Korunmaya Muhtaç Çocukların İşe Yerleştirilmesine İlişkin Tüzük

Haber Giriş : 31 Mayıs 2003 01:27, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

KORUNMAYA MUHTAÇ ÇOCUKLARIN İŞE YERLEŞTİRİLMESİNE İLİŞKİN TÜZÜK

(10.2.1995 tarih ve 95/6542 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan bu Tüzük 2.3.1995 tarih ve 22218 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanmıştır.)


BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç ve Kapsam, Tanımlar ve Yararlanacaklar


Amaç ve Kapsam
Madde 1 - Bu Tüzük, korunmaya muhtaç çocukların, korunmaları sona erdikten sonra işe yerleştirilmelerinin esas ve usullerini, kamu kurum ve kuruluşlarının bu konudaki yükümlülükleriyle Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumuyla diğer kurumlar arasındaki eşgüdümün sağlanmasına ilişkin hükümleri düzenler.

Tanımlar
Madde 2 - Bu Tüzükte geçen;
Kurum: Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Genel Müdürlüğü,
Sosyal Hizmet Kuruluşu: Kurumu bağlı çocuk yuvaları, yetiştirme yurtları, bakım ve rehabilitasyon merkezleri,
Serbest Kadro: Kamu kurum ve kuruluşlarına ait atama yapılmış veya atama yapılabilecek kadroların tümü
anlamına kullanılmıştır.

Yararlanacaklar
Madde 3 - Bu Tüzük hükümlerinden, korunma kararı alınmış olup da;
A) Reşit oluncaya kadar sosyal hizmet kuruluşlarında kalmış,
B) Bir Koruyucu aile yanına yerleştirilmiş,
C) Ayni nakdi yardım yapılarak ailesinin yanına gönderilmiş korunmaya muhtaç çocuklar yararlanırlar.

İKİNCİ BÖLÜM
Yükümlülükler

Kamu Kurum ve Kuruluşlarının Yükümlülüğü
Madde 4 - Kamu kurum ve kuruluşları her yıl, hangi statüde olursa olsun serbest kadro sayılarıyla bunun binde biri oranında alacakları korunmaya muhtaç çocuk sayısını, adaylarda aranan nitelikleri, sınav tarihini ve yerini Kuruma bildirmek ve bu kadrolara Kurumca bildirilen korunmaya muhtaç çocuklar arasında yapılacak giriş sınavlarında başarılı olanlar arasından atama yapmak zorundadır.
Kurum, ayrılan kadro için istenilen nitelikte yeter sayıda korunmaya muhtaç çocuk bulunmaması halinde, ilgili kamu kurum ve kuruluşlarıyla görüş birliğine varılmak suretiyle bu nitelikleri taşımayan korunmaya muhtaç çocukların isimleni yeniden belirleyerek bildirebilir.
Kamu kurum ve kuruluşları, istedikleri nitelikte korunmaya muhtaç çocuk bulunmaması durumunda bu yükümlülüklerinden kurtulamaz.


Bilgi Formlarının Gönderilmesi
Madde 5 - Sosyal hizmet kuruluşları, kendi kuruluşlarında bakılmış ve korunmuş, korunmaya muhtaç çocukların öz geçmişini, okul ve mesleki özelliklerini ve diğer bilgileri içeren bilgi formlarını, korunma kararının kalktığı tarihten itibaren bir ay içinde düzenleyerek kayıtlara uygunluğunu onaylar ve il sosyal hizmetler müdürlüğü aracılığı ile Kuruma gönderir.
Bu Tüzük hükümlerinden yararlanabilecek korunmaya muhtaç çocuklar, bilgi formlarının Kuruma geldiği tarih esas alınmak üzere tahsil grupları içerisinde meslekli ve mesleksiz ayrımıyla kaydolunur.

Meslek Kazandırma
Madde 6 - Kurum, korunmaya muhtaç çocuklara bir meslek edindirecek çalışmaları yapar veya yaptırır.
Korunmaya muhtaç çocukları mesleğe yöneltme hizmetini yürütürken tüm kurum ve kuruluşlardan yardım ve işbirliği isteğinde bulunabilir.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Korunmaya Muhtaç Çocukların İşe Yerleştirilmesine İlişkin Hükümler


Başvuru ve Bildirim
Madde 7 - Bu Tüzük hükümlerinden yararlanmak isteyenler,18 yaşını tamamladıkları tarihten itibaren kamu kurum ve kuruluşlarına Kurum aracılığıyla başvururlar. Başvuru sahibinin geçmişte bir sosyal hizmet kuruluşunda kaldığının ve korunduğunun belgelenememesi halinde,bu hususun tesbiti mahkeme kararıyla olur.
Kurum,bu Tüzüğün 5 inci maddesi uyarinca düzenlenen formlardaki bilgileri esas almak suretiyle,kamu kurum ve kuruluşlarının istekleriyle bu Tüzüğün 8 inci maddesinde öngörülen öncelikleri de gözönüne alarak,her boş kadro için en az üç korunmaya muhtaç çocuğun isim listesini,isteğinden itibaren bir ay içinde kamu kurum ve kuruluşlarına gönderir.

Öncelik
Madde 8 - Kurum,kamu kurum ve kuruluşlarına gönderdiği isim listelerini düzenlerken korunmaya muhtaç çocuğun muhtaçlığının belirlenmesinde,aşağıdaki öncelik sırasını gözönünde bulundurur.
A) Bu Tüzük hükümlerinden daha önce yararlanmamış olması,
B) Ailesinin olmaması,
C) Evli veya çocuklu olması,
D) Diğer adaylara göre yaşlı olması,
E) Herhangi bir işte çalışmıyor olması,
F) Halen bir sosyal hizmet kuruluşunda kalıyor olması.

Sınav
Madde 9 - Korunmaya muhtaç çocukların işe alınmalarına ilişkin olarak yapılacak sınavlar,kamu kurum ve kuruluşlarının ilgili yönetmeliklerindeki hükümlerine göre ayrı olarak yapılır ve değerlendirilir.
Ancak,korunmaya muhtaç çocukların sınavları kamu kurum ve kuruluşlarının genel sınavlarıyla birlikte yapılmışsa,bu çocukların sınavları ayrı olarak ve kendi aralarında değerlendirir.
Sınav çağrısı ilgili kamu kurum ve kuruluşunca yapılır.
Kamu kurum ve kuruluşları,giriş sınavına katılan ve katılmayan korunmaya muhtaç çocuklarla sınav sonucunda işe alınan ve alınmayanları,alınmama nedeniyle birlikte bir ay içinde Kuruma bildirmek zorundadır.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
Çeşitli Hükümler


Korunmaya Muhtaç Çocuğun Korunması ve İzlenmesi
Madde 10 - Kamu kurum ve kuruluşları,işe aldıkları korunmaya muhtaç çocuğun iş ortamına uyumsuzluğu ve verimsizliği gibi konular söz konusu olduğunda,Kuruma bilgi verir ve sorunları Kurumla birlikte çözerler.

Geçici Madde 1 - Kamu kurum ve kuruluşları,çalıştırmak zorunda oldukları korunmaya muhtaç çocuk sayısını,ayırdıkları kadroları,işin niteliklerini, halen çalıştırdıkları çocuk sayısını,bu Tüzüğün yürürlüğe girmesinden itibaren 90 gün içinde Kuruma bildirmek zorundadır.

Yürürlük
Madde 11 - 2828 sayılı Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Kanununa 3413 sayılı Kanunla eklenen Ek 1 inci maddesine göre hazırlanıp Danıştayca incelenmiş olan bu Tüzük hükümleri Resmi Gazetede yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme
Madde 12 - Bu Tüzük hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber