Bakan, piknikçiye ABD ordusunun kullandığı 'Kene ilacını' önerdi

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 21 Mayıs 2008 18:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, Antalya'da düzenlediği basın toplantısında kene ile ilgili özellikle pikniğe giden vatandaşlara uyarıda bulundu. Keneye karşı Amerikan Ordusu'nun da kullandığı Kenkov isimli ilacı öneren Bakan Eker, "Binde 5'lik pertmetrin hammaddesi içeren bu ilaç vücuda sürmek suretiyle kullanılabilir" dedi.

Bir dizi toplantıya katılmak için Antalya'da bulunan Bakan Mehdi Eker, 21 Mayıs Dünya Süt Günü ile ilgili düzenlenen toplantıda gündeme ilişkin soruları yanıtladı. Türkiye'de kene ile ilgili olarak 36 ili kapsayan bir proje uyguladıklarının kaydeden Bakan Eker, "Tabiat dengesinin bozulması bu tip sorunlara yol açıyor. Kene meralarda, ormandan kazanılmış meralarda oluşuyor. Otların arasına yumurta bırakıyor orada larva düzeyine gelip canlıların üzerine atlıyor. En büyük taşıyıcıları ise yaban domuzları. Keneler canlıların vücuduna yapışıyor ve kan emmek suretiyle büyüyorlar. Yaşam döngüsü canlılar üzerinde büyüyen kenelerin yeniden mera alanlarında binlerce yüz binlerce yumurta bırakması üzerinden şekilleniyor" şeklinde konuştu.

Türkiye'nin bütün meralarını keneye karşı ilaçlamalarının söz konusu olmadığını kaydeden Eker, mücadele ile ilgili olarak şunları söyledi: "Kene mücadelesinde doğal, biyolojik aktörlerin devreye konması gerekiyor. Kuşlar ve diğer canlıların denge içinde gelişmesi mühim. Bakanlık olarak ahırda hayvanların tek tek ilaçlanması suretiyle yaşam zincirinde bir kopukluk meydana getirmeye çalışıyoruz. 36 ilde hayvanlar tek tek bir ilaçlama uygulama yakında başlıyor."

Kenenin Dünya'nın bütün gelişmiş ülkelerinde olduğunu ifade eden Bakan, "Amerikan Ordusu tarafından da kullanılan kenkov isminde bir ilaç var. Binde 5'lik pertmetrin hammaddesi içeriyor. Özellikle pikniğe giden vatandaşlarımıza bu ilacı vücutlarına sürmelerini öneriyoruz. Ayrıca pikniklerde açık renk elbise giyilmesi dikkatli olunmalı. Açık renk elbisede kenenin insana yapışması anında fark edilir. Ama eğer piknikte doğrudan otun üzerine yayılırsa tehlike ihtiva eder. Unutmamak gerekir ki kenenin yol açtığı Kırım Kongo Kanamalı Ateşli Hastalığı sadece insanda ortaya çıkıyor." diye konuştu.


Sağlık Bakanlığı: 97 KKKA vakası bildirildi

- Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamada, "21 Mayıs 2008 itibarıyla 97 Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) vakası bildirilmiştir. 7 vatandaşımız, yapılan tüm müdahalelere rağmen yaşamını yitirmiştir" denildi.

Açıklamada, bugün bazı basın-yayın organlarında yer alan, KKKA hastalığı nedeniyle yaşamını kaybeden kişilerin sayısına ilişkin çelişkili rakam ve ifadeler içeren haberler yer aldığı belirtildi.

KKKA hastalığının, Türkiye'de 2002 yılından itibaren özellikle bahar ve yaz aylarında görüldüğü, vakaların genellikle Orta Anadolu ve Orta Karadeniz bölgelerinde yoğunlaştığı ifade edilen açıklamada, hastalığın, ani başlayan ateş, baş ağrısı, kas ağrısı, kırıklık, halsizlik ve iştahsızlık, bulantı, kusma, karın ağrısı gibi yakınmalarla kendini gösterdiği ve daha sonrasında bu belirtilere vücudun çeşitli yerlerinde görülen kanamaların eşlik ettiği kaydedildi.

Açıklamada, bugün itibarıyla Bakanlığa 97 KKKA vakası bildirimi yapıldığı, 7 kişinin yapılan tüm müdahalelere rağmen yaşamını yitirdiği belirtildi.

Kişisel korunma yöntemlerinin alınmasının, hastalıktan korunmada en önemli husus olduğuna dikkat çekilen açıklamada, şu önerilerde bulunuldu:

"Kişisel korunma önlemleri kapsamında hayvan kanı, dokusu veya hayvana ait diğer vücut sıvıları ile temas sırasında gerekli korunma önlemleri alınmalıdır.

Hayvan barınakları veya kenelerin yaşayabileceği alanlarda bulunulması durumunda, vücut belirli aralıklarla kene yönünden muayene edilmeli; yapışan keneler bir cımbızla kenenin deriye yapıştığı yerden tutulup çıkarılmalıdır. Korunma amaçlı olarak, giyinilmeden önce giysilere uygulanabilen repellent olarak bilinen kene kovucular dikkatli bir şekilde kullanılabilir."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber