Şehirdeki keneler KKKAH virüsü taşımaz

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 02 Haziran 2008 12:27, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- Şehir merkezlerinde tespit edilen kenelerin (rhıpıcephalus) küçük hayvan (kedi, köpek) kökenli olup, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığı (KKKAH) virüsünü insanlara taşımadığı bildirildi.

Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dekan Yardımcısı ve Parazitoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Levent Aydın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hastalığa neden olan virüsü taşıyan kenelerin görülmediği kent merkezlerinde, anlamsız bir panik havası yaratıldığını söyledi.

Aydın, KKKAH taşıyıcı kenenin çok iyi tanımlanması gerektiğini ifade ederek, şunları kaydetti:

"KKKAH 30'a yakın kene türünde saptanmasına karşın, aktif taşıyıcı olarak 8 kene türü tespit edilmiştir. Bu kenelerden ülkemizde aktif taşıyıcı olarak 'Hyalomma marginatum marginatum' türü belirlenmiştir. Virüs taşıyabilen keneler Türkiye'de Karadeniz iklimi ile step ikliminin kesiştiği bölgelerde bulunmaktadır. Bu tür keneler bodur meşelik alanları ve yabani hayvanlarının bulunduğu yerleri tercih etmektedir."

Türkiye'de virüs taşıyabilen keneler için esas odak noktalarının öncelikle Çorum, Amasya, Tokat ve Yozgat olduğuna dikkati çeken Aydın, ikinci sırada ise Çankırı, Gümüşhane, Sivas, Kastamonu, Bolu-Gerede, Artvin ve Erzurum illerinin geldiğini kaydetti.

Aydın, bunun dışındaki bölgelerde görülen vakaların, hemen hemen aynı iklim ve coğrafik yapıda olan yerlerde ve daha sınırlı şekilde ortaya çıktığını belirterek, şöyle devam etti:

"Ancak, iklim faktörlerinin küresel ısınmayı işaret etmesi, taşıyıcı kenenin sayıca artışını tetiklemektedir. Hyalomma cinsi keneler son konak olarak özellikle sığırları seçmektedir. Eğer bir ilaçlama yapılacaksa, bu ilaçlama kenenin sayıca artışını ve biyolojisini kesmek için risk grubu hayvan üzerine olmalıdır. Özellikle şehir kenarları ve varoşlarında bulunan sığır ahırları kaldırılmalı veya kontrol altında tutulmalıdır."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber