Halkın yüzde 85'i sigara yasağını destekliyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 30 Mayıs 2008 19:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- Türk halkının yüzde 85'inin iş yeri ve kamuya açık alanlarda, iş yeri ve alışveriş merkezi gibi kapalı alanlarda sigara içilmemesini desteklediği bildirildi.

Sağlık Bakanlığı ve Tütün, Tütün Mamulleri ve Alkollü İçkiler Piyasası Düzenleme Kurumu (TAPDK) tarafından 31 Mayıs Dünya Sigarasız Günü dolayısıyla yapılan yazılı açıklamada, bakanlık ile TAPDK tarafından düzenlenen "Dumansız Hava Sahası Kampanyası" çerçevesinde 14 Şubat-1 Mart 2008 tarihleri arasında anket gerçekleştirildiği belirtildi.

Açıklamada, 16 kentte, 15 yaş ve üzeri bin 331 kişiyle yapılan ankete göre halkın yüzde 85'inin iş yeri ve kamuya açık alanlarda, iş yeri ve alışveriş merkezi gibi kapalı alanlarda, sigara içilmemesini desteklediği ve yüzde 75'inin bu uygulamaya kuvvetle destek verdiği kaydedildi.

Açıklamada, anketten çıkan sonuçlar şöyle sıralandı:

"Türk halkının yüzde 91'i pasif olarak sigara dumanına maruz kalmanın insan sağlığı açısından ciddi tehlike oluşturduğunu biliyor. Sigara kullananların dahi yüzde 63'ü 19 Mayıs'ta uygulanmaya başlayan mevzuatı destekliyor. Her 10 Türk vatandaşından 8'i sigara içilecek alanların daraltılmasına ilişkin yasadan haberi olduğunu belirtiyor.

Yasayı destekleyenlerin oranı yüzde 85 iken, bunun yüzde 75'i ise kuvvetle destekliyor. Yasa tüm bölgelerde ve tüm nüfus grupları çapında kuvvetli destek görüyor. Sigara içenlerin bile yüzde 63 oranında çoğunluğu genel itibarıyla yasayı destekliyor. Türk halkının yalnızca yüzde 14'ü sigara ve tütün mevzuatına karşı olduğunu belirtiyor. Halk, tüm çalışanların pasif olarak sigara dumanına maruz kalmaktan korunması gerektiğine inanıyor. Ankete katılan vatandaşlar sigara içilmeyen restoran ve barlar olmasını beklediklerini belirtiyor. Ankete katılanların yüzde 81'i (sigara içenlerin yüzde 65'i de dahil), tütün dumanı solumadan restoran ve barların keyfini çıkarmanın hoş olacağını düşünüyor."

Açıklamada, her yıl Dünya Sigarasız Günü kapsamında tütün ürünleri ile mücadelede örnek teşkil eden isimlere ödüller veren Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ), bu yıl Türkiye'den Sağlık Bakanı Recep Akdağ'a ödül sunacağı kaydedildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber