Valiliklere insan hakları rehberi

Haber Giriş : 20 Ekim 2004 12:24, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İçişleri Bakanlığı, bağlı kuruluşlar ve valiliklere gönderdiği genelgede, Birleşmiş Milletler'in (BM) ilgili düzenlemesine dayanılarak AB tarafından hazırlanan "İnsan Hakları Savunucuları Rehberi"ni Türkiye'nin benimsediğini belirterek, mülki idare amirleri ve bağlı kuruluşların bu yaklaşım çerçevesinde hareket etmesini istedi.

BM'nin "Evrensel Olarak Tanınan İnsan Hakları ve Temel Özgürlüklerin Korunması ve Geliştirilmesinde Toplumsal Kuruluşların, Grupların ve Bireylerin Hakları ve Sorumlulukları Bildirgesi"ne dayanılarak AB tarafından hazırlanan "İnsan Hakları Savunucuları Rehberi" Türkiye tarafından da benimsendi.

AB'nin insan haklarını savunma hakkına saygı gösterilmesini destekleme ve teşvik için sürdürdüğü çabaları destekleme amacı taşıyan düzenlemeye ilişkin olarak İçişleri Bakanlığı bir genelge yayımladı.

Genelgeyle valilik ve kaymakamlıklar ile il ve ilçelerdeki kamu kurum ve kuruluşlarının, insan haklarının geliştirilmesini amaç edinen ve bu doğrultuda çalışan birey ve sivil toplum kuruluşlarıyla ilişkilerinde, "Rehber'in içeriğine ve ruhuna uygun hareket etmeleri" ve her türlü kolaylığı göstermeleri istendi.

Bu amaçla gerekiyorsa çeşitli eğitim ve diğer sosyal faaliyetleri gerçekleştirmeleri ya da gerçekleştirilmesine yardımcı olmaları talimatı verildi.

Özellikle kolluk uygulamaları sırasında, görevlilerin, belirtilen kişi, grup veya kuruluşlara yönelik işlem ve eylemlerinde, belgede yer alan ilkelere uygun davranmalarının sağlanacağı bildirildi.

EĞİTİME DAHİL EDİLECEK

Genelgede, Jandarma Genel Komutanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü, Sahil Güvenlik Komutanlığı, Eğitim Dairesi Başkanlığı ve valiliklerin, personeli için, demokratikleşme, iyi yönetim ve insan hakları alanında yürütecekleri eğitim faaliyetlerinde, Rehber'de yer alan konuları müfredata dahil etmeleri ve gerekirse eğitim dokümanı olarak kullanmaları istendi.

MÜLKİ ERKAN, SİVİL TOPLUM İLE DİYALOGDA OLACAK

İçişleri Bakanlığı genelgesinde, Mülki İdare Amirleri'nin, insan hakları konusunda faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşları ve bireylerle "düzenli diyalog" mekanizmalarının oluşturulmasına gayret etmeleri istendi.

İlgili birimlerin, bu alanda geliştirilen başarılı işbirliği örneklerini, diğer il ve sivil toplum kuruluşları ile paylaşmak ve yaygınlaştırmak için, İçişleri Bakanlığı Dernekler Dairesi Başkanlığı'na göndermeleri talimatı da genelgede yer aldı.

hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber