8. Ulusal Kalite Ödülü sahibini bulacak

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 27 Mayıs 2008 21:36, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye Kalite Derneği'nin (KalDer) düzenlediği '2023 Türkiye ve Kamu Yönetimi' konulu 2 günlük kamu kalite sempozyumu başladı. Sempozyumun yarınki ikinci bölümünde 8. Ulusal Kalite Ödülü de sahibini bulacak.

KalDer'in düzenlediği 9. Kamu Kalite Sempozyumu, Ankara ODTÜ Kültür ve Kongre Merkezi'nde başladı. "2023 Türkiye ve Kamu Yönetimi" başlığı altındaki sempozyumun konuşmacıları arasında Dünya Bankası Kamu Sektörü Grup Yöneticisi Sanjay Pradhan, UNİCEF Türkiye Temsilcisi Rıza Hüseyni, BM Nüfus ve Kalkınma Fonu Sürdürülebilir Kalkınma Projesi Direktörü Katalin Zaim, Liverpool İşletme Okulu Başkanı Prof. Dr. Paul Joyce, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Reha Denemeç'in yanı sıra, belediye başkanları, kamu iş ve bilim dünyasından isimler yer alıyor. Bugünkü konferansta açılış konuşmasını yapan KalDer Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ali Rıza Kalyan, "Yıllardır bir yandan eğitim sistemimizin değiştirilmesi gerekliliğinden dem vururken, diğer yandan kadınların toplum içerisindeki mevcut durumunun iyileştirilmesi konusunda ilerleme kaydedemediğimize hayıflanıyoruz. Ancak bu sempozyumda Türkiye'de ilk kez tartışılmaya açılacak olan ana konu, gelecek nesillere olan sorumluluğumuz çerçevesinde kamu idaresinin bu sorunların aşılmasında açık, ulaşılabilir, yüksek hedeflerinin neler olduğu veya bu hedeflerin var olup olmadığı sorusudur" dedi.

Kamu yönetiminin daha verimli ve başarılı olabilmesi için başarının ölçülmesi gerektiğini vurgulayan Kalyan, "Çin, ABD, AB ülkeleri, Hindistan gibi ülküler rekabetçi olmak yönünde stratejilerini ortaya koymaktadır. 'Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Yasası' da ülkemizin bu yolda attığı en önemli adımdır. Strateji geliştirme dairesi başkanlıkları kurulması zorunlu hale geldi. Böylece teker teker tüm kamu kurumlarının kendi misyon ve vizyonları doğrultusunda hedef belirleme ve stratejik planlar ortaya koyma süreçleri hızlandı" şeklinde konuştu.

Daha sonra söz alan Pradhan ise Türkiye'nin global platformda giderek önem kazandığını belirterek, 2023'ye giden yolda OECD ülkelerinde gerçekleştirilen uygulamalardan örnekler vermek için bu sempozyuma katıldığını söyledi. Pradhan, vatandaşların istikrar, ekonomik iyileşme ve kaliteli hizmet görme konusundaki beklentisinin hızla arttığını ve kamu yönetimleri üzerinde bu durumun baskı oluşturduğunu kaydetti. Bu nedenle yüksek gelirli OECD ülkeleri, özellikle Batı Avrupa'da kamu kuruluşlarına performansa dayalı bütçe verildiğini söyledi. Pradhan, seçilen yöneticilerin vatandaşların talebine cevap vermesi amacıyla artık kamu yönetimlerinin para ve bütçe idaresi, uygun nitelik ve kalitede istihdam sağlama, vatandaşların beklentilerini karşılayacak reformlar yapma zorunluluklarının öne çıktığını ifade etti. Çin'deki bazı eyaletlerde performansa dayalı prim ve ücretlendirmeye gidildiğini kaydeden Pradhan, İsveç'te artık hayat boyu iş garantisi veren kontratların kalktığını ve performansı baz alan iş sözleşmelerinin yapıldığını söyledi.

Türkiye'de de yerel yönetimleri güçlendirme ve kamu hizmetlerinde kaliteyi arttırma yönündeki çabalara da işaret eden Pradhan, önemli noktanın vatandaşların az-çok demeden sistemin iyileştirilmesine yapacağı katkı olduğuna işaret etti.

Sempozyum arasında İHA'ya demeç veren Kalder Yönetim Kurulu Başkanı Kalyan ise vatandaşların kaliteli hizmet almak için çaba göstermesi gerektiğini belirterek, e-ticaretine geçen kamu kurumları sıralamasında dünya genelinde Türkiye'nin 9. olduğunu, ancak tüketicilerin ancak dörtte birinin internete erişebildiğini söyledi. Kalyan kamu hizmetinden en üst düzeyde faydalanması için vatandaşların eğitimin son derece önemli olduğunu yineledi.

Kamu Kalite Sempozyumu'nun ikinci gününde (yarın) kamu kategorisinde 8. Ulusal Kalite Ödülü sahibini bulacak.

Bu yıl başvuranlar: İzmit Nuh Çimento İlköğretim Okulu, Erenköy İlköğretim Okulu ve Ayten Çağıran Anaokulu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber