Demiröz: %2 kesilirse, TRT çalışanlarının maaşlarını ödeyemeyiz

Haber Giriş : 18 Ekim 2004 19:14, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Vatandaşın elektrik faturasına eklenen %2 lik payla, devletin en büyük KİT'i olan TRT'nin kasasına bu yıl 235 trilyon lira girdi.

TRT payının kaldırılması konusunda Enerji Bakanı Hilmi Güler ile EPDK Başkanı Yusuf Günay görüş birliğinde.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) ile TRT arasıda pay kavgası yaşanıyor. EPDK, Bütçe Yasası'na son şeklinin verilmesinden hemen önce Maliye Bakanlığı'nı, elektrikten TRT'ye aktarılan yüzde 2'lik payın sıfırlanması konusunda uyardı.

EPDK'nın uyarısı TRT'de anında yansımasını buldu. TRT Genel Müdürü Şenol Demiröz, EPDK'nın girişiminin hemen ardından yaptığı açıklamasında, kaynak sorunu yaşadıklarını, kasımda maaşları ödeyemeyebileceklerini belirterek, hükümete payın aynen kalması yönünde mesaj gönderdi. TEDAŞ ve elektrik dağıtım işini yürüten özel şirketler satış hasılası üzerinden TRT'ye, yüzde 2 pay aktarıyor.

TRT'ye aktarılan bu pay her zaman tartışma konusu oldu. Acil Eylem Planı'nda TRT payını sıfırlayacağı sözü veren AKP hükümeti, Ocak 2003'te çıkardığı bir kararnameyle oranı yüzde 3.5'ten, yüzde 2'ye çekti. Ancak, pay tartışması bitmedi.TRT payının kaldırılması konusunda Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler ile EPDK Başkanı Yusuf Günay hemfikir. Hatta, TRT payının sıfırlanması için Enerji Bakanlığı'nın, aylar önce Başbakanlığa bir kararname gönderdi. Bu yöndeki girişimlerin sonuncusu EPDK'dan geldi. EPDK Başkanı Günay, 2005 yılı Bütçe Yasası'na son şekli verilmeden hemen önce 11 Ekim'de Maliye Bakanlığı'na bir yazı yazdı. Günay, elektriğin ikame edilemeyecek bir meta olduğuna işaret ederek, elektrik fiyatı üzerindeki maliyet dışı tüm unsurların kaldırılmasının önemine dikkat çekti. Şenol Demiröz ise kaynak sorunu yaşadıklarını, kasımda maaşları ödeyemeyebileceklerini belirtti. TRT'ye, elektrikten 2002'de 319 trilyon, 2003'te 227 trilyon kaynak aktarıldı. Bu yıl sonunda da tahminlere göre 235 trilyon lira aktarılacak

aa

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber