Genç yaştaki ani ölümler kalp krizi değil 'marfan' hastalığından

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 13 Mayıs 2008 10:00, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Genç yaşta kalp krizinden ölenlerin, aslında marfan hastalığından ölmüş olabileceği belirtilirken, Türkiye'de 10 bine yakın insan bu hastalık tehdidi altında. İlk marfan polikliniği Siyami Ersek Hastanesi'nde açıldı.

Kalp, damar, iskelet sistemi ve gözde bazı anormalliklerle ortaya çıkan genetik bağ dokusu hastalığı olan marfan, Türkiye'de yaklaşık 10 bin kişiyi tehdit ediyor. Hastalığa yakalananların çoğu erken tedavi edilmezse 30'lu yaşlarda hayatlarını kaybediyor. Bu konuda Türkiye'nin ilk marfan polikliniğini açan Siyami Ersek Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi, toplumda bu konuda bilinci artırmak için bir kampanya başlattı. Başhekim Prof. Dr. İbrahim Yekeler, "Ailede ana damar genişlemesi veya yırtılması vakaları, bel kemiği eğriliği, göğüs kemiğinde içeri çökme ve dışarı çıkma, eklemlerde aşırı esneklik olan ve en önemlisi ailede ani ölümler olan kişiler mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurmalıdır." ifadesini kullanıyor. Yekeler'in dikkat çektiği bir diğer konu da, hastalıkla ilgili yapılacak çalışma neticesinde daha önce genç yaşta kalp krizi ile öldüğü söylenen hastaların ölüm sebeplerinin marfan olabileceği gerçeği.

Hastanenin Kalp ve Damar Cerrahisi klinik şefi Doç. Dr. Fuat Bilgen, uluslararası kabul edilmiş rakamlara göre Türkiye'de 8-10 bin kişinin marfan hastası olduğunu belirtti. Hastaların çoğunun genç yaşta ve ani ölümle kaybedilmiş olmasını kalpteki kanı alıp bütün vücuda dağıtan aort ana damarının yırtılması olarak gösteren Bilgen, "Marfan hastalığı, özellikle aortun kalpten çıktığı bölümde 'genişleme-balonlaşma'sı ile başlar ve buna kapakçıklarda yetmezlik eşlik eder. Bu dönemde teşhis kolaydır ve cerrahi tedavi iyi sonuçlarla yapılabilir." şeklinde konuştu.

Erken teşhis çok önemli

Bir diğer klinik şefi Doç. Dr. Ergin Eren, hastalığın yüzde yüz tedavisi konusunda 'henüz erken' diyor. Fakat erken tanıyla yapılacak cerrahi müdahaleler neticesinde hastanın sıkı kontrol altına alındığını belirtiyor. İlerleyen yıllarda gerekirse ikinci ve üçüncü müdahaleler gerçekleştirilebiliyor. Hastaların ameliyat sonrası ağır işte çalışması ve spor yapmalarına çeşitli sınırlamalar getiriliyor. Hastane ayrıca marfan hastaları için kılavuz hazırlıyor. Hastaların neleri yapabileceği, neleri yapamayacağı bu kılavuzda yer alıyor.

Üç yakınını aynı hastalıktan kaybeden anne, erken

teşhisle oğlunu kurtardı

Akrabaları arasında birçok marfan hastası olan ve bazılarının da hayatını kaybettiği 23 yaşındaki Gaziantepli Ökkeş Kartal, annesinin şüphesiyle erken ameliyat olanlardan. Anne Safinaz Kartal, bir buçuk yıl önce akrabalarında gördüğü hastalık belirtilerini oğlunda da görünce Gaziantep'te hastaneye başvurmuş. Yaklaşık bir buçuk yıllık gözlemler neticesinde Ökkeş Kartal, geçtiğimiz günlerde Siyami Ersek Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde ameliyat oldu. Hastalık neticesinde erkek kardeşi ile iki yeğenini kaybeden Safinaz Kartal, şimdi kendisi için şüpheleniyor. "Gerekli kontrolleri yaptırıyoruz. Neticeye bakıyoruz." dedi.

Türkiye'nin ilk marfan polikliniği Siyami Ersek'te

Marfan hastalığın önem kazanması üzerine Siyami Ersek Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Türkiye'nin ilk marfan polikliniğini bünyesinde açtı. Her hafta salı günleri Damar Cerrahisi Polikliniği'nde 13.00-16.00 saatleri arasında hizmet verecek marfan polikliniğinde temel amaç halkı bilinçlendirmek.

Ünlü marfan hastaları

Abraham Lincoln (eski ABD başkanı), Firavun Akhenaten, Charles de Gaulle (Fransa), Sergei Rachmaninoff (besteci), Niccolò Paganini (keman virtüozu), Pauline de Rothschild, (modacı), Peter Crouch (marfanlı olduğu tahmin ediliyor. Liverpool'lu futbolcu) Abdurrahman Dilipak (Yazar)

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber