Kene ısırmalarında temmuz ayına dikkat!

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 03 Haziran 2008 17:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Murat VAROL/İSTANBUL, (DHA)

TÜRKİYE'de kene ısırması sonucu ölenlerin sayısı 15'e ulaşırken, Sağlık Bakanlığı Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı ile ilgili uyarı yaptı. Bu önlemler arasında Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ın tavsiye ettiği ?paçalarınızı çorabınızın içine koyun' uyarısının bulunmaması dikkat çekti.

Hastalıkla ilgili basın kuruluşlarında çıkan farklı ölüm sayısını kesinleştirmek için Sağlık Bakanlığı'nca yapılan yazılı açıklamada son bir yıl içerisinde 167 KKKA vakası bildirildiği, hastalıktan 13 kişinin öldüğü kaydedildi. Ancak bu sayı bugün yaşamlarını yitiren Tokat'ın Zile İlçesi'nde oturan 70 yaşındaki Mahmut Büyüközkara ile Samsun'da Osman Canik'in ölümleriyle 15'e ulaştı. 21 Mayıs'tan bu yana ise 97 KKKA vakası kaydeddildiği açıklandı.

HASTALIĞIN HARİTASI

Türkiye'de özellikle bahar ve yaz aylarında görülen bu hastalığın çoğunlukla Orta Anadolu ve Orta Karadeniz bölgesinde yoğunlaştığına dikkat çekilen açıklamada, hastalık belirtileri de detaylı olarak anlatıldı. İnsanlarda ani başlayan ateş, baş ve kas ağrıları, kırıklık, halsizlik ve belirgin iştahsızlık gibi şikayetlerle başlayan hastalığın seyrinde bulantı, kusma, karın ağrısı ve ishal gibi yakınmaların görüldüğü, ilerleyen safhalarında ise vücudun çeşitli yerlerinde kanamalar olduğu uyarıldı.

Hastalıktan korunma yöntemlerinde en önemli hususun kişisel korunma yöntemleri olduğunun ifade edildiği açıklamadaki önlemler arasında Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ın tavsiye ettiği ?paçalarınızı çorabınızın içine koyun' uyarısının bulunmaması dikkat çekti. Korunma yöntemlerine göre hayvan kanı, dokusu ve hayvana ait diğer vücut sıvıları ile temastan kaçınılması gerekiyor. Ancak hayvan barınakları veya kenelerin yaşayabileceği alanlarda bulunmak zorunda kalanların ise vücutlarını belirli aralıklarla kene yönünden muayene etmesi, yapışan kenelerin bir cımbızla, deriye yapıştığı yerden tutulup çıkartılması gerektiği belirtildi. Korunma amaçlı olarak giyinilmeden önce giysilere uygulanabilen repellent olarak bilinen kene kovucuların da dikkatli bir şekilde kullanılması gerektiği bir kez daha hatırlatıldı.

TEMMUZ AYINA DİKKAT

İlk olarak 1944 yılında Kırım'da, sonra 1956 yılında Kongo'da tanımlanmış aynı hastalıkla Türkiye, 2002 yılında karşılaştı. KKKA hastalığını bulaştıran Hyalomma soyuna ait keneler, genel olarak nisan ve ekim aylarında aktif olduğu için bu dönemlerde salgınlar baş gösteriyor. Bu nedenle öncelikle konakçılar, yani hayvanlar kenelerden uzak tutulup, kenelerin kan emmelerinin engellenmesi gerekiyor. Anavatanı Kırım olan bu hastalığın neden ?Kelkit Vadisi' olarak bilinen bölgede yoğunluk kazandığına ilişkin kesin veriler olmamasına rağmen, bölgedeki doğal dengedeki değişikliler ve kuşların göç yoluyla hastalığı taşıdığı sanılıyor. Önceki yıllarda verileri inceleyen uzmanlara göre Temmuz ayı hastalığın hat safhaya ulaştığı dönem.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber