Damda namaz iddiasına yalanlama

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 04 Haziran 2008 12:48, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Adana Fatih Terim Lisesi Müdürü Nacar, öğrencilerin ders saatinde namaz kıldıkları iddialarını yalanladı. Olayı basına bir öğretmen ile bir eğitim sendikasının sızdırdığı belirtildi.

Adana Fatih Terim Lisesi'nin terasında bazı öğrencilerin ders saatinde namaz kıldıkları yönünde çıkan haberler üzerine açıklama yapan Okul Müdürü Ahmet Nacar, öğrencilerin teneffüste namaz kıldıklarını söyledi. 750 öğrencisi bulunan Fatih Terim Lisesi'nde bazı öğrencilerin ders saatinde namaz kıldığı iddiaları ve bu ibadeti yerine getirenlerin 'gerici, yobaz, örümcek kafalı' şeklinde nitelendirilmesi öğrenciler ve aileleri tarafından büyük tepki çekti.

Haberde öğrencilerin 12.30'da derse girdikten sonra bir grubun derse girmeyip okulun terasında toplu namaz kıldığı belirtildi. Oysa öğrencilerin birinci dersin bitimindeki 7 dakikalık teneffüste ibadetlerini yerine getirdiği ortaya çıktı. Söz konusu haber, birlikte verilen fotoğraflarla da çelişti. Ders saatinde namaz kılındığı iddia edilmesine rağmen, fotoğraflarda bir kısım öğrencilerin okul bahçesinde gezinti halinde olması, bazı öğrencilerin camdan çevreyi seyretmesi 'ders saatinde namaz kılındığı' yönündeki iddiaları da çürüttü.

Öğrencilerin cami uzak olduğu için ve okulda ibadet yapacak başka bir boş oda veya sınıf bulamadıkları için zaman zaman açık tutulan çatı kapısından terasa çıktıkları ve burada namaz kıldıkları öğrenildi.

OKUL MÜDÜRÜ YALANLADI

Okul Müdürü Nacar, öğrencilerin ders saatinde namaz kıldığı yönündeki iddiaların tamamen asılsız olduğunu belirterek, okulu, okul dışından bazı çevrelerin hedef aldığını dile getirdi. rencilerin namaz kıldığı terasa açılan kapıların genellikle kilitli tutulduğunu kaydeden Nacar, "Ancak okulda bazı sıra ve masalar fazlalık geliyor. Kullanılmayanları bazen çatıya koyuyoruz. Bu sırada kapı açıldığında öğrenciler namaz kılmış. Beş yıldır bu okulda görev yapıyorum. Şimdiye kadar böyle bir şey olmuş değil. Bu çevre muhafazakâr eğilimli bir çevre. Öğrencilerin ibadetini yerine getirmesi doğal bir durum. Kimsenin ibadetine karışmayız. Zorla kılacaksın, kılmayacaksın da diyemeyiz." diye konuştu.

Nacar, öğrencilerin ders saatinde namaz kıldıkları iddiasını da kesin bir dille yalanladı. Nacar, "Dersi bırakıp da kimse namaz kılmaz. Dersteki öğretmenin 'gidin namaz kılın' deme yetkisi yok. Böyle bir zorlama da yok, onu yapan da yok. Özel bir namaz kılma yeri ayarlama imkanımız da yok." dedi.

ÖĞRENCİLER TEPKİLİ

Habere konu olan öğrenciler ise, küçük yaşlardan beri namaz kıldıklarını belirtti. Öğrenciler, okula 1 kilometre mesafedeki camiye gidemedikleri için evde abdest alarak okula geldiklerini; öğle namazını birinci ile ikinci ders arasındaki teneffüste uygun buldukları yerde kıldıklarını söyledi.

Bir eğitim sendikasının bazı yayın organlarını arayarak yönlendirmesinden şikayet eden öğrenciler, kendilerinin 'terör suçu' işlemiş gibi gösterilmesine bir mana veremediklerini ifade ettiler. Liseli öğrenciler, "Biz içki, uyuşturucu kullanmadık, hırsızlık yapmadık, terörist muamelesini hak etmedik." dediler.

Namaz kılan öğrenciler arasında yer alan A.D., anne ve babasının da namaz kıldığını; aslen Mardinli olduğunu belirterek, "Ailemden küçük yaştan beri namaz kılmayı öğrenmiş, ergenlik yaşına gelmiş bir öğrenciyim. Kimsenin yönlendirmesi ile namaz kılmıyoruz. Namaz kılanlar da farklı farklı sınıflardan öğrenciler. Okula evden abdestli gelip ders arasında namaz kıldık. Bunda ne çevreye, ne okul yönetimine zararımız var. Namaz kılınmasını gericilik olarak görenler, dolaylı yoldan din, namaz, Allah düşmanlığı yapıyor. Namaz kılmayıp elimize uyuşturucu, eroin, hap alsak herhalde bu çevreler memnun olacaktı." dedi.

Namaz kılan öğrencilerden bir diğeri olan Ü.S. de, okulda ibadet yapmanın suç gibi gösterilmesini anlayamadıklarını; namazın karşısında olan kişilerin art niyetli olduğunu kaydetti.

İNCELEME BAŞLATILDI

Bu arada, Adana Milli Eğitim Müdürlüğü'nden bir müdür yardımcısı ve bir müfettiş olayın internet sitelerinde haber olarak yer almasının ardından okula gelerek inceleme yaptı. Okulun başka bölümlerinde mescit veya namaz kılmak için ayrılmış oda olup olmadığını kontrol eden görevliler, tutanak tutarak Milli Eğitim Müdürlüğü'ne sundu.

SENDİKA İHBAR ETMİŞ

Öte yandan, namaz kıldıkları görüntülenen öğrencilerin çevrede oturanlar tarafından ihbar edildiği haberleri yalanlandı. Gazetecileri bir öğretmen ile bir eğitim sendikasının yönlendirdiği öğrenildi. Haberdeki demecinde namaz kılınmasını 'gericilik' olarak niteleyen Eğitim-Sen Adana Şube Başkanı Güven Boğa ile aynı sendikaya üye başka bir öğretmen tarafından habercilerin yönlendirildiği iddia edildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber