Ek ders ücretine dava

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 29 Mayıs 2008 09:53, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türk Eğitim-Sen, Bakanlar Kurulu'nun "Ayda 4 günü geçmemek üzere ayakta görülen tedavi nedeniyle ders görevlerini yerine getiremeyen yönetici ve öğretmenlerin ek ders ücreti alamayacaklarını" öngören kararının iptali için Danıştay'a dava açtı.

Türk Eğitim-Sen'den yapılan yazılı açıklamada, 2007/123999 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yapılan değişiklikte, öğretmenlerin bir ay içinde dört kere ayakta tedavi amaçlı sevk aldıklarında ücret kesintisinin olmadığı belirtilerek, 10 Mayıs 2008 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan 2008/13567 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile bu düzenlemenin iptal edildiği hatırlatıldı.

Açıklamada, bu durumda öğretmenin kendisinin, eşi ya da çocuklarının uzun bir hastalığa yakalanması, öğretmenin hasta olan eşine veya çocuklarına refakat etmesi halinde öğretmenin o gün var olan ders ücretlerinin tamamının kesileceği ifade edildi.

Yapılan değişiklikle kazanılmış hakların eğitim çalışanlarının elinden alındığı ve öğretmenlik mesleğinin yok sayıldığı ileri sürülerek, şunlar kaydedildi:

"Oysa sağlık hakkı, beden ve ruh sağlığı içinde yaşayabilmeyi isteme hakkıdır. Bu nedenle Türk Eğitim-Sen, Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Milli Eğitim Bakanlığı Yönetici ve Öğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Karar Madde:1/2 Aynı Kararın 16'ıncı maddesinin (b) bendinden yer alan 've bir ayda dört günü geçmemek üzere ayakta görülen tedavi nedeniyle' ibaresi metninden çıkarılmıştır' ibaresinin yürütmesinin durdurulması ve iptali için Danıştay'a dava açmıştır."


DANIŞTAY BAŞKANLIĞI'NA

DURUŞMA İSTEMLİDİR

YÜRÜTMENİN DURDURULMASI İSTEMLİDİR

DAVACI : Türk Eğitim Sen (Çankaya Vergi Dairesi No: 8760196179)

(Türkiye Eğitim, Öğretim ve Bilim Hizmetleri Kolu Kamu Çalışanları Sendikası)

VEKİLİ : Av.Ömer SARPDAĞ ? Av.Hatice AKALAN

Tel-Faks : 0312-309 76 44 ? 45 Anafartalar Cad.Yüce İşhanı K:4 No:78/65 Ulus/ANKARA

DAVALI : T.C.Başbakanlık / Bakanlıklar / ANKARA

T.KONUSU : 2008/13567 Sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Milli Eğitim Bakanlığı Yönetici ve Öğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Karar Madde : 1/ (2) ?Aynı Kararın 16 ıncı maddesinin (b) bendinde yer alan ?ve bir ayda dört günü geçmemek üzere ayakta görülen tedavi nedeniyle? ibaresi madde metninden çıkarılmıştır.? İbaresinin Yürütülmesinin Durdurulması ve devamında İptali Dileklerimizin Sunulmasından İbarettir.

T.TARİHİ : 10 Mayıs 2008 gün ve 26872 Sayılı Resmi Gazete

(2008/13567 Sayılı Bakanlar Kurulu Kararı)

İZAHAT :

Davalı idarece yapılan düzenlemenin dava konusu bölümü hukuka aykırı

olup, iptali hak ve adalet gereğidir. Şöyle ki;

1) Davalı idare 10 Mayıs 2008 gün ve 26872 Sayılı Resmi Gazete 2008/13567 Sayılı Bakanlar Kurulu Kararını yayınlamıştır.

2) Söz konusu Milli Eğitim Bakanlığı Yönetici ve Öğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Karar Madde :1/ (2) ?Aynı Kararın 16 ıncı maddesinin (b) bendinde yer alan ?ve bir ayda dört günü geçmemek üzere ayakta görülen tedavi nedeniyle? ibaresi madde metninden çıkarılmıştır.? İbaresi hukuka aykırıdır.

Zira her şeyden önce 21.07.2007 gün ve 26589 Sayılı Resmi Gazete de yayınlanan 2007/12399 Sayılı Bakanlar Kurulu Kararı Madde 1/ ?(b) İl düzeyinde millî ve mahallî bayramların kutlamaları için kurulan hazırlık komitelerinde görevlendirilen yönetici ve öğretmenler, millî ve mahallî bayramların hazırlık çalışmalarına katılan yönetici ve öğretmenler, söz konusu bayramların hazırlık çalışmalarına ve törenlerine sınıf veya okul bütünlüğünde katılan öğrencilerin öğrenim gördüğü eğitim kurumlarının yönetici ve öğretmenleri ile millî bayramlar nedeniyle tatil edilen günlerde ve bir ayda dört günü geçmemek üzere ayakta görülen tedavi nedeniyle ders görevlerini yerine getiremeyen yönetici ve öğretmenler, bu sürelerde üzerlerinde bulunan aylık karşılığı ders, varsa ek ders, ders niteliğinde yönetim ve hazırlık ve planlama görevlerini yapmış sayılırlar.? Denilmektedir.

Diğer taraftan, 16.12.2006 gün ve 26378 Sayılı Resmi Gazete de yayınlanan 2006/11350 Sayılı Bakanlar Kurulu Kararı Madde16 / b) ?İl düzeyinde millî ve mahallî bayramların kutlamaları için kurulan hazırlık komitelerinde görevlendirilenler ile söz konusu bayramların hazırlık çalışmalarına ve törenlerine öğrencilerle birlikte katılan yönetici ve öğretmenler, hazırlık çalışmalarına sınıf veya okul bütünlüğünde katılan öğrencilerin öğrenim gördüğü eğitim kurumlarının yönetici ve öğretmenleri, bu sürelerde üzerlerinde bulunan aylık karşılığı ders, varsa ek ders, ders niteliğinde yönetim ve hazırlık ve planlama görevlerini yapmış sayılırlar.? Denilmektedir.

Bu anlamda, dava konusu ibarenin madde metninden çıkartılması ile hukuki istikrar zedelenmektedir. Dava konusu düzenleme bir yıl içinde sürekli olarak değiştirilmiştir.

3) Yapılan değişikle kazanılmış haklar eğitim çalışanlarımızın ellerinden alınmaktadır. Davalı idare öğretmenlik mesleğini yok saymaktadır. Davalı idare, öğretmelerimizin ek ders ücreti almaması için hukuka aykırı düzenlemeler tesis etmektedir.

4) Diğer taraftan, sağlık sebebiyle ders görevini yerine getiremeyen eğitim çalışanının mali haklarının ellerinden alınmasını düzenleyen dava konusu değişiklik hukuka aykırıdır.

5) Dava konumuz itibari ile sağlık hakkı, beden ve ruh sağlığı içinde yaşayabilmeyi isteme hakkıdır.

Bu anlamda Anayasa Madde 56/3 gereği ?Devlet, herkesin hayatını, beden ve ruh sağlığı içinde sürdürmesini sağlamak;?? denilmek suretiyle Devletimizin, herkesin hayatını, beden ve ruh sağlığı içinde sağlamakla görevli olduğu hususunda anayasal güvenceler belirlenmiştir.

Diğer taraftan İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi Madde 25/1? Her şahsın, gerek kendisi gerekse ailesi için, yiyecek, giyim, mesken, tıbbi bakım, gerekli sosyal hizmetler dahil olmak üzere sağlığı ve refahını temin edecek uygun bir hayat seviyesine ve işsizlik, hastalık, sakatlık, dulluk, ihtiyarlık veya geçim imkânlarından iradesi dışında mahrum bırakacak diğer hallerde güvenliğe hakkı vardır. ? denilmektedir.

6) Bu anlamda, irade dışı oluşan hastalık sebebiyle, eğitim çalışanlarımızın ekonomik ve mali hakların ellerinden alınmasını düzenleyen dava konusu düzenleme kamu yararına aykırı olup, kabulü mümkün değildir.

7) ?Sağlık hakkı? Anayasa madde 17 gereği ?yaşama hakkının? unsurlarından olup, Anayasamız gereği temel haklar arasındadır. Bu anlamda İnsan Haklarının ve Temel Özgürlüklerin Korunmasına İlişkin Sözleşme Madde 2 gereği Yaşam Hakkı koruma altındadır.

8) Bu anlamda, eğitim çalışanlarımızın sağlık-yaşam hakkı (ayakta tedavi) ile mali hakları (ders ücreti) karşılaştırıldığında, en tabiî ki ; yaşam hakkı üstün tutulması gereken değerler arasındadır. Doğaldır ki, söz konusu tedavi eğitim çalışanlarımızın iradesi dışında oluşabilecek ayakta tedavi sebebiyle ders ücretinin kesilmesine yol açan dava konusu düzenleme hukuka aykırıdır.

9) Takdir Yüce Mahkemenize ait olmak üzere iş bu davanın açılması hasıl olmuştur.

HUKUKİ SEBEPLER : Mevzuat

HUKUKİ DELİLLER :

1) 10 Mayıs 2008 gün ve 26872 Sayılı Resmi Gazetede yayınlanan 2008/ 13567 Sayılı Bakanlar Kurulu Kararı Milli Eğitim Bakanlığı Yönetici ve Öğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Karar

2) 21.07.2007 gün ve 26589 Sayılı Resmi Gazetede yayınlanan 2007/12399 Sayılı Bakanlar Kurulu Kararı

3) 16/12/2006 gün ve 26378 Sayılı Resmi Gazetede yayınlanan 2006/11350 Sayılı Bakanlar Kurulu Kararı Milli Eğitim Bakanlığı Yönetici ve Öğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Karar

4) V.b. yasal deliller

NETİCE-İ TALEP :

Yukarıda arz ve izah edilen ve re'sen araştırılacak hususlarda dikkate alınarak ;

1) 2008/13567 Sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Milli Eğitim Bakanlığı Yönetici ve Öğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Karar Madde :1/ (2) ?Aynı Kararın16 ıncı maddesinin (b) bendinde yer alan ?ve bir ayda dört günü geçmemek üzere ayakta görülen tedavi nedeniyle? ibaresi madde metninden çıkarılmıştır.? İbaresinin Yürütülmesinin Durdurulması ve devamında İptaline,

2) Yargılama giderinin davalıya yükletilmesine, 1136 Sayılı Avukatlık Kanununun 4667 Sayılı Kanunla değişik 164/son fıkrası uyarınca karşı taraf vekalet ücretinin avukat olarak adımıza hükmedilmesine karar verilmesini talep ederim.

26 / 05 / 2008

Davacı (Türk Eğitim Sen) Vekili

Av.Ömer SARPDAĞ ? Av.Hatice AKALAN

EKİ :

Onanmış Vekaletname Örneği (Baro Pullu ? Harçlı)

2006 / 11350 Sayılı Bakanlar Kurulu Kararı

2007 / 12399 Sayılı Bakanlar Kurulu Kararı

2008 / 13567 Sayılı Bakanlar Kurulu Kararı

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber