Hazine Müsteşarlığı 2007 maden mühendisliği yazılı sınav soruları

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 15 Mayıs 2008 15:00, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:02

Hazine Müsteşarlığının 2007 yılında yayımlanan "Uzman Yardımcılığı" sınav ilanında 40 uzman alınacağı öngörülmüştür. Bunlardan bir adedi maden Mühendisliği mezunlarına yöneliktir. Aşağıda Maden Mühendislerine yönelik olarak sorulan sorular yer almaktadır.

Maden mühendisliği soruları

1-KaYA mekaniği; tahkimatsız bir tünel tek eksenli basma dayanımı 7MPa, tünel açılmadığı durumda sigma V(dikey gerilme)3 MPa sigma H(yatay gerilme) 5Mpa ?yatay gerilme dikey gerilmeden fazla olması dikkat çekeci yani kıvrımlı bir bölgede tünel açılıyordur- tünel dairesel olacak; nerden yenilme olur neden olur? Bir şey daha vardı??, a şıkkında ise tünel tavan ve yan duvarlarındaki asal gerilmeleri istiyor.

2- SR nedir? Tanımı nedir? Ne çeşitleri vardır? Çok beleş bir açıkocak kapalı ocak kıyası istedi ve yorumunu istedi ne anlarsınız gibisinden SR buldurdu?

3- Kömür ağır ortam deney sonuçlarını kümülatif olamadan vermiş, basit şeyler sordu, birde makine seçmemizi istedi;sıvının yoğunluğu +/- nedir dedi ben anlamadım

4-Kırma teorilerinin isimleri ve kısa tanımları; hangi mantıkla ortaya çıktıkları?

5- Kalkopirit, sfalerit ve pirit var %35 filan silisli gang mineral var, hangi aktivatör, köpürtücü, toplayıcı, bastırıcı ve pH dengeleyicileri kullanırız, isim isim istiyor, bir de nerelerde katıldığını soruyor?

6- Havalandırma sorusu seri yol-üçlü paralel yol-seri yol olacak şekilde belli veriler veriyor. ilk ve son yollar için K sürtünme katsayısı ile tünellerin boyutları ve uzunlukları verilmiş dirençleri soruyor. Tünelin en sonunda vakumlu vantilatör var 50m3/sn havayı emiyor. Paralel hav yollarından geçen hava miktarlarını soruyor. Son olarak tüm tüneldeki toplam basınç düşmesini soruyor.

7- Bir altın madeni var ilk yatırımı 900 milyon ytl, yıllık 300 ytl geliri 90 ytl gideri var, yıllık iskonto-herhalde faiz demek-%15 10 yıl işletilecek maden karlımıdır? Kolaylık olsun diye ipucu bileşik faiz formülünü vermiş.(not rakamları unuttum, bunlar biraz atmasyonik)

8-Bir maden firması aldığı makineleri belli bir plana göre amortisman yapacak 2 tablo verilmiş bütçe girdileri+ çıktıları ? olarak gösterilmiş

Alternatif A Alternatif B
0. yıl -100 -100
1. yıl 10 70
2. yıl 30 50
3.yıl 50 30
4. yıl 70 10
Net sonuç 60 60

Birde bir faiz formülü veriliyor, 10 faiz işlediğine göre hangi alternatif daha iyidir diyor?
Ben kendim her ikisi için faizi hesapladıktan sonra geliri düzenli olarak çıkardım böylece a alternatifi 4 yılda b alternatifi ise 2 yılda amortisman veriyor.

Ziyaretçilerimizden, girdikleri sınavın sorularını memurlar.net'e göndermek isteyenler [email protected] adresini kullanabilirler.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber