Aileler, 3500 YTL'lik telefonla çocuklarını dinliyor

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 02 Haziran 2008 07:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Artık aileler bile dinliyor

MANSUR ÇELİK Ankara

Telefon ve ortam dinlemesi ve SMS takibi, programlarla çok kolay. 650 ve 3.300 YTL'lik cihazlarla telefon kapalıyken bile SMS, telefon ve ortam dinlemesi yapılabileceği iddia edildi

Telefon-ortam dinlemesi ve SMS takibinin, gelişen yazılım programlarıyla kolay hale geldiği iddia edildi. 650 YTL'ye SMS, 3.300 YTL karşılığında ise telefon kapalıyken bile ortam dinlemesi yapılabileceği iddia edildi. IMEI numarasından bu takibin daha kolay olduğunu bilen gençlerin bu nedenle ailelerinin aldığı ?hediye? telefonlara güvenmediği belirtildi.

Yazılım uzmanı Gökhan Ceviz, CHP Genel Sekreteri Önder Sav'ın dinlendiği iddiası üzerine emniyet güçlerinin casus program yazılımı satan işyerlerine yönelik denetimlerini artırdığını söyledi. Ceviz, şunları söyledi:

?Bu haberlerin çıkması iyi olmadı, çünkü biz bu telefonları genelde ailelere yapıyoruz ve çocuğunu kontrol etmek isteyen ebeveynlerin işi zorlaştı. Çocuklar cin gibi, artık hediye edilen telefonları almıyor ya da telefonunu, program yüklenebilir kaygısıyla geçici olarak bile olsa anne babasına vermiyor.?

Ceviz, casus programın yüklenmesiyle yapılan dinleme için öncelikle ?hedef telefonun? IMEI numarasının bilinmesi gerektiğini belirtti. Satın alınan casus yazılımın, dinlemenin yapılacağı bilgisayara ya da telefona yüklenmesiyle sistemin ilk aşaması tamamlanıyor. Bu sistemde, yazılımın ?hedef telefona? bluetooth aracılığıyla yüklenmesinin ardından, örneğin 3.300 YTL karşılığında; cihaz kapalıyken dahi dinlemenin yanı sıra telefon-ortam dinleme, SMS takibi, yer tespiti, SİM kartını değiştirse bile yeni kartın bilgilerini öğrenme, uzaktan hedef telefonu açıp-kapatabilme, dinlemeyi cep veya sabit hattan yapabilmek olanaklı hale geliyor. Bu program yüklüyse, sadece hedef telefonu arayarak, o kişinin bulunduğu ortamı dinlemeniz mümkün. Çünkü, bu işlemi yaptığınızda hedef telefonun zili çalmıyor, titreşim devreye girmiyor veya mesaj gibi uyarılar devreye girmiyor.

?Şüpheci eşler ilgi gösteriyor'

650 YTL ile 3300 YTL arasında değişen ücret ödendiğinde tüm bu hizmetlerin tamamı veya bir kısmının kullanılması olanaklı hale geliyor. Casus yazılımlara özellikle ?şüpheci eşler?in ve çocuğunu kontrol etmek isteyen ebeveynlerin ilgi gösterdiği kaydedildi.

Kişisel güvenlik için kimi karşı casusluk cihazları da piyasada şu fiyatlara bulunabiliyor:

?Lazerli gizli kamera bulucu (494-1.351 YTL), kablosuz yayın tespit cihazı (460 YTL), verici tespit cihazı-radyo frekans detektörü (2.182 YTL), kalem detektör (85 YTL), frekans göstergeli verici tespit cihazı (1.023 YTL), casus verici tespit cihazı (470 YTL).?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber