İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Özelleştirme nedeniyle İşsiz Kalanlar Ne Yapacak?

01.01.1992 tarihinden sonra yapılan özelleştirmeler nedeniyle gerek kamu gerekse özel sektör tarafından sözleşmeleri feshedilen, İş Kanunu hükümlerine tabi daimi ve geçici işçilerden, (kapsam dışı hariç) herhangi bir sosyal güvenlik kurumundan emeklilik veya yaşlılık aylığı almaya hak kazanamayanlar, 20 Aralık 2004 tarihine kadar, bu dosya ekinde yer alan form aracılığı ile Özelleştirme İdaresi Başkanlığına başvurmaları halinde Devlet Personel Başkanlığı tarafından diğer kamu kurumlarına geçici işçi olarak yerleştirileceklerdir. Tüm ayrıntılar için tıklayın.

Haber Giriş : 20 Ekim 2004 10:38, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

KİMLER BU HAKTAN YARARLANABİLİR?

1- 1992 yılından 3291 ve 4046 sayılı Kanunlar uyarınca yapılan özelleştirmeler neticesinde iş akdi gerek kamu tarafından fesh edilen daimi veya geçici işçiler,
2- 1992 yılından 3291 ve 4046 sayılı Kanunlar uyarınca yapılan özelleştirmeler neticesinde altı ay içinde iş akdi özel sektör tarafından fesh edilen daimi veya geçici işçiler,

KİMLER BU HAKTAN YARARLANAMAZ?

1- Kendi isteği ile sözleşmesini fesh edenler,
2- Başvuru yapacağı tarih itibariyle herhangi bir sosyal güvenlik kurumundan emeklilik veya yaşlılık aylığı almaya hak kazananlar,
3- Kapsam dışı personel olarak çalışan işçiler (Not: Bu durumdaki personelin nakli 4046 çerçevesinde zaten yapılmaktadır)

NEREYE BAŞVURU YAPILMASI GEREKİYOR?

01.01.1992-20.10.2004 tarihleri arasında yapılan özelleştirmeler sonucunda işsiz kalanlar 60 gün içinde yani en geç 20 Aralık 2004 tarihine kadar ekte yer alan form aracılığı ile Özelleştirme İdaresi Başkanlığına başvuruda bulunmaları gerekmektedir.

ÖZELLEŞTİRME İDARESİ BAŞKANLIĞI NE YAPACAK?

Bu Başkanlık kendisine yapılan başvuruları makul bir süre içerisinde (süre belirtilmemeiştir) Devlet Personel Başkanlığına iletecektir.

İLGİLİLER HANGİ KAMU KURUMLARINDA İSTİHDAM EDİLECEKTİR?

a) Genel bütçeye dahil dairelerle, katma bütçeli idareler ve bunlara bağlı kuruluşlar,
b) İl Özel İdareleri ve belediyeler, bunların birlikleri ve bunlara bağlı iktisadi müesseseler, işletmeler,
e) Döner sermayeli kuruluşlar ile özel kanunlarla kurulan fonlar ve kefalet sandıkları.
d) Sosyal güvenlik kurumları

İŞE BAŞLAMA VE TABLİGAT...

Devlet Personel Başlanlığı kendisine Özellştirme İdaresi Başkanlığından intikal eden kişileri yukarıda belirtilen kamu kurumlarına teklif edecektir. Atama teklifi yapılan kamu kurumu 30 gün içinde atamayı yapacak ve ilgiliye tebliğ edecektir. Tebligat yapılmasından sonra aynı yerde bulunuluyorsa ertesi gün, başka bir yerde bulunuluyorsa 15 gün içinde işe başlanması gerekmektedir.

NE KADAR ÜCRET ALINACAKTIR?

İstihdam edilecek geçici personele tahsil dereceleri dikkate alınmak suretiyle;
a) Yükseköğrenim mezunlarına 19.000 gösterge rakamının memur maaş katsayısı ile çarpımından elde edilecek tutar. (Yani brüt 773.590.000 TL)
b) Lise ve dengi okul mezunlarına 17.000 gösterge rakamının memur maaş katsayısı ile çarpımından elde edilecek tutar, (Yani brüt 656.370.000 TL)
c) İlköğretim (İlkokul dahil) mezunlarına 15.000 gösterge rakamının memur maaş katsayısı ile çarpımından elde edilecek tutar, (Yani brüt 579.150.000 TL)
brüt tavan aylık ücret olarak belirlenmiştir.

Geçici personele burada belirtilen ücretler dışında her hangi bir ad altında bir ücret ödenemez ve sözleşmelerine bu yolda hüküm konulamaz.

DİĞER ÖZLÜK HAKLAR NASIL OLACAKTIR?

Bu kapsamda istihdam edilecek personele verilecek harcırah ve yapılacak ayni ödemeler ile suç ve disipline ilişkin yaptırımlar, çalışma saat ve süreleri, sosyal güvenlik yönünden tabi olunacak mevzuat, izin hakları ve buna benzer diğer hususlar her kurum için çıkarılacak Bakanlar Kurulu kararında belirtilir.


EK-1

KARARNAME ESASALARI KAPSAMINDA İSTİHDAM EDİLECEK İŞ AKDİ FESHEDİLEN PERSONEL MÜRACAAT FORMU

En son görev yaptığı özelleştirilen kamu kuruluşunun adı T.C. Kimlik No Emekli veya Sigorta Sicil No Tabi Olduğu Sosyal Güvenlik Mevzuatı Unvanı Öğrenim Durumu Doğum Yılı
. . . . . . .

* Söz konusu kararname kapsamına istihdam edileceğim geçici personel statüsünü, mali hakları ve görev alanları itibariyle kabul ederim.

.../ .../ ...
Adı ve Soyadı
İmza

EKLER:
EK-1: Nüfus cüzdanı fotopisi
EK-2: Öğrenim Belgesi
EK-3: Sosyal güvenlik kurumlarından (Emekli Sandığı, SSK, Bağ-Kur) alınmış hizmet cetvelleri
EK-4: Özelleştirme tarihinden itibaren altı içinde iş aktinin kamu veya özel sektör tarafından feshedildiğini gösterir belge

ADRES:

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber