi Ebru Muhikancı ise ?Derneğin yaklaşık 800 üyesi var. Bugüne kadar tiyatro, konser, 8 Mart Kadınlar Günü'yle ilgili etkinliklerimiz oluyor. Açılan kapatma davası tamamen derneğin yaptığı faaliyetler dışında olan bir dava. 2006 yılında açılan davadan haberimiz olmadı. Amacımız öğrencilerimize yardım etmek. Karar, tamamen siyasi bir karardır. Dava açıldığından haberimiz olmadığı için savunmamızı da yapamadık. Kapatıldığını da tesadüfen öğrendik? diye konuştu.
Dernek üyeleri, kararın kendilerine henüz tebliğ edilmediğini belirterek, temyiz haklarını kullanacaklarını söyledi.