İstanbul'da olağanüstü 'kene' toplantısı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 23 Mayıs 2008 19:13, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- İstanbul Sağlık Müdürlüğü İl Hıfzıssıhha Kurulu, "Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığı" ile ilgili bir toplantı yaptı.

İl Sağlık Müdürlüğünden yapılan açıklamada, Türkiye'de 2002 yılından beri görülmeye başlanan ve ilk defa Kelkit vadisinde tanısı konulan "Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığı"nın, virüslerin meydana getirdiği ve şiddetli bir seyir gösteren, öldürücü olabilen bir hastalık olduğu kaydedildi.

Açıklamada, kene tarafından ısırılma ve virüsün alınmasından sonra kuluçka süresinin genellikle 1 ile 3 gün arasında olduğu belirtilerek, "Bu süre en fazla 9 gün olabilmektedir. Klinik bulgular arasında ateş, kırıklık, baş ağrısı, halsizlik, aşırı duyarlılık, kollarda, bacaklarda ve sırtta şiddetli ağrı ve kanamalar vardır. İyileşme hastalığın 9. veya 10. günlerinde olmaktadır. Tedavide destekleyici yöntemler kullanılmaktadır" denildi.

Hastalığın ciddiyeti ve Türkiye'de de yayılması nedeniyle İl Hıfzıssıhha Kurulunun olağanüstü toplandığı ifade edilen açıklamada, kurulun, "Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığı"ndan korunmak için alınacak önlemleri görüştüğü bildirildi.

Açıklamada, alınan kararlar şöyle sıralandı:

"Kene ile mücadele konusunda halka ve sağlık personeline yönelik eğitim çalışmalarına yoğunlaştırılarak hız verilmesi. Okullarda kene ile mücadele konusunda broşür dağıtılması ve eğitim yapılması. Kene ve kenelerden gelen tehlikeler konusunda bilgilendirici afiş ve broşür hazırlanması. İlgili belediye başkanlıkları tarafından piknik ve park alanlarının ilaçlanması ve bu alanlardaki çim ve otların sıklıkla biçilmesi."

Açıklamada, söz konusu hastalık şüphesi nedeniyle başvuran hastaların takip ve tedavilerinin İstanbul'da, Kartal, Haydarpaşa, Göztepe, Şişli, Haseki, İstanbul ve Okmeydanı eğitim ve araştırma hastanelerinde yapıldığı ifade edilerek, İstanbul'da 2006 yılından bugüne kadar takip ve tedavisi yapılan toplam "Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığı" vaka sayısının 26 olduğu ve bu hastaların tamamının İstanbul dışında ısırılanlardan oluştuğu vurgulandı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber