İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

KPSS'de 2001, 3001 ve 4001 Kodları

Bazı kodlar vardırki, uzun süredir KPSS tercih işlemlerine katılanlar için bu çok anlamlıdır. Örneğin 2001, 3001 ve 4001 kodları... Memurlar.net forumlarında bu konuya ilişkin olarak açılan onlarca başlık ve tartışma bulunabilir. İlk kez tercih işleminde bulunacaklar ile bu yıl ilk kez ortaöğretim, önlisans ve lisans düzeyinden gireceklerin bilmesi gereken bu konuya dair özet bir bilgi için başlığa tıklayınız.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 28 Mayıs 2008 00:14, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bilindiği üzere KPSS'de iki bölüm bulunmaktadır. İlki sınav ikincisi ise boş kadroların yer aldığı tercih kılavuzu...

Sınava giren her aday, doğal olarak kendi bölümünden çok fazla sayıda alım yapılmasını ister. Ancak kamu kurumlarının ihtiyaçları doğrultusunda daha çok öğretmen, sağlık personeli ve diyanet personeli alımı yapılmaktadır.

İşte tercih kılavuzuna baktığında, mezun olduğu bölümü göremeyen her adayın başvurabileceği kadrolar "2001, 3001 ve 4001 Kodları" ile tanımlanan kadrolardır.

Nitelik kodlarına göre bu kodlar şu anlama gelmektedir:

2001: Ortaöğretim kurumlarının herhangi bir alanından mezun olmak
3001: Meslek yüksekokullarının herhangi bir alanından mezun olmak
4001: Herhangi bir lisans programından mezun olmak

Yukarıdaki açıklamada da görüşleceği üzere bu kodlar bir bölüm tanımlaması değil öğrenim düzeyi tanımlamasıdır. Dolaysıyla karşısında bu kodlar yer alan bir kadroyu öğrenim düzeyina bağlı olmak kaydıyla tüm adaylar tercih edebilir.

Yani bir aday, öğretmenlik atamalarına katılmış ancak yerleşememiş olabilir. Bu halde, öğretmen adayı, karşısında 4001 kodu bulunan kadroları tercih ederek KPSS tercih işlemlerine katılabilir. (Not: Memur olarak atanana bir adayın daha sonra MEB'e öğretmen olarak geçmesi oldukça zordur. Bu kişiler KPSS puanı ile başvuru yapamamakta, naklen öğretmen alımı kategorisinde değerlendirilmektedir.)

Yine önlisans mezunu bir sağlıkçı, eğer meznuiyetine uygun bir kadroya atanamamışsa, karşısında 3001 bulunan kadroları tercih ederek yerleştirme işlemlerine katılabilir. Aynı şekilde lise mezunları da eğer mezuniyetlerine uygun kadro bulunmuyorsa karşısında 2001 bulunan kadroları tercih ederek yerleştirme işlemlerine katılabilir.

Peki bu kodların yer aldığı kadrolarda puanlar en son kaça kadar düştü?

Memurlar.netin forum bölümünün KPSS kısmı ortaöğretim, önlisans ve lisans olmak üzere 3'e ayrılmıştır. Bu forumlarda bu konuda açılmış onlarca başlık bulunmakta olup, bu forumlara bakılarak bilgi edinilmesi mümkündür.

Daha sonra mezuniyetine uygun kadroya atanabilir mi?

Bu kodlar genel olarak düz memur kadrolarıdır. Bir mühendisin bu kadroya atanmaya hak kazandığını düşünelim. Bu memurun çalıştığı kurumda daha sonra mühendis kadrosuna atamasının yapılabilmei için;
i- Kamu kurumunun unvan değişikliği sınavı açması beklenmlidir.
ii- Kamu kurumu, unvan değişikliği sınavı açsa dahi, adayın mezun olduğu bölüme kamu kurumunda ihtiyaç duyulmalıdır. Aksi halde bu kişilere unvan değişikliği sınavına başvuru hakkı verilmeyecektir. Örneğin bir Orman mühendisinin Sağlık Bakanlığına memur olarak yerleştiğini farz edelim. Sağlık Bakanlığı unvan değişikliği sınavı açsa dahi orman mühendisine başvuru hakkı vermeyecektir. Zira orman mühendisine ihtiyacı bulunmamaktadır. Bu halde bu adayın öncelikle Çevre ve Orman Bakanlığına naklen geçmeye çalışması daha sonra o kurumda unvan değişikliği sınavının açılmasını beklmesi gerekmektedir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber